Οι θέσεις του Συλλόγου “Η Κασταλία” για τον ΕΝΦΙΑ
Κοινωνία

Οι θέσεις του Συλλόγου “Η Κασταλία” για τον ΕΝΦΙΑ

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμαρουσίου “Η Κασταλία” έδωσε στη δημοσιότητα την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του στην εκδήλωση που οργάνωσε για τον ΕΝΦΙΑ στις 5-11-2014. Σε αυτήν αναφέρονται τα εξής:

Καταδικάζουμε τον ΕΝΦΙΑ κι όλους τους φόρους που την τελευταία πενταετία θεσπίστηκαν για τα ακίνητα, ως παράλογα ανελέητους για τον πολίτη της χώρας μας και άκρως ασυμβίβαστους με την πραγματικότητα του βιώνει.

Δεν μπορεί να μειώνονται, έως την εκμηδένιση, τα εισοδήματα και, την ίδια στιγμή, να επταπλασιάζονται οι φόροι των ακινήτων. Είναι παρανοϊκό.

Ζητάμε να αλλάξει εντελώς η λογική της φορολόγησης των ακινήτων, ώστε να γίνει επιτέλους συμβατή προς τη σημερινή πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να μιλάμε πια για μικρή, μεσαία και μεγάλη ιδιοκτησία, παρά για ιδιοκτησία με αξία πραγματική (που αποφέρει εισόδημα, δηλαδή και μπορεί να πουληθεί) και για ιδιοκτησία εντελώς άχρηστη, που γίνεται θηλιά στον λαιμό του ιδιοκτήτη της, όταν καλείται, κάθε χρόνο, να πληρώσει γι΄ αυτήν, ποσά, τεράστια κάποτε, ως φόρο. Ποσά που είτε δεν τα έχει και οδηγείται από την αρχή σε αδιέξοδο (σε απελπισία δηλαδή, που μπορεί να φτάσει και στην αυτοκτονία ακόμη), είτε οδηγείται σε αδιέξοδο μακροπρόθεσμα. Αφού του πάρουν, δηλαδή, τα όποια χρήματα έχει ως απόθεμα. Ληστεία δηλαδή «υπό μορφήν» φόρου ή αλλιώς «κούρεμα» (έως την εξαφάνιση) των καταθέσεων. Κι αυτά για ακίνητα που πιθανότατα κληρονόμησε κάποιος από τους γονείς του, πράγμα συνηθέστατο, ως γνωστόν, στη δική μας χώρα… Κι αφήνουμε τις περιπτώσεις που καλείται να πληρώσει κανείς, πιθανότατα άνεργος, φόρο ταυτόχρονα και δάνειο για την πρώτη κατοικία του.

Η όποια ακίνητη περιουσία λοιπόν, κατά τη γνώμη μας, είναι λογικό και δίκαιο να φορολογείται, στον βαθμό που έχει αυτή αξία πραγματική για τον ιδιοκτήτη της. Και αξία ενός ακινήτου είναι, ως γνωστόν, τα χρήματα που μπορεί αυτό να αποφέρει στον ιδιοκτήτη του. Ακίνητα που δεν αποφέρουν εισόδημα και δεν μπορούν να πουληθούν (πράγμα που συμβαίνει σήμερα, κατά κανόνα) είναι απαράδεκτο, κατά τη γνώμη μας, να φορολογούνται. Είναι παράλογο να διώκεται, ως το χειρότερο έγκλημα, η κατοχή και μόνο του όποιου ακινήτου. Και πρέπει όλοι, αλληλέγγυοι, να αντισταθούμε σ΄ αυτόν τον παραλογισμό. Όπως και στα άλλα κυνικά και παράλογα, που απειλούν καθημερινά όχι μόνο την οικονομική και κοινωνική μας υπόσταση, αλλά και τη σωματική υγεία μας και την ψυχική μας ισορροπία.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ «Η ΚΑΣΤΑΛΙΑ»
Χατζηαντωνίου 13, Μαρούσι 151 24 Τηλ. 210 8064848 E-mail:[email protected]

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet