Κολυμβητήριο Λυκόβρυσης: Το «στολίδι» που απολαμβάνουν όλοι, πλην των ΑμεΑ!
Αθλητισμός

Κολυμβητήριο Λυκόβρυσης: Το «στολίδι» που απολαμβάνουν όλοι, πλην των ΑμεΑ!

Το οικόπεδο όπου έμελλε να δημιουργηθεί ο πολυχώρος πρασίνου, αναψυχής και αθλητισμού στη Λυκόβρυση αγοράστηκε το 2004. Το τελικό έργο, αφού πέρασε από «σαράντα κύματα», προκάλεσε θυελλώδεις συνεδριάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, εγκαινιάστηκε -με την… πρέπουσα λαμπρότητα- την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018 (μόλις 14 χρόνια μετά!). Στα εγκαίνια, η τότε περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, είχε μιλήσει, μεταξύ άλλων, για ένα έργο «που σέβεται τους συμπολίτες μας με αναπηρία», για να συμπληρώσει αμέσως μετά: «Εμείς, δεν μιλάμε με γενικότητες. Δεν κατασκευάζουμε ειδήσεις. Κατασκευάζουμε έργα για όλους τους πολίτες».

Φευ. Αφότου κόπηκαν οι κορδέλες των εγκαινίων, χρειάστηκε να μεσολαβήσει αρκετό διάστημα μέχρι να λειτουργήσουν τελικώς οι κολυμβητικές εγκαταστάσεις. Και όταν αυτό έγινε, διαπιστώθηκε ότι τελικώς το «κόσμημα», όπως έσπευσαν πολλοί να το χαρακτηρίσουν, αν και το πλήρωσαν όλοι οι δημότες, δεν μπορούσαν να το απολαύσουν όλοι…

Και εξηγούμαστε. Πριν λίγες μέρες, σε μια περιήγησή μας σε ανοιχτές ομάδες δημοτών σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε το εύλογο παράπονο δημότη, που αναρωτιέται γιατί να μην μπορούν τα ΑμεΑ του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης να χρησιμοποιούν το κολυμβητήριο της Λυκόβρυσης και να αναγκάζονται να «μεταναστεύουν» σε γειτονικούς Δήμους. Αδυνατώντας να πιστέψουμε ότι θα μπορούσε να παραλάβει κάποια δημοτική αρχή σύγχρονο κολυμβητήριο χωρίς υποδομές πρόσβασης σε συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα, ούτε ότι θα βρισκόταν κρατική αρχή να υπογράψει τη σχετική άδεια λειτουργίας με αυτή τη σημαντική έλλειψη, απευθυνθήκαμε στον δημότη που είχε κάνει την ανάρτηση.

Όπως μας είπε είναι γονιός ενός παιδιού με σκλήρυνση κατά πλάκας, το οποίο έχει ανάγκη για θεραπευτικούς λόγους να χρησιμοποιεί την πισίνα. Ωστόσο, όταν απευθύνθηκε στο εν λόγω κολυμβητήριο, τον ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει υποδομή για ΑμεΑ, πέραν από κάποια μπάρα στο εξωτερικό του χώρου! Μάλιστα, ο ίδιος έστειλε, τον Ιούλιο του 2020, ηλεκτρονικό μήνυμα στο ΠΕΑΠ (σ.σ.: νομικό πρόσωπο του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης, στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται το κολυμβητήριο), εκθέτοντας το πρόβλημα και ζητώντας κάποια λύση, το οποίο ποτέ δεν απαντήθηκε.

Ως οφείλαμε προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε το θέμα και από πλευράς της διοίκησης του Δήμου. Έτσι, επικοινωνήσαμε με την πρόεδρο του Δ.Σ. του ΠΕΑΠ, Βασιλική Νικολαροπούλου, ομολογουμένως περιμένοντας να ακούσουμε είτε ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα περιγράφει ο δημότης, είτε ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Εδώ κι αν νιώσαμε έκπληξη, όταν ακούσαμε ότι όντως το πολυδιαφημιζόμενο, σύγχρονο κολυμβητήριο της Λυκόβρυσης δεν διαθέτει υποδομές για ΑμεΑ (αποδυτήρια, ειδικό αναβατόριο κ.λπ.). Όταν εκφράσαμε στην κ. Νικολαροπούλου την έκπληξή μας για το γεγονός ότι ο Δήμος παρέλαβε ένα κολυμβητήριο χωρίς τη συγκεκριμένη υποδομή, μας είπε ότι το κέντρο είχε σχεδιαστεί εδώ και πολλά χρόνια… Στο δε ερώτημά μας τι θα κάνει με το συγκεκριμένο θέμα ο Δήμος, μας απάντησε ότι υπάρχει στους μελλοντικούς σχεδιασμούς, αλλά πρόκειται για σύνθετο θέμα το οποίο απαιτεί κάποιον χρόνο.

Ειλικρινώς, δεν γνωρίζουμε πόσο «σύνθετο» είναι οι σύγχρονες αθλητικές και άλλες εγκαταστάσεις των Δήμων να περιλαμβάνουν υποδομές και για τους συνανθρώπους μας ΑμεΑ, ενώ μας ξεπερνά το γεγονός ότι κάποιες κρατικές αρχές αδειοδοτούν τέτοιους χώρους.

Θα κρατήσουμε τη δέσμευση της προέδρου του ΠΕΑΠ ότι, εφόσον παραμείνει στη θέση της, θα βάλει σε προτεραιότητα το συγκεκριμένο θέμα. Προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ακόμη κι αν αλλάξει πρόεδρο το νομικό πρόσωπο, είναι υποχρέωση της δημοτικής αρχής του δημάρχου Τάσου Μαυρίδη να διορθώσει άμεσα μία καταφανή αδικία κατά των ΑμεΑ του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet