Διασκέδαση από… σημείο σε σημείο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λυκόβρυσης-Πεύκης
Κοινωνία

Διασκέδαση από… σημείο σε σημείο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λυκόβρυσης-Πεύκης

Συμπληρώθηκαν ήδη τρεις εβδομάδες που πραγματοποιείται, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά και σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, η «Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017» από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λυκόβρυσης – Πεύκης και η οποία έχει θέμα «Περιπέτειες από Σημείο σε Σημείο».

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών και η δράση υλοποιείται από τις 15 Ιουνίου σε 150 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα, ενώ θα ολοκληρωθεί στις 8 Σεπτεμβρίου.

Αναφορικά με τα πρώτα αποτελέσματα της δράσης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λυκόβρυσης – Πεύκης, ο Δήμος σημειώνει: «Κάπως έτσι, στο εργαστήριο emoticons τα σημεία στίξης, γράμματα και αριθμοί έγιναν σιγά – σιγά εκφράσεις προσώπων… Στην αρχή τα παιδιά παριστάνοντας διάφορα ζώα οδηγήθηκαν στην παντομίμα για να εκφράσουν συναισθήματα (χαρά, φόβο, απόγνωση, κρύο, ζέστη, αμηχανία κ.λπ.). Η δραστηριότητα συνεχίστηκε… και τα παιδιά έφτιαξαν πρόσωπα από γράμματα και σύμβολα, τα ονομάτισαν, τους έδωσαν χαρακτήρα, σκάρωσαν από μια ιστορία κι ύστερα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η κάθε ομάδα σκηνοθέτησε και ενσάρκωσε την ιστορία της παρουσιάζοντάς την στα άλλα παιδιά. Ήταν ένα πρωτότυπο ταξίδι φαντασίας και δημιουργίας με τη θερμή συνεργασία της εθελόντριας Δάφνης Μπουραντά.

»Και δεν είναι μόνον αυτά… στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λυκόβρυσης – Πεύκης τα παιδιά έμαθαν, επίσης, για τα σημεία του ορίζοντα, τους αστερισμούς και τους ανέμους. Την Όστρια, τον Γαρμπή, τον Σιρόκο. Έμαθαν πώς ταξίδευαν τα παλιά χρόνια με τον αστρολάβο, κι αργότερα την πυξίδα. Φαντάστηκαν τους πειρατές και τους κουρσάρους, τον Μαγγελάνο, τον Βάσκο ντα Γκάμα και τη φουρτουνιασμένη θάλασσα. Η εθελόντρια Μαρία Μαρή διάβασε Καββαδία, Σεφέρη, Καρκαβίτσα, Βάρναλη και η Βιβλιοθήκη πλημμύρισε… θάλασσα. Τα παιδιά έφτιαξαν και ζωγράφισαν βάρκες και βαρκάκια, αυτοσχεδίασαν και τέλος τραγούδησαν «Ήταν ένα μικρό καράβι». Ιδιαίτερη συνάντηση τα ταξίδια στα βιβλία! Τα παιδιά έψαξαν τη λέξη – κλειδί που θα τα οδηγήσει στην επόμενη ιστορία – στην επόμενη περιπέτεια, στον επόμενο αυτοσχεδιασμό!».

Ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Τάσος Μαυρίδης, επεσήμανε σχετικά με τη δράση ότι: «Οι βιβλιοθήκες είναι οι χώροι συνάντησης με τους γονείς και τα παιδιά, οι χώροι όπου δημιουργικά συνταιριάζεται η γνώση με το παιχνίδι, οι χώροι που οδηγούν την ψυχή και το πνεύμα μας και μας μπολιάζουν εμάς τους μεγαλύτερους, αλλά και τις επόμενες γενιές, τα παιδιά μας, με μία σειρά από στοιχεία που έχει ανάγκη ο ανθρώπινος νους και η ψυχή προκειμένου η προσωπικότητα να είναι συγκροτημένη. Ευχαριστούμε θερμά τις εθελόντριες που με την πολύτιμη βοήθειά τους προχωρά με επιτυχία το πρόγραμμα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017 στη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΚΟΙΠΑΠ, Άννα Ασπραδάκη, τόνισε: «Με πολλή αγάπη και πολύ ενδιαφέρον για τα παιδιά του Δήμου μας προχωρήσαμε και φέτος, για άλλη μια χρονιά, τη συνεργασία της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος που υλοποιεί την καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας. Οι μικροί φίλοι του ΚΟΙΠΑΠ και της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης φτιάχνουν κατασκευές, γνωρίσουν τα σημεία στίξης και συναντούν τα “τέρατα” των παραμυθιών και των μύθων».

Όσο για τη συνέχεια… το Πρόγραμμα Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017 με τίτλο «Περιπέτειες από Σημείο σε Σημείο» έχεις ως εξής:

10 Ιουλίου, 11:00-13:00

«Σημεία των καιρών»: Περιγράφουμε την εποχή που ζούμε, πώς είναι το σχολείο, οι σχέσεις μας, οι φιλίες μας, η οικογένειά μας, η πόλη μας. Αυτά είναι τα σημεία των δικών μας καιρών.

Η δράση απευθύνεται σε παιδιά 9-12 ετών και έφηβους και είναι απαραίτητη η προεγγραφή. Συντονίζει η κα Μαρία Μαρή.

11 Ιουλίου, 17:00-19:00

«Όλοι βλέπουμε το ίδιο σημείο»: Ένα εργαστήρι φιλοσοφίας για το σημαίνον και το σημαινόμενο.

Για παιδιά  7-12 ετών, με προεγγραφή. Επιμελείται η κα Ελένη Μανδαμαδιώτου.

12, 13, 14 Ιουλίου, 11:00-13:00

«Από Σημείο σε Σημείο»: Με το νερό και το χώμα δημιουργούμε αντικείμενα.

Για παιδιά 6-12 ετών, με προεγγραφή. Υπεύθυνη η κα Στέλλα Χριστομόγλου.

8 Σεπτεμβρίου, 18:30-20:00

Γιορτή λήξης. Για όλα τα παιδιά.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λυκόβρυσης – Πεύκης (Αφροδίτης 4, τηλ. 210 6128825) από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10:30 έως τις 18:30.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet