Στο 3ο Λύκειο Αμαρουσίου για την έναρξη της σχολικής χρονιάς η Μ. Πατούλη-Σταυράκη
Κοινωνία

Στο 3ο Λύκειο Αμαρουσίου για την έναρξη της σχολικής χρονιάς η Μ. Πατούλη-Σταυράκη

Με τις μαθήτριες και τους μαθητές της στο 3ο Λύκειο Αμαρουσίου υποδέχθηκε την έναρξη του νέου σχολικού έτους η δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου, πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων και εκπαιδευτικός φιλόλογος Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη.

Με την ευκαιρία της πρώτης ημέρας της νέας σχολικής χρονιάς, η κ. Πατούλη-Σταυράκη απηύθυνε το ακόλουθο μήνυμα:

Σήμερα για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μαθητική τους πορεία, κάνουν το επόμενο βήμα τους στην κατάκτηση της γνώσης. Από σήμερα μπορούν να βάλουν νέους στόχους, να αποκτήσουν νέες εμπειρίες και δεξιότητες, να καλλιεργήσουν την προσωπικότητα και το πνεύμα τους.

Με δίψα για μάθηση και πίστη στις δυνάμεις και στις ικανότητές τους, προτρέπω όλα τα παιδιά να αξιοποιήσουν κάθε ερέθισμα, κάθε εφόδιο που τους προσφέρει το σχολείο τους. Σε πνεύμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους, να ακολουθήσουν το μονοπάτι της γνώσης και της προσωπικής προόδου. Ο αγώνας για αυτοβελτίωση, την κατάκτηση της ίδιας της ζωής, είναι διαρκής, όμως, τώρα είναι η στιγμή, αυτή η ηλικία στην οποία βρίσκονται, που μπορεί να χαραχθεί η μελλοντική τους πορεία προς την προσωπική ολοκλήρωση.

Οι γονείς, οι δικοί τους άνθρωποι, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές τους, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα βρίσκονται στο πλευρό τους για κάθε στήριξη, καθοδήγηση, βοήθεια και ενθάρρυνση. Καλό είναι να μην ξεχνούν, επίσης, ότι για καθετί στη ζωή χρειάζεται προσπάθεια, αλλά και ότι οι κόποι τους δεν είναι χωρίς ανταμοιβή. Να επιδιώκουν την αριστεία όχι ως αυτοσκοπό ή συγκριτικό πλεονέκτημα, αλλά υπό το πρίσμα μίας διαδικασίας προσήλωσης στους προσωπικούς τους στόχους και αυτογνωσίας που τους βοηθά να γίνουν καλύτεροι, να ανακαλύπτουν τις ιδιαίτερες κλίσεις και τα ταλέντα τους, να κερδίζουν σε αυτοπεποίθηση μπροστά σε κάθε μικρή και μεγάλη κατάκτησή τους.

Εμείς οι ενήλικες, ο καθένας μας, μέσα από τον ρόλο και το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί, έχουμε ηθικό χρέος να προσφέρουμε στα παιδιά μας τις δυνατότητες να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους, να κάνουν πράξη τα όνειρά τους, εδώ στον τόπο τους. Έχουμε χρέος να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη διαρροή των ταλέντων μας, των νέων επιστημόνων μας στο εξωτερικό.

Και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τον δικό της ρόλο και το δικό της χρέος απέναντι στη νέα γενιά μας: να συμβάλει στην κατεύθυνση της διασφάλισης ενός εύρυθμου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος που θα προσφέρει στα παιδιά μας ασφάλεια, δημιουργικές διεξόδους, προοπτικές ανάπτυξης. Ως εκπρόσωποί της οφείλουμε να κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να τους προσφέρουμε ένα σύγχρονο λειτουργικό σχολείο, ανοικτό στην κοινωνία, ανοικτό σε ευκαιρίες και δημιουργικά ερεθίσματα. Οφείλουμε να κάνουμε πράξη τα όνειρά τους, εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς περιορισμούς.

Καλή δύναμη, επίσης, στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς και στους αγαπητούς γονείς, στο πολυσύνθετο και δύσκολο αλλά, ταυτόχρονα, γεμάτο προκλήσεις, έργο που αναλαμβάνουμε. Γονείς και καθηγητές έχουμε τον κύριο λόγο στη διαμόρφωση των συνειδήσεων των παιδιών μας. Εμείς θα βάλουμε τα θεμέλια για να στηριχθούν στα πόδια τους. Εμείς είμαστε η αγκαλιά, το στήριγμα και το λιμάνι τους στις αγωνίες και στις ανασφάλειές τους. Εμείς είμαστε, όμως, και οι πρώτοι που θα γευτούμε την ομορφιά αυτής της προσπάθειας, την ικανοποίηση και τη χαρά να βλέπουμε τα παιδιά μας να πορεύονται στη ζωή ως ολοκληρωμένες προσωπικότητες, να προοδεύουν, να πετυχαίνουν. Και η λάμψη της αισιοδοξίας, της αυτοπεποίθησης, της ευτυχίας στα μάτια τους είναι ανταμοιβή ανεκτίμητη. Καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet