Παρέμβαση Π. Κούκουζα για το κόστος διαμόρφωσης της πλατείας Ευτέρπης
Κοινωνία

Παρέμβαση Π. Κούκουζα για το κόστος διαμόρφωσης της πλατείας Ευτέρπης

«Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ θα στοιχίσει τελικά η διαμόρφωση της πλατείας Ευτέρπης στους Μαρουσιώτες», υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Αμαρουσίου, Πέτρος Κούκουζας, σε ανακοίνωση που υπογράφει ο ίδιος και η κάτοικος του ιστορικού κέντρου της πόλης Ελένη (Νένα) Σπυροπούλου.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Για τον υπόγειο χώρο στάθμευσης στην πλατεία Ευτέρπης (μπροστά από τον ΗΣΑΠ), έχει υπάρξει πληθώρα δημοσιεύσεων στα τοπικά μέσα μαζικής επικοινωνίας. Έμποροι και κάτοικοι της πόλης εύλογα αναρωτιούνται πότε θα ολοκληρωθεί και πόσο θα στοιχίσει τελικά στους Μαρουσιώτες η κατασκευή του έργου.

Ενός έργου που ενώ στην αρχική μελέτη υπήρχε πρόβλεψη για τη διαμόρφωση της πλατείας με παράλληλη κατασκευή αναψυκτηρίου 15 τ.μ., από τις αρχές του καλοκαιριού η διοίκηση Πατούλη, μεθόδευσε την αλλαγή τους, ώστε να εξασφαλίσει την κατασκευή αναψυκτηρίου 50 τ.μ. μεγαλύτερο, δηλαδή συνολικά 65 τ.μ.

Καθώς όμως η διαφορά των 50 τ.μ. ήταν εις βάρος των κοινόχρηστων χώρων της πλατείας, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, με την υπ΄αριθμ. 259 απόφασή του, στις 26.06.2018, προχώρησε στην τροποποίηση του σχεδίου παρακείμενης ιδιοκτησίας του Δήμου, δημιουργώντας δύο πεζόδρομους αντίστοιχου εμβαδού, όπως ήταν υποχρεωμένη από την κείμενη νομοθεσία. Να επισημάνουμε ότι οι συγκεκριμένοι πεζόδρομοι δεν χρησιμεύουν αφού ο χώρος έτσι κι αλλιώς είναι δημοτικός.

Για να καλύψει δε, τα έξοδα κατασκευής που προέκυψαν από την αλλαγή των σχεδίων, στην ίδια συνεδρίαση η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ενέκρινε την αναθεώρηση του τεχνικού προγράμματος και για πρώτη φορά εμφάνισε κωδικό για τη διαμόρφωση της πλατείας Ευτέρπης με το ποσό των 400.000 ευρώ από ίδιους πόρους του Δήμου.

Στις 23.07.2018 εκδόθηκε από την Πολεοδομία, η αναγκαία άδεια οικοδομικών εργασιών και στις 28.08.2018 η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο της Β’ αναθεώρησης του τεχνικού προγράμματος, ενέκρινε την αύξηση του προϋπολογισμού της διαμόρφωση της πλατείας, προσθέτοντας άλλες 250.000 ευρώ, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στις 650.000 ευρώ.

Η εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ.) Α.Ε., ως ιδιοκτήτρια μέρους της πλατείας Ευτέρπης, έχει υπογράψει σύμβαση παραχώρησης του χώρου αυτού στον Δήμο Αμαρουσίου. Μετά από παρέμβασή μας, έστειλε επιστολή στον Δήμο Αμαρουσίου (η οποία δεν έχει απαντηθεί ακόμα) ζητώντας εξηγήσεις για τη μεθοδευμένη αύξηση των τετραγωνικών και την αλλαγή θέσης του αναψυκτηρίου, με την επισήμανση του παρακάτω αποσπάσματος της σύμβασης: «βάσει της από 30.10.2014 μεταξύ μας σύμβαση ορίζεται ότι η λειτουργία του εν λόγω αναψυκτηρίου δεν θα πρέπει να εμποδίζει την ομαλή πρόσβαση του επιβατικού κοινού από και προς τον εν λειτουργία σταθμό του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου».      

Ύστερα από τις παραπάνω εξελίξεις, στις 18.09.2018 η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου αποφάσισε, με πλειοψηφία, τη διενέργεια «διαγωνισμού», με απευθείας διαπραγμάτευση, για την κατασκευή της πλατείας Ευτέρπης. Δε θα μας εκπλήξει αν ο ανάδοχος είναι η ίδια εταιρεία που κατασκευάζει τον υπόγειο χώρο στάθμευσης.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 8.10.2018, το ποσό του προϋπολογισμού του έργου ανέρχεται στα 487.312,88 ευρώ και ο χρόνος περαίωσης του έργου ορίζεται σε τρεις (3) μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή το Ιανουάριο του 2019(!). 

Σημειωτέων, στο παραπάνω ποσό του προϋπολογισμού δεν περιλαμβάνεται το κόστος καμίας κατασκευής κτίσματος εξυπηρέτησης σταθμού (π.χ. αναψυκτήριο), ούτε φυσικά η διαμόρφωση των δύο πεζόδρομων.

Εύλογα λοιπόν τα ερωτήματα των πολιτών, αν σκεφτεί κανείς ότι το κόστος της διαμόρφωσης της πλατείας ήταν εξασφαλισμένο από τον εργολάβο, σύμφωνα με τη σύμβαση κατασκευής του υπόγειου χώρου στάθμευσης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet