Εκδήλωση από το Ενωμένο Μαρούσι για τις ενεργειακές κοινότητες
Κοινωνία

Εκδήλωση από το Ενωμένο Μαρούσι για τις ενεργειακές κοινότητες

Καινοτόμες προτάσεις, συζήτηση και επίλυση αποριών έγιναν στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η δημοτική παράταξη Ενωμένο Μαρούσι με το πολύ επίκαιρο θέμα «Ενεργειακές κοινότητες: Ο ρόλος των Δήμων στην παραγωγή ενέργειας».

Ο Νικόλαος Ε. Φαραντούρης, καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού, Ενέργειας και Μεταφορών, τόνισε ότι οι ενεργειακές κοινότητες είναι στον «πυρήνα» της ενεργειακής μετάβασης, του ενεργειακού μετασχηματισμού και της ενεργειακής δημοκρατίας. Στον «πυρήνα» της σκέψης όσων αντιλαμβάνονται την ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό και επιθυμούν την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας και στοχεύουν στην βιωσιμότητα.

Ο κ. Φαραντούρης εξήγησε ότι η ανάπτυξη του τομέα ενέργειας γίνεται στην χώρα μας από τα «πάνω προς τα κάτω» με επενδύσεις κυρίως σε μεγάλης κλίμακας έργα, με έργα υποδομών κυρίως σε εισαγώμενα ορυκτά καύσιμα τα οποία κατά κανόνα μπορούν να υλοποιήσουν λίγες επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στις αγορές χρήματος.

«Εμείς πιστεύουμε σε μία εναλλακτική, βιώσιμη και εφαρμόσιμη διεθνώς πρόταση χωρίς να ανακαλύπτουμε τον τροχό, από τα «κάτω προς τα πάνω»», υπογράμμισε ο κ. Φαραντούρης. «Παραγωγή ενέργειας όσο πιο κοντά στον πολίτη, με διασπορά της παραγωγής, γιατί πιστεύουμε ότι όσοι περισσότεροι παράγουν ενέργεια, όσο δυνατόν περισσότερος πλουραλισμός τόσο θα υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια εφοδιασμού και οι τιμές θα είναι χαμηλότερες».

Ο Χρήστος Βρεττός, μέλος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Electra Energy Cooperative εξήγησε πώς ιδρύεται και λειτουργεί μία ενεργειακή κοινότητα, ενώ επισήμανε ότι στη Γερμανία η παραγωγή ενέργειας γίνεται κατά 50% από Ενεργειακές Κοινότητες.

Ο επικεφαλής της παράταξης Γιώργος Καραμέρος υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη “υπονόμευσε” τον νόμο του 2018 αποκόπτοντας τις ενεργειακές κοινότητες από κάθε χρηματοδότηση, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των φίλα προσκείμενων στην Νέα Δημοκρατία Περιφερειών και των Δήμων, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Αμαρουσίου, αδιαφόρησαν για το εργαλείο των ενεργειακών κοινοτήτων με συνέπεια να υπάρχει στρέβλωση σε τοπικό επίπεδο σχετικά με την χρήση και την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε μια εποχή, μάλιστα, που η παγκόσμια τάση είναι η ατομική παραγωγή ενέργειας όπου το αποτύπωμα του καθενός θα είναι μηδενικό».

Το Ενωμένο Μαρούσι σημειώνει ότι στη συζήτηση που ακολούθησε σημαντική ήταν η πρόταση του δημοτικού συμβούλου και εκπροσώπου Τύπου της παράταξης Βασίλη Μπούρα, ο οποίος και στο πλαίσιο του προεκλογικού προγράμματος για τις εκλογές του 2019 – που περιελάμβανε την πρόβλεψη για τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας από τον Δήμο σε μία περίοδο που το θέμα δεν ήταν επίκαιρο – επανέλαβε την πρόταση για συνεργασία με τις σχολικές επιτροπές ώστε να δημιουργηθεί ενεργειακή κοινότητα στο Μαρούσι με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σχολείων του Δήμου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν:

  • Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα της Αττικής Κώστας Ζαχαριάδης.
  • Ο περιφερειακός σύμβουλος στον Βόρειο Τομέα Γιώργος Μπαλάφας.
  • Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Αμαρουσίου Στέφανος Τσιπουράκης.
  • Ο Κώστας Βαρλαμίτης, πρώην πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και επικεφαλής της παράταξης Πεντέλη Πόλη Πρότυπο.
  • Ο Πέτρος Δαμιανός, διευθυντής του Σχολείου του Σωφρονιστικού Καταστήματος Αυλώνας και πρώην περιφερειακός σύμβουλος.
  • Ο Μιχάλης Ρενέσης, πρώην πρόεδρος της Λάρκο.
  • Ο πρώτος αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Βλάχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Ενωμένο Μαρούσι Πέτρος Κούκουζας, Σπύρος Μπόγδανος, Βασίλης Μπούρας και ο Γιάννης Γιαννέλας από την Ένωση Γονέων Αμαρουσίου.
  • Τα μέλη της παράταξης Χρύσα Κουτρούλη Κυριάκος Χάγερ, Δέσποινα Μαχαίρα, Ζέτα Πολίτη, Σπύρος Σαμιακός, Χρήστος Κουρλαμπάς, Γιώτα Ντάντα, Αφροδιτη Δρίβα, Κώστας Χροναίος, Μιχάλης Χατζηαρσενίου, Βάση Κουκουβίνου, Δημήτρης Παπαευθυμίου, Διονύσης Τσούτσης κ.ά.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Δαμιανός Παπαχατζής.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet