Μαγικό καλοκαιρινό… ταξίδι από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λυκόβρυσης – Πεύκης
Κοινωνία

Μαγικό καλοκαιρινό… ταξίδι από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λυκόβρυσης – Πεύκης

Για ακόμη μια χρονιά στη Δημοτική βιβλιοθήκη του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα καλοκαιρινής απασχόλησης σε συνεργασία με την Εθνική βιβλιοθήκη. 

Το πρόγραμμα του Ιουνίου ονομαζόταν «Καλοκαιρινές δημιουργίες των μικρών φίλων της Βιβλιοθήκης μας» και περιλάμβανε τις κάτωθι δράσεις:

Ιούνιος 2019
  • Τρίτη 18 Ιουνίου – Κλίμακα-σκάλα: Σχηματίζοντας την ανάβαση-κατάβαση μέσα ή έξω από τον χώρο

Με την εθελόντρια Σοφία Τσακωνιάτη (αρχιτέκτων ΕΜΠ). Για παιδιά 6-12 ετών.

Οι μικροί φίλοι της Βιβλιοθήκης, αφού πρώτα χωρίστηκαν σε ομάδες, ήρθαν σε επαφή με την έννοια ανάβαση κατάβαση σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, και σε διάφορες άλλες εφαρμογές, όπως για παράδειγμα ανεμόσκαλες σε ελικόπτερο ή σκάλα σε δεντρόσπιτο. Κατάφεραν με ενθουσιώδη αποτελέσματα να σχεδιάσουν μέχρι και αξονομετρική απεικόνιση σκάλας

  • Τετάρτη 19 Ιουνίου – Λέξεις-φαντασία-κίνηση-δημιουργία:

Με την εθελόντρια Δέσποινα Μαλαβάζου-Καραβά. Για παιδιά 6-12 ετών.

Η κ. Δέσποινα Μαλαβάζου αφηγήθηκε το παραμύθι «Το μαγικό τραγούδι» από το βιβλίο της Ζωής Βαλάση «Ήλιος Ήλιος και Βροχή». Τα παιδιά φαντάστηκα δικούς τους τρόπους για να επαναφέρουν τον ήλιο στον κόσμο. Ζωγράφισαν, με θέμα το παραμύθι, κάρτες και κατασκεύασαν ένα παιχνίδι μνήμης (memory cards). Κατόπιν έπαιξαν, χωρισμένα σε ομάδες, το παιχνίδι που έφτιαξαν.

Με την κ. Χριστίνα Μαλαβάζου διάβασαν και εμπνεύστηκαν εικόνες από το βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου «Οι καλοί και οι κακοί πειρατές». Σχημάτισαν πειρατικά καράβια με μαξιλάρια και καρέκλες, έβαψαν το πρόσωπό τους, μεταμφιέστηκαν σε πειρατές και φαντάστηκαν τα ρούχα και τα όπλα τους.. Στο τέλος χόρεψαν καλοκαιρινά παιχνίδια (παιδική zumba).

  • Πέμπτη 20 Ιουνίου – Η θάλασσα και εμείς

Με την εθελόντρια Σοφία Γουναροπούλου. Για παιδιά 6-12 ετών

Στη δράση αυτήη κ. Σοφία Γουναροπούλου μίλησε στα παιδιά για τη ρύπανση της θάλασσας και την ανάγκη προστασίας της. Οι μικρο φίλοι της Βιβλιοθήκης κολύμπησαν σε φανταστικές θάλασσες και γνώρισαν τα είδη κολύμβησης και τους κινδύνους που εγκυμονούν όταν δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας. Στη συνέχεια τα παιδιά έμαθαν για τους αχινούς, τις μέδουσες και τρόπους αντιμετώπισης στην περίπτωση τραυματισμού. Είδαν θαλάσσιους σπόγγους και κοχύλια, αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες για το ψάρεμα και τα διαφορετικά δολώματα και ζωγράφισαν μικρά και μεγάλα πλοία καθώς και ψάρια τα οποία στόλισαν με κοχύλια ακούγοντας τραγούδια για τη θάλασσα και τα νησιά μας. Κατόπιν έμαθαν να φτιάχνουν καραβάκια τριών διαστάσεων καθώς και σταυρόκομπους. Εντύπωση έκανε η ευαισθησία των παιδιών για την αγαπημένη τους μεσογειακή φώκια.

  • Παρασκευή 21 Ιουνίου – Παγκόσμια ημέρα μουσικής

Με την εθελόντρια πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου. Για παιδιά 6-12 ετών.

Τα παιδιά άκουσαν ήχους… βροχής, χιονιού, της άνοιξης και αυτοσχεδίασαν περπατώντας πάνω στις νότες. Ήταν μια μοναδική εμπειρία!

  • Δευτέρα 24 Ιουνίου – Κλίμακα-σκάλα (2η συνάντηση)

Με την εθελόντρια Σοφία Τσακωνιάτη (αρχιτέκτων ΕΜΠ). Για παιδιά 6-12 ετών

Τα παιδιά δούλεψαν σε ομάδες αλλά και το καθένα μόνο του, με την καθοδήγηση της εθελόντριας. Προσπάθησαν να λειτουργήσουν με μέτρο σύγκρισης ενα κουκλάκι ή με κάποιες μορφές στο χαρτί. Τόλμησαν να κατασκευάσουν μακετούλες-σκαλίτσες.

  • Τρίτη 25 Ιουνίου – Περπατώντας πάνω στις νότες

Με την εθελόντρια πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου. Για παιδιά 6-12 ετών

Οι μικροί φίλοι της Βιβλιοθήκης αυτοσχεδίασαν ακούγοντας μουσική και έγραψαν το πρώτο τους μουσικό κομμάτι. Έπαιξαν κιθάρα και… ζωγράφισαν τους ήχους,

  • Τετάρτη 26 Ιουνίου – Η θάλασσα και εμείς (2η συνάντηση) – Ταξιδεύουμε στη γαλάζια θάλασσα και γνωρίζουμε τους θησαυρούς της.

Με την εθελόντρια Σοφία Γουναροπούλου. Για παιδιά 6-12 ετών.

Οι μικροί… ναυπηγοί έριξαν τα πλοία τους στη μαγική θάλασσα. Αφού τους έβαλαν κατάρτια και πανιά αυτά άρχισαν να αρμενίζουν στη θάλασσα της φαντασίας.

Η κ. Σοφία Γουναροπούλου μίλησε στα παιδιά για τη σπουδαιότητα των φάρων, του προσανατολισμού και τους έμαθε τη χρήση πυξίδας. Το ενδιαφέρον τούς κέντρισε ακόμη και το φαινόμενο της… βαρύτητας και της ευστάθειας και γνώρισαν ποια αντικείμενα επιπλέουν, ποια βυθίζονται και γιατί. Στη συνέχεια έφτιαξαν το δικό τους νησί, ταξινόμησαν κοχύλια αναγνωρίζοντας χτένια, κυδώνια, στρείδια, σωλήνες κ.ά. και πήραν ιδέες για καλοκαιρινές κατασκευές. Είδαν και ανέλυσαν τα διαφορετικά χρώματα της άμμου. Ακολούθησε η αναφορά στην θαλάσσια τροφική πυραμίδα και τα παιδιά απεικόνισαν τη δική τους θάλασσα με τα πλοία τους, ένα ναυάγιο με θησαυρό, τη θαλάσσια ζωή και ήρωες από την περιπέτεια της Ντόρις. Το πρόγραμμα τελείωσε αφού τα παιδιά επέλεξαν σχετικές με τα σημερινό θέμα ζωγραφιές και σταυρόλεξα για το σπίτι.

  • Πέμπτη 27 Ιουνίου – Πήλινες δημιουργίες – Κεραμική

Με την εθελόντρια κεραμίστρια Στέλλα Χριστομόγλου. Για παιδιά 6-12 ετών

Τα παιδιά δημιούργησαν καλλιτεχνήματα από πηλό. Έφτιαξαν κύπελα, κούπες, λουλούδια και αεροπλάνα.

Ιούλιος 2019

Πραγματοποιήθηκε η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2019 από το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. «Για φαντάσου…». Ένα τραγούδι, ένα άστρο, ένα λουλούδι, ένα ποίημα, μια μουσική, μια σιωπή, ένα παιχνίδι σε μια γωνιά, σε μια ματιά, σε μια ζωγραφιά, σ’ ένα χαρτί, σε ένα βιβλίο

  • Δευτέρα 1η Ιουλίου – Για φαντάσου… Ταξίδι στα μυστικά του νου

Με την εθελόντρια Σοφία Τσακωνιάτη (αρχιτέκτων ΕΜΠ). Για παιδιά 10-14 χρόνων.

Πώς η σιωπή γίνεται φωνή και η φωνή τραγούδι; Πώς τελικά μπορούμε να στοχαζόμαστε;… Ο εγκέφαλος είναι η απάντηση!!! «Το μάθημα» στήθηκε γύρω από τις δυνατότητες του νου και του εγκεφάλου. Χρησιμοποιήθηκαν πολλά πολλά παραδείγματα, και οι μικροί μας φίλοι μέσα από κάθε παράδειγμα έκαναν τη δική τους απεικόνιση. όπως οι ίδιοι τα φαντάζονταν.

  • Τρίτη 2 Ιουλίου – Για φαντάσου… Τα μαξιλάρια των ονείρων μου

Με την εθελόντρια Σοφία Τσακωνιάτη (αρχιτέκτων ΕΜΠ). Για παιδιά 8-14 χρόνων.

Τα παιδιά εργάστηκαν πάνω στη διπλή όψη των ονείρων τους. Έφτιαξαν μαξιλάρια που από τη μια πλευρά είχαν τους εφιάλτες, τους φόβους και τις ανησυχίες τους, και από την άλλη τα όνειρα και τις επιθυμίες τους… Τα γέμισαν συμβολικά και τα έκλεισαν. Ήταν η μοναδική μακέτα που έγινε στο εργαστήρι της Βιβλιοθήκης και που πήραν μαζί τους.

Παρασκευή 5 Ιουλίου – Για φαντάσου… Να μας μιλούσαν τα άστρα και να μας έλεγαν την ιστορία τους

Με την εθελόντρια Σοφία Γουναροπούλου. Για παιδιά 5-8 χρόνων.

Τα παιδιά, παρέα με την εθελόντρια κ. Γουναροπούλου, διάβασαν τη μυθολογία της Μικρής και Μεγάλης Άρκτου, της Ανδρομέδας και του Ωρίωνα. Είδαν τους αντίστοιχους αστερισμούς στον χάρτη του ουρανού. Κατόπιν κατασκεύασαν ένα τηλεσκόπιο και μετά τους ίδιους τους αστερισμούς.

  • Δευτέρα 8 Ιουλίου – Για φαντάσου… Ότι ταξιδεύεις στο παρελθόν, στην αρχαία Αθήνα, στην Αθήνα του Περικλή!

Με την εθελόντρια Σοφία Τσακωνιάτη (αρχιτέκτων ΕΜΠ). Για παιδιά 5-8 χρόνων, 10-14 χρόνων.

Οι μικροί φίλοι της Βιβλιοθήκης, με τη βοήθεια της κ. Τσακωνιάτη, περπάτησαν στους αρχαίους δρόμους του Χρυσού Αιώνα του Περικλή, επιλέγοντας έναν τρισδιάστατο χάρτη της Αθήνας, και στη συνέχεια αναπαρέστησαν μια γειτονιά της πόλης.

  • Τρίτη 9 Ιουλίου – Για φαντάσου… Τα κείμενα και οι εικόνες, οι ήρωες και οι τίτλοι να ξέφευγαν από τα βιβλία!

Με την εθελόντρια Σοφία Τσακωνιάτη (αρχιτέκτων ΕΜΠ). Για παιδιά 9-11 χρόνων.

Τα παιδιά δημιούργησαν ένα σκηνικό διαλυμένου βιβλίου το οποίο μάζεψαν και συνέθεσαν ξανά… Στο τέλος παρουσίασαν το παραμύθι.

  • Τετάρτη 10 Ιουλίου – Για φαντάσου… Να ήσουν μάγος!

Με την εθελόντρια Σοφία Γουναροπούλου. Για παιδιά 4-14 χρόνων.

Στο πρόγραμμα αυτό η Δημοτική Βιβλιοθήκη μετατράπηκε σε Σχολή Μαγείας. Τα παιδιά έμαθαν να εργάζονται σε ομάδες, να βοηθούν τα ηλικιακά μικρότερα μέλη της ομάδας, να σέβονται τους αντιπάλους τους αλλά και να εξασκήσουν τις ψυχοκινητικές τους δεξιότητες. Το πρόγραμμά «Για φαντάσου… Να ήσουν μάγος» ήταν ένα παιχνίδι ρόλων με το οποίο ενεργοποιήθηκε η φαντασία των παιδιών, διδάχθηκαν έννοιες του φυσικού-πραγματικού κόσμου, προωθήθηκε η ανάγνωση βιβλίων και αναγνωρίστηκε ο ρόλος της Βιβλιοθήκης.

Η εισηγήτρια κ. Σοφία Γουναροπούλου ήταν η διευθύντρια της Σχολής, τα παιδιά οι μαθητευόμενοι μάγοι, τα τραπέζια οι κοιτώνες τους και ο χώρος της Βιβλιοθήκης η αίθουσα διδασκαλίας. Ο κάθε ένας μαθητευόμενος μάγος επέλεξε το δικό του όνομα και τις ιδιαίτερες δυνάμεις του. Η κάθε μία από τις τέσσερις ομάδες διαγωνίσθηκε παίζοντας κρυπτόλεξο, έφτιαξε το δικό της δράκο με ξεχωριστά χαρακτηριστικά, έμαθε για ζώα που αναπαράγονται με αυγά, για τους Κενταύρους, τις Σειρήνες, το Γρύπα και άλλα μυθικά πλάσματα ανατρέχοντας στην ελληνική Μυθολογία, την Οδύσσεια κ.λπ., Οι μαθητές της Σχολής έμαθαν μαγικά φίλτρα-βότανα όπως το χαμομήλι, το φασκόμηλο, το τσάι του βουνού, το δίκταμο και η ρίγανη καθώς και τις ιδιότητές τους. Με τη λήξη του πρωταθλήματος μαγείας δόθηκε έπαθλο στη νικήτρια ομάδα και αναμνηστικά σε όλους τους αποφοιτήσαντες μάγους της Σχολής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

  • Πέμπτη 11 Ιουλίου – Για φαντάσου… Το καλοκαίρι «την ώρα που τα ονείρατα αληθεύουν» (στίχος από το ποίημα του Γ. Σεφέρη από τη συλλογή Θερινό Ηλιοστάσιο)

Με την εθελόντρια Σοφία Τσακωνιάτη (αρχιτέκτων ΕΜΠ). Για παιδιά 5-10 χρόνων, 7-14 χρόνων.

Τη νύχτα του μεσοκαλόκαιρου γυρνούν στα δάση ξωτικά και συμβαίνουν πράγματα μαγικά… έχω τρεις κόσμους: μια θάλασσα, έναν ουρανό, έναν πράσινο κήπο… Το εργαστήρι αυτό βασίστηκε σε δύο βιβλία:
«Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ, και «Καλοκαίρι στο κουτί» της Αργυρώς Πιπίνη. Για το πρώτο έγινε μια μακέτα-σκηνή και για το δεύτερο μια μακέτα-κουτί γεμάτη με ζωγραφιές από όνειρα για το καλοκαίρι.

  • Παρασκευή 12 Ιουλίου – Για φαντάσου… Μια βαλίτσα με εισιτήριο μια σελίδα

Με την εθελόντρια Σοφία Τσακωνιάτη (αρχιτέκτων ΕΜΠ). Για παιδιά 6-14 χρόνων.

Το εργαστήρι ξεκίνησε με την κατασκευή της βαλίτσας… Η επόμενη φάση ήταν να ζωγραφιστεί η βαλίτσα. Όταν τέλειωσε η εικονογράφηση μοιράστηκαν τα εισιτήρια και ξεκίνησε η αναζήτηση του προορισμού, μέσω του βιβλίου από το οποίο προερχόταν το εισιτήριο. Αφού ολοκληρώθηκε κι αυτή η φάση συνέχισε να γεμίζει η βαλίτσα…

Σχετικά με όλες αυτές τις δράσεις που υλοποιήθηκαν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λυκόβρυσης – Πεύκης, η πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Παιδεία – Κοινωνική Προστασία και Αλληλεγγύη» (ΚΟΙΠΑΠ), Άννα Ασπραδάκη, δήλωσε:

«Για άλλη μια χρονιά ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα καλοκαιρινής εκστρατείας Που πραγματοποιήθηκε στη δημοτική βιβλιοθήκη του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης σε συνεργασία με την Εθνική βιβλιοθήκη. Στις φετινές παιδικές εκδηλώσεις μας από (18/6/2019) έως και (12/7/2019) συμμετείχαν 43 παιδιά. Πραγματοποιήσαμε 17 δράσεις και οι μικροί μας φίλοι με τις επαναλαμβανόμενες παρουσίες τους έφτασαν στις 178 συμμετοχές!!

»Απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία των δράσεων μας ήταν οι εθελόντριες που βοήθησαν στις δράσεις μας και στηρίζουν με κάθε τρόπο όλη μας την προσπάθεια. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις κυρίες που με την πολύτιμη εθελοντική τους προσφορά συνεχίσαμε να προσφέρουμε στους μικρούς μας μαθητές ένα όμορφο και εκπαιδευτικό καλοκαίρι. Οι εθελόντριες που συμμετείχαν ήταν οι: κ. Γουναροπούλου Σοφία, κ. Μαλαβάζου-Καραβά Δέσποινα, κ. Μαλαβάζου Χριστίνα, κ. Παπαστεφάνου Αλεξάνδρα, κ. Τσακωνιάτη Σοφία, κ. Χριστομόγλου Στέλλα.

»Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που οι γονείς και οι μαθητές ενδιαφέρονται συνεχώς για να μαθαίνουν καινούργια πράγματα μέσα από την ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική διαδικασία. Συνεχίζουμε σταθερά να στηρίζουμε τους μικρούς μας φίλους και να τους βοηθούμε να ανακαλύπτουν νέα πράγματα μέσα στο μαγικό ταξίδι της βιβλιοθήκης μας…».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet