Βραδιά μνήμης και νοσταλγίας για τη… Μαγκουφάνα
Πολιτισμός

Βραδιά μνήμης και νοσταλγίας για τη… Μαγκουφάνα

Βραδιά μνήμης και νοσταλγίας βίωσαν όλοι όσοι παρευρέθηκαν στην πολιτιστική και λαογραφική εκδήλωση που διοργάνωσαν το ΠΕΑΠ Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης και ο Λαογραφικός Ιστορικός Σύλλογος «Πευκιώτικες Ρίζες» την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015, στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης.

Συναισθήματα, εικόνες και μνήμες ζωντάνεψαν γλαφυρά μέσα από αφηγήσεις και αποσπάσματα κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Συλλόγου «Οι Μαγκουφανιώτες θυμούνται – Βιώματα και εικόνες του χθες». Η πρόεδρος του ΠΕΑΠ Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη στην ομιλία της τόνισε ότι «οι πολιτιστικές και παραδοσιακές ρίζες μας έχουν συνέχεια στον χρόνο, δίνουν έμπνευση στο σήμερα και ως φάρος αέναης κουλτούρας διαγράφουν το κοινό μας αύριο». Συνεχάρη δε προσωπικά την πρόεδρο του Συλλόγου Ζωή Πιπερίγκου και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς, όπως ανέφερε «έχουν προσφέρει ανεκτίμητο συλλογικό έργο το οποίο αποτελεί ιστορική παρακαταθήκη και μας κάνει υπερήφανους για τον τόπο και τους ανθρώπους του».

Η κα Πατούλη ανέδειξε την ανάγκη στήριξης της συγγραφικής έκδοσης από το ΠΕΑΠ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οφείλουμε να αγκαλιάσουμε το βιβλίο, ως μοναδικό ιστορικό απαύγασμα μνήμης, αφυπνίζοντας τους νέους μας για να μάθουν καλύτερα τον τόπο τους, να ξαναγαπήσουν κάθε γωνιά και πτυχή του, μέσα από τις ζωντανές μαρτυρίες και τα βιωματικά στοιχεία που εμπεριέχει». Πρότεινε, επίσης, το βιβλίο να προσφέρεται ως αναμνηστικό δώρο σε κάθε επίσημο φορέα που επισκέπτεται τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για το σπουδαίο πολιτιστικό έργο του Συλλόγου και τη συμβολή της προέδρου κας Πιπερίγκου καθώς και όλων των μελών του Δ.Σ. στα δρώμενα του Δήμου.

Για τον ρόλο και τη συμβολή της τοπικής, κοινωνικής ιστορίας της Μαγκουφάνας στην κατανόηση των πτυχών της επιστήμης της Ιστορίας μίλησε ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Αρχοντός, συνοδικός ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητρόπολης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού. Προσεγγίσεις για το βιβλίο, με ιδιαίτερη επιτυχία, έκανε στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης η διευθύντρια του 2ου Λυκείου Πεύκης Ιωάννα Κουραμπέα, ενώ αποσπάσματα ανέφεραν μαθητές με ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση.

Μεταξύ άλλων την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο αντιπρόεδρος του ΠΕΑΠ Γιώργος Καρύμπας, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ευάγγελος Παπανικολάου, ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Παναγιώτης Πανταζής, η δημοτική σύμβουλος Έφη Τσεκούρα και ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Λυκόβρυση Πεύκη.- Δημήτρης Κωνστάντος, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Ριζοσπαστική Ανατροπή Μανόλης Πάγκαλος, το διοικητικό μέλος του ΠΕΑΠ Παναγιώτης Μπόλας, πρόεδροι συλλόγων και φορέων του Δήμου καθώς και εκλεκτοί πολίτες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet