Τι είδε στις γυναικείες φυλακές Θήβας η αντιπροσωπεία της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ
Κοινωνία

Τι είδε στις γυναικείες φυλακές Θήβας η αντιπροσωπεία της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ

Στις 14 Ιανουαρίου, εξαμελής αντιπροσωπεία της Ο.Μ. του ΣΥΡΙΖΑ Λυκόβρυσης-Πεύκης πραγματοποίησε επίσκεψη στις γυναικείες φυλακές της Θήβας. Η αντιπροσωπεία μετέφερε, για να προσφερθούν στις κρατούμενες, είδη  προσωπικής υγιεινής, παιδικού ρουχισμού, παιδικά είδη, παιχνίδια, βιβλία, dvd, cd κ.λπ. Στους χώρους των φυλακών η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε από τον διευθυντή, μία ψυχολόγο, μία εκπαιδευτικό και την αρχιφύλακα.

“Η πιο συγκλονιστική εμπειρία της επίσκεψης ήταν η συνάντηση με κρατούμενες και τα παιδιά τους”, αναφέρει το σχετικό ενημερωτικό δελτίο το οποίο και συνεχίζει ως εξής:

“Στις φυλακές της Θήβας κρατούνται 412 γυναίκες, από τις οποίες οι 11 είναι ανήλικες έως 20 χρόνων και οι 147 είναι αλλοδαπές. Από αυτές οι 67 ψηφίζουν. 

Τα 16 παιδιά είναι ηλικίας έως 3,5 χρόνων. Στη συνέχεια παραδίδονται στις οικογένειες των κρατουμένων, εάν υπάρχουν και εάν είναι διατεθειμένες να τα φιλοξενήσουν. Σε διαφορετική περίπτωση παραδίδονται σε ιδρύματα όπως είναι π.χ. το Χαμόγελο του παιδιού. Γι΄ αυτό το θέμα δεν μπορέσαμε να μάθουμε περισσότερα.  

Μέσα στη φυλακή λειτουργούν: Δημοτικό σχολείο, όπου φοιτούν 20 κρατούμενες, σχολείο 2ης ευκαιρίας (Γυμνάσιο) όπου φοιτούν 25, Λύκειο μη θεσμοθετημένο που λειτουργεί μόνο με εθελοντές συνταξιούχους καθηγητές και στο οποίο φοιτούν 15 κρατούμενες. Λειτουργεί επίσης τμήμα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, το οποίο παρακολουθούν 35 αλλοδαπές και 20 τσιγγάνες. Αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχουν δύο φοιτήτριες και μία κρατούμενη που κάνουν μεταπτυχιακό.

Στις φυλακές δίδασκε και ένας καθηγητής ζωγραφικής, αποσπασμένος, ο οποίος κατά την καινούργια σχολική χρονιά δεν αποσπάστηκε. Έργα των κρατουμένων είδαμε στο γραφείο του διευθυντή και αλλού. Αθλητικές δραστηριότητες δεν γίνονται.

Όπως μας ενημέρωσε ο διευθυντής, στις φυλακές απασχολούνται 4 κοινωνικοί λειτουργοί και 2 ψυχολόγοι. Εβδομαδιαίες επισκέψεις πραγματοποιούν γιατροί οκτώ ειδικοτήτων κι ένας παιδίατρος.

Μας αναφέρθηκαν ελλείψεις σε πετρέλαιο για θέρμανση και ζεστό νερό -ηλιακοί θερμοσίφωνες δεν υπάρχουν-, είδη καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής. Έχει, επίσης, επισημανθεί στο υπουργείο Παιδείας η ανάγκη για οργάνωση πολιτισμικών εκδηλώσεων, ενώ υπάρχει έλλειψη εθελοντή φιλολόγου για το Λύκειο.
 
Στους εθελοντές καθηγητές δεν καταβάλλονται ούτε τα έξοδα μετακίνησης!  
      
Εμείς σημειώσαμε, επιπρόσθετα, την έλλειψη ψυγείων για τη διατήρηση των τροφίμων της κάθε κρατούμενης και ατομικών θερμαντικών σωμάτων.

Στις φυλακές υπάρχουν κελιά με ατομικές τουαλέτες, αλλά και θάλαμοι με τρεις τουαλέτες ο καθένας. Σε σύγκριση με άλλες φυλακές, οι εξωτερικοί και οι εσωτερικοί χώροι μπορούν να χαρακτηριστούν ανθρώπινοι, λόγω του πράσινου, της παιδικής χαράς και των καλά διατηρημένων κτηρίων. 

Το ταξικό στοιχείο είναι έκδηλο στο εσωτερικό των κελιών, στον ρουχισμό, στη θέρμανση, στα παιχνίδια. Συνομιλήσαμε μόνο με τις λίγες κρατούμενες που πηγαίνουν σχολείο. Τα συναισθήματα ήταν έντονα και είναι αδύνατον να μεταφερθούν σε ένα ενημερωτικό δελτίο.  

Συναντηθήκαμε και με τον διευθυντή του σωφρονιστικού καταστήματος των τοξικοεξαρτημένων, όπου κρατούνται άνδρες και γυναίκες σε διαφορετικά κτήρια. Όσες ή όσοι θέλουν, ακολουθούν θεραπεία απεξάρτησης. Δεν μπορέσαμε να τις/τους επισκεφτούμε, καθώς απαιτείται ειδική άδεια από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Είναι βέβαιο ότι στη σημερινή εποχή της οικονομικής και πολιτισμικής κρίσης, πολλές ομάδες πληθυσμού έχουν ανάγκη από έμπρακτη αλληλεγγύη σε διάφορους τομείς. Ωστόσο, η αλληλεγγύη προς τους κρατούμενους και τις κρατούμενες μητέρες ειδικά, ενέχει τη σημαντική ιδιαιτερότητα ότι θα ενισχυθούν καθοριστικά στην κοινωνική τους επανένταξή και την ανατροφή των παιδιών τους”.      

Για τη σύνταξη του ενημερωτικού δελτίου: Βέρα Δαμόφλη

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet