ΕΝΟΤΗΤΑ: Συνάντηση με το Δ.Σ. εργαζομένων στο Σικιαρίδειο
Κοινωνία

ΕΝΟΤΗΤΑ: Συνάντηση με το Δ.Σ. εργαζομένων στο Σικιαρίδειο

Εκπρόσωποι της δημοτικής παράταξης ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ για το Μαρούσι, με επικεφαλής τον Λευτέρη Μαγιάκη, συναντήθηκαν με το Διοικητικό Συμβούλιο εργαζομένων του Σικιαριδείου Ιδρύματος, όπως αναφέρεται στην ακόλουθη ανακοίνωση.

Τη Δευτέρα 16 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση της δημοτικής παράταξης «Ενότητα, Ανατροπή κι Έργο για το Μαρούσι» με το Διοικητικό Συμβούλιο των εργαζομένων στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα. Στη συνάντηση η παράταξή μας εκπροσωπήθηκε από τον επικεφαλής της Λευτέρη Μαγιάκη, τον δημοτικό σύμβουλο Πέτρο Κούκουζα και το στέλεχός της Ελένη Σταματίου, κοινωνική λειτουργό με πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία στον χώρο των ΑμεΑ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και ο κίνδυνος που υπάρχει γα τη βιωσιμότητα του Ιδρύματος. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν τη στήριξη της παράταξης για την απρόσκοπτη λειτουργία του Ιδρύματος.

Ο Λευτέρης Μαγιάκης δήλωσε πως, όπως και στο παρελθόν, η παράταξη θα σταθεί στο πλευρό των εργαζόμενων και των γονέων των παιδιών που εκπαιδεύονται στο Σικιαρίδειο. Δεσμεύτηκε πως θα ασκηθούν όλες οι δυνατές πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία ώστε να μην κλείσει αυτή η πολύ σημαντική δομή, ούτε να ιδιωτικοποιηθεί. Αποδοκίμασε τη μεθόδευση της οικογένειας Σικιαρίδη να οδηγήσει σε παραίτηση τα τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, που η ίδια είχε προτείνει, και δήλωσε την κάθετη αντίθεση της παράταξης σε σενάρια ιδιωτικοποίησης του χώρου.

Το Δ.Σ. των εργαζομένων ευχαρίστησαν τον Λευτέρη Μαγιάκη και τα στελέχη της παράταξης και τους προσκάλεσαν στην ετήσια γιορτή των εκπαιδευομένων του ιδρύματος την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014.

Εν τω μεταξύ, στις 28 Μαΐου 2014 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης είχε καταθέσει αναφορά στο Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων σχετικά με την κρισιμότητα της κατάστασης που έχει περιέλθει το Σικιαρίδειο Ίδρυμα, στην οποία ανέφερε τα εξής:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Σε αδιέξοδο έχει περιέλθει το «Σικιαρίδειο Ίδρυμα»

Ο βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Στρατούλης Δημήτρης καταθέτει αναφορά το με ημερομηνία 27-05-2014 Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή με το οποίο επισημαίνεται η κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το «Σικιαρίδειο Ίδρυμα» με θύματα τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους ανθρώπους που εξυπηρετούνται στις δομές του Ιδρύματος και τις οικογένειές τους.

Επισυνάπτεται το Δελτίο Τύπου.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Αθήνα, 28 Μαΐου 2014

Ο ερωτών βουλευτής

Στρατούλης Δημήτρης

Σχετική ερώτηση για τις κοινωνικές δομές στην Ελλάδα είχε θέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής και το κάτωθι κείμενο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου/Γραφείο Ενημέρωσης για την Ελλάδα.

Απάντηση της Επιτροπής σε ερώτηση για το Σικιαρίδειο Ίδρυμα

Ενώ από τη μία η Κομισιόν, ως μέλος της τρόικα, επιβάλλει τεράστιες περικοπές στους τομείς της Πρόνοιας και της Εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα παιδιά με νοητική στέρηση και μαθησιακές δυσκολίες, όπως τα 200 παιδιά του «Σικιαρίδειου Ιδρύματος», να πετιούνται στον δρόμο, από την άλλη επικαλείται υποκριτικά τις Συνθήκες της Ε.Ε. για να ισχυριστεί ότι «η ευθύνη για το περιεχόμενο και την οργάνωση των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης ανήκει εξ ολοκλήρου στα κράτη μέλη».

Αυτό προκύπτει από εξαιρετικά λιτή αλλά ακραία κυνική ως προς το περιεχόμενο απάντηση της Κομισιόν σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, ο οποίος έθετε το ζήτημα της άμεσης επαναλειτουργίας του «Σικιαρίδειου Ιδρύματος».

Συγκεκριμένα στην ερώτηση του ο Νίκος Χουντής μεταξύ άλλων ανέφερε ότι :

«Φέτος οι ελληνικές αρχές έχουν καταβάλλει μόλις το 16% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του 2012, ποσό που αντιστοιχεί σε δύο μήνες λειτουργίας με αποτέλεσμα την αδυναμία πλέον του Ιδρύματος να καλύψει τις λειτουργικές του δαπάνες» και παρέθετε επιστολή της διοίκησης του Ιδρύματος προς τους γονείς η οποία ανέφερε ότι: «Σας γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι μετά από εβδομήντα χρόνια προσφοράς στην ελληνική κοινωνία, το Ίδρυμα αδυνατεί να καλύψει τις λειτουργικές του δαπάνες. Το Ίδρυμά μας δεν θα είναι σε θέση να παράσχει στις εγκαταστάσεις του τις υπηρεσίες ανοικτής φροντίδας και κατάρτισης τις όποιες παρείχε και οι εγκαταστάσεις θα παραμείνουν κλειστές. Κατόπιν τούτου θα πρέπει να μεριμνήσετε για εναλλακτικές λύσεις για τη φροντίδα και κατάρτιση των αγαπημένων και σε μας παιδιών σας».

Καταλήγοντας στην ερώτηση του ο Νίκος Χουντής ζητούσε από την Κομισιόν να αναλάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να επαναλειτουργήσει το ίδρυμα και τα 200 παιδιά με νοητική στέρηση να συνεχίσουν να λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα και κατάρτιση.

Η πλήρης απάντηση της Κομισιόν, ενδεικτική της υποκρισίας, του κυνισμού και της αδιαφορίας έχει ως εξής :

«Σύμφωνα με το άρθρο 165 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ευθύνη για το περιεχόμενο και την οργάνωση των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης ανήκει εξ ολοκλήρου στα κράτη μέλη. Το εν λόγω άρθρο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη χρηματοδότηση ιδρυμάτων»

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet