Ενότητα: Τεράστιες ανάγκες σε υποδομές έχουν οι γειτονιές του Αμαρουσίου
Κοινωνία

Ενότητα: Τεράστιες ανάγκες σε υποδομές έχουν οι γειτονιές του Αμαρουσίου

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29-10-2020 η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου με θέμα το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν φορείς και πολίτες του Αμαρουσίου, «οι οποίοι με μεγάλη ωριμότητα παρουσίασαν τα προβλήματα των περιοχών τους και τις απόψεις τους για τα γενικότερα προβλήματα της πόλης» σημειώνει η δημοτική παράταξη Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι, με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Λευτέρη Μαγιάκη.

«Το υψηλό επίπεδο της συνεδρίασης επιβεβαιώνει την πάγια θέση μας ότι θα μπορούσε, εδώ και χρόνια, να είχε εφαρμοστεί ο λεγόμενος συμμετοχικός προϋπολογισμός. Σύμφωνα με τις αρχές του συμμετοχικού προϋπολογισμού το τεχνικό πρόγραμμα διαμορφώνεται από τον Δήμο, σε συνεργασία με τους φορείς και ένα μεγάλο μέρος αυτού είναι υποχρεωτικό για το Δημοτικό Συμβούλιο και τη δημοτική αρχή» επισημαίνει η παράταξη και προσθέτει:

«Η δημοτική αρχή πολιτικά, προσκολλημένη στις απόψεις περί “κυβερνησιμότητας” και “αποτελεσματικότητας” περιορίζεται στο ελάχιστο που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή περιορίζει την Επιτροπή Διαβούλευσης στην παροχή γνωμοδότησης και όχι λήψη δεσμευτικής απόφασης.

»Η δημοτική αρχή Αμπατζόγλου, ακολουθώντας την πεπατημένη της προηγούμενης, παρουσίασε στους φορείς και τους πολίτες ένα 14σέλιδο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2021 σε μορφή που, ακόμα και για έμπειρους αυτοδιοικητικούς, είναι δύσκολο να κατανοηθεί, πόσο μάλλον για τους πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους πίνακες.

»Οι προτάσεις που είχαν γίνει από πολλές πλευρές στην περυσινή Διαβούλευση, δηλαδή να συνοδεύεται ο πίνακας του Τεχνικού Προγράμματος με εισηγητική έκθεση, απολογισμό του προηγούμενου έτους, τεχνικά δελτία για κάθε έργο, να αναφέρονται τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκαν ή απεντάχθηκαν έργα, απολογισμό και προγραμματισμό ανά πολεοδομική ενότητα κ.λπ. αγνοήθηκαν.

»Αντικειμενικά η στάση αυτή της δημοτικής αρχής υποβαθμίζει τους ίδιους τους πολίτες, παρά τις αντίθετες εξαγγελίες της. Επίσης η ασάφεια σε ότι αφορά τη συγκεκριμενοποίηση των έργων ασφαλτόστρωσης, διάνοιξης οδών, έργων ηλεκτροφωτισμού κ.λπ. εξυπηρετεί αντικειμενικά τις  πελατειακές σχέσεις  της δημοτικής αρχής.

»Η τοποθέτηση του δημάρχου αποκάλυψε τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές που υπάρχουν στην πόλη μας, όπως επανειλημμένα είχαμε καταγγείλει στο παρελθόν. Αντί για έργα στις γειτονιές, η προηγούμενη διοίκηση Πατούλη έδινε προτεραιότητα στα έργα βιτρίνας.

»Ο κ. δήμαρχος, αν και αναφέρθηκε στην έλλειψη πόρων και ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, απέφυγε να τοποθετηθεί στις αιτίες της υποχρηματοδότησης των Δήμων και της απαγόρευσης προσλήψεων. Αντίθετα ενέκρινε ως διέξοδο τη χρηματοδότηση ιδιωτικής Αναπτυξιακής που οδηγεί σε υποβάθμιση τις υπηρεσίες του Δήμου. Είναι γνωστό ότι στο παρελθόν οι “Αναπτυξιακές” λειτούργησαν με αδιαφάνεια και συσσώρευσαν τεράστια χρέη στον Δήμο.

»Δεν αναφέρθηκε επίσης στους πόρους που διαθέτει ή πρέπει να διαθέσει στο μέλλον ο Δήμος για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, δαπάνες για χώρους στάθμευσης, διανοίξεις οδών που γίνονται για να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες από τη λειτουργία των υπερτοπικών δραστηριοτήτων (ΜΩΛ, ΚΑΖΙΝΟ, Εμπορικά Κέντρα, Νοσοκομεία κ.λπ.).

»Πολλοί σύλλογοι εξέφρασαν την αντίθεση τους στη σχεδιαζόμενη μεταφορά του Καζίνο της Πάρνηθας στο Μαρούσι, τις απόπειρες ιδιωτικοποίησης του Δάσους Συγγρού, την πλημμελή αντιπλημμυρική προστασία, την κατάσταση των υποδομών στις γειτονιές, τον ελλιπή σχεδιασμό της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των απορριμμάτων, το κυκλοφοριακό και τη στάθμευση, το ρέμα Σαπφούς.

»Εμφανής, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των συλλόγων, είναι η έλλειψη προγραμματισμού, εξοπλισμού και προσωπικού των συνεργείων του Δήμου που είναι επιφορτισμένα για την αντιμετώπιση των καθημερινών αναγκών του Δήμου.

»Η παράταξή μας θα λάβει σοβαρά υπόψη τις προτάσεις των συλλόγων και θα τοποθετηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο συνολικά για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του 2021».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet