Δ. Κωνστάντος: Εφικτή η περαιτέρω μείωση τροφείων στους Παιδικούς Σταθμούς
Κοινωνία

Δ. Κωνστάντος: Εφικτή η περαιτέρω μείωση τροφείων στους Παιδικούς Σταθμούς

«Εφικτή» και «κοινωνικά επιβεβλημένη» θεωρεί την περαιτέρω μείωση των τροφείων στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης ο επικεφαλής της παράταξης Λυκόβρυση Πεύκη.-, Δημήτρης Κωνστάντος.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

Αμετάβλητα προτείνει η νέα διοίκηση του ΚΟΙΠΑΠ να παραμείνουν τα τροφεία των παιδικών σταθμών του Δήμου μας την περίοδο 2017-2018, σύμφωνα με την εισήγηση που έχει σταλεί στους διοικητικούς συμβούλους του νομικού προσώπου για ψήφιση στη συνεδρίαση του Δ.Σ. που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Απριλίου 2017, 6:00 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ως δημοτική παράταξη παρακολουθούμε συστηματικά το θέμα, ιδιαίτερα μετά την εκτεταμένη συζήτηση που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο περίπου, με πρωτοβουλία του τότε Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων Νηπίων Παιδικών Σταθμών του Δήμου μας. Τα τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς Λυκόβρυσης και Πεύκης μέχρι και την περίοδο 2015-2016 ήταν από τα πλέον υψηλά σε πανελλήνιο επίπεδο αφού οικογένειες ακόμα και με εισόδημα 501 ευρώ το μήνα, υποχρεώνονταν στην καταβολή οικονομικής συνεισφοράς! Μετά από συνεχείς πιέσεις και παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, ιδιαίτερα του συλλόγου γονέων νηπίων, η διοίκηση του ΚΟΙΠΑΠ προχώρησε σε ορισμένες μειώσεις όπως η ολική απαλλαγή μέχρι τις 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, με το επιχείρημα ότι θα υπάρξει αναλυτική και τεκμηριωμένη μελέτη του κόστους λειτουργίας των παιδικών σταθμών ώστε να εξεταστούν οι δυνατότητες μείωσης και την περίοδο 2017-2018.

Δυστυχώς η εισήγηση της νέας διοίκησης του ΚΟΙΠΑΠ δεν κινείται προς την κατεύθυνση αυτή έχοντας ως βασικά επιχειρήματα όπως αναφέρεται στην εισήγησή της, τα μειωμένα έσοδα από τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος.

Ωστόσο αγνοείται το εξαιρετικά σημαντικό γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο επιχειρώντας ακριβώς να ενισχύσει ουσιαστικά την κοινωνική πολιτική που ασκείται από το ΚΟΙΠΑΠ αύξησε την τακτική χρηματοδότηση του νομικού προσώπου από 200.000 ευρώ που ήταν σε 360.000 ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ σε πρόσφατη συνεδρίαση ενέκρινε και πρόσθετη έκτακτη χρηματοδότηση 200.000 ευρώ. Μέχρι τώρα δηλαδή έχουν εγκριθεί πιστώσεις 560.000 ευρώ για το 2017 στο ΚΟΙΠΑΠ, έναντι 200.000 ευρώ το 2016 (αύξηση +180%)!

Επιπρόσθετα στον προϋπολογισμό του νομικού προσώπου για το 2017 όπως ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, η απώλεια εσόδων του ΚΟΙΠΑΠ από τη μείωση των τροφείων ήταν μικρότερη των 20.000 ευρώ αποτυπώνοντας ακριβώς την προφανή δυσανάλογη σχέση ελαφρύνσεων προς τις οικογένειες των νηπίων, σε σχέση με την εξαιρετικά υψηλή αύξηση των χρηματοδοτήσεων του νομικού προσώπου από τον Δήμο.

Η αναμενόμενη επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση των οικογενειακών εισοδημάτων την περίοδο 2017-2018, τα πλείστα παραδείγματα Δήμων όπου τα τροφεία είναι μηδενικά ή εξαιρετικά χαμηλά, είναι πρόσθετοι παράγοντες όπου σε συνδυασμό με την αυξημένη χρηματοδότηση του ΚΟΙΠΑΠ από τον Δήμο οδηγούν αβίαστα στην επιτακτική και κοινωνικά επιβεβλημένη περαιτέρω μείωση των τροφείων για την περίοδο 2017-2018. Απόφαση εφικτή, εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση από τη δημοτική αρχή και ιεράρχηση της ουσιαστικής ενίσχυσης των οικογενειών με νήπια ως προτεραιότητα στην πράξη και όχι στη θεωρία.

Ευελπιστούμε και αναμένουμε ότι στη βάση επίγνωσης όλων αυτών των παραμέτρων το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΙΠΑΠ θα αποφασίσει τη μείωση των τροφείων που ξεκίνησε την προηγούμενη χρονιά, σε μια διαρκή, μεσοπρόθεσμης διάρκειας, προσαρμογή. Ιδιαίτερα εστιάζουμε:

  1. Στην επέκταση της απαλλαγής τροφείων σε ποσοστό 100% μέχρι τις 15.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από τις 10.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Τα εισοδήματα από 10.000 – 15.000 ευρώ επιβαρύνονται με 30 ευρώ το μήνα τροφεία.
  2. Στον καθορισμό τροφείων 30 ευρώ το μήνα από 80 ευρώ που ισχύει σήμερα, στην κλίμακα από 15.000 μέχρι και 20.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα.
  3. Στον καθορισμό τροφείων 80 ευρώ το μήνα από 120 ευρώ που ισχύει σήμερα, στην κλίμακα από 20.000 μέχρι και 30.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα.
  4. Στη δέσμευση για ουσιαστικές μειώσεις και στα ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια από την περίοδο 2018-2019 εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό στην παρούσα χρονική στιγμή.

Η επίκληση του αναμφισβήτητα υψηλού επιπέδου λειτουργίας των παιδικών σταθμών ως πρόσθετο επιχείρημα για την αποφυγή μειώσεων στα τροφεία, είναι καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα, δημιουργώντας μια ατεκμηρίωτη και «ελιτίστικη» άποψη σε βάρος εκατοντάδων παιδικών σταθμών που προσφέρουν υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα, με μειωμένες σε σχέση με τον Δήμο μας οικονομικές συνεισφορές των οικογενειών. 

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet