Πιέζουν για μόνιμη και σταθερή εργασία οι εργαζομένοι στην Κοινωφελή Εργασία του Δήμου Αμαρουσίου
Κοινωνία

Πιέζουν για μόνιμη και σταθερή εργασία οι εργαζομένοι στην Κοινωφελή Εργασία του Δήμου Αμαρουσίου

Τη συνδρομή του Δήμου Αμαρουσίου ζήτησαν οι εργαζόμενοι μέσω του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ, οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στη συνεδρίαση της Τρίτης 1 Οκτωβρίου 2019. Οι εργαζόμενοι, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον Δήμο από τον Οκτώβριο του 2018, υποστήριξαν ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και διεκδικούν μόνιμη και σταθερή εργασία, πλήρους απασχόλησης και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Μάλιστα, προκειμένου να πετύχουν τη μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) σε αορίστου (ΙΔΑΧ) έχουν κινηθεί νομικά, καταθέτοντας αγωγή στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση ότι οι συμβασιούχοι που υπηρετούν στις υπηρεσίες του Δήμου και βρίσκονται στα δικαστήρια, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη απόφαση ως στοιχείο υπεράσπισης του προαναφερόμενου αιτήματός τους στη επικείμενη εκδίκαση των αγωγών τους.

Επίσης, ζήτησαν τη δέσμευση της διοίκησης του Δήμου ότι δεν θα ασκήσει έφεση στην περίπτωση θετικής πρωτόδικης απόφασης.

Στην πορεία της συζήτησης που ακολούθησε, τέθηκε -και από πλευράς δημοτικών παρατάξεων- το αίτημα της παρέμβασης του δημάρχου στο υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να τακτοποιηθεί νομοθετικά το όλο ζήτημα και να μην εξαναγκασθούν οι εργαζόμενοι σε πρόσθετη ταλαιπωρία, αλλά και τα έξοδα που συνεπάγεται η δικαστική διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Όπως ήταν φυσικό, το θέμα έδωσε το έναυσμα για μια ακόμη έντονη συζήτηση πάνω στο θέμα της απασχόλησης στον Δήμο, με αρκετές εκ των παρατάξεων της μειοψηφίας να πιέζουν τον δήμαρχο Θεόδωρο Αμπατζόγλου να «σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων», διεκδικώντας από τη «φιλική» του κυβέρνηση την επίλυση του θέματος. Ιδιαίτερα, «αιχμηρός» ήταν ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ενωμένο Μαρούσι, Γιώργος Καραμέρος, ο οποίος ζήτησε επιτακτικά να δοθεί «πολιτική λύση», ώστε «να μην τρέχουν οι εργαζόμενοι στα δικαστήρια», προσθέτοντας με σαφή ειρωνική διάθεση, απευθυνόμενος στον κ. Αμπατζόγλου, ότι «με ευκολία συναντιέται με υπουργούς» για άλλες περιπτώσεις…

Ο δήμαρχος ανταπάντησε ότι είναι υποχρέωση κάθε δημάρχου να συναντιέται με στελέχη της κυβέρνησης, προκειμένου να προωθεί τα θέματα του Δήμου του κι αυτό έχει σκοπό να πράξει και ο ίδιος. Και θα το έπραττε και με όποια άλλη κυβέρνηση ήταν αυτή τη στιγμή στα πράγματα.

Παράλληλα, εξέφρασε τη βούληση της διοίκησής του να μην ασκήσει έφεση επί ενδεχόμενης θετικής πρωτόδικης απόφασης, αλλά κάλεσε ταυτόχρονα τους εργαζόμενους να μην αφήνουν να τους «χαϊδεύουν τ’ αυτιά κάποιοι», με το να τους υπόσχονται τα πάντα. Όπως επισήμανε ο κ. Αμπατζόγλου, το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους και «όταν κλείσει η στρόφιγγα, θα κοπούν και οι μισθοί», όπως είπε χαρακτηριστικά. Η όποια «νομική και ηθική συμπαράσταση» από πλευράς Δήμου -η οποία όπως ξεκαθάρισε είναι δεδομένη- δεν αρκεί από μόνη της για να επιλύσει το πρόβλημα. Απεναντίας, πρόσθεσε, θα χρειαστεί ο διαρκής και επίμονος αγώνας των εργαζομένων.

Επίσης, στελέχη της διοίκησης (μεταξύ των οποίων ο αντιδήμαρχος Στέφανος Τσιπουράκης και η δημοτική σύμβουλος Ρένα Χαλιώτη) διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τη κριτική που ασκούσε μερίδα της μειοψηφίας, λέγοντας ότι και η προηγούμενη διοίκηση του κ. Γιώργου Πατούλη είχε αποδείξει στην πράξη ότι στηρίζει τους εργαζόμενους, αλλά και η παρούσα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει στη ίδια κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά στο ψήφισμα που ζητούσαν οι εργαζόμενοι, αλλά και οι λοιπές παρατάξεις, ο δήμαρχος εμφανίστηκε διστακτικός στην αποτελεσματικότητά του, λέγοντας ότι θα πρέπει να έχει «πολύ προσεκτική διατύπωση», προκειμένου να μην κάνει «ζημιά» στις διεκδικήσεις τους. Πρότεινε δε αυτό να γίνει σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους σε… δεύτερο χρόνο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet