Σύλλογος Αγ. Νικολάου – ΚΑΤ Αμαρουσίου: Δημόσιος χώρος, μία ιστορία… μουτζουρωμένη
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Σύλλογος Αγ. Νικολάου – ΚΑΤ Αμαρουσίου: Δημόσιος χώρος, μία ιστορία… μουτζουρωμένη

Ο Βασίλειος Μπακάλης, εκ μέρους του Συλλόγου Αγίου Νικολάου – ΚΑΤ Αμαρουσίου, σύλλογος που έχει πολλές φορές επέμβει… εικαστικά για να ομορφύνει τα καφάο της περιοχής, αναφέρεται σε μία νέα δράση και ταυτοχρόνως θέτει το γενικότερο πρόβλημα με την κυριαρχία των graffiti στους δημόσιους χώρους.

Στη σχετική παρέμβασή του αναφέρει:

Η κυριαρχία των graffiti στις «κενές» επιφάνειες του δημόσιου χώρου είναι πλέον δεδομένη και δεν αποτελεί καμία έκπληξη. Άλλοτε έχουμε να κάνουμε με δημιουργίες πραγματικά υψηλής καλλιτεχνικής έκφρασης και άλλοτε με συγκεχυμένες εκφάνσεις ενός απροσδιόριστου ψυχισμού του εκάστοτε δημιουργού. Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν ξοδεύουμε δεύτερη ματιά σε κάποιο από τα πολλά graffiti και tags της πόλης. Το βλέμμα μας έχει συνηθίσει να είναι κατεβασμένο ώστε να μην συναπαντά στον δημόσιο χώρο εικαστικές εκφράσεις που μοιάζουν περισσότερο με ακαθόριστη διαμαρτυρία, θόρυβο, επίθεση στην καλαισθησία. 

Η έννοια της καλαισθησίας αναμφίβολα είναι ένα ζήτημα υποκειμενικό. Όμως υπάρχουν και κάποια πεπερασμένα όρια. Έτσι, συλλογικά, οι κάτοικοι μιας γειτονιάς έχουν κάθε δικαίωμα να ζητούν από τη δημοτική αρχή και τις δημοτικές υπηρεσίες να παρέμβουν, όταν η ακαλαισθησία γίνεται πλέον υποκειμενική. Και αν ως οι κάτοικοι δουν με ανακούφιση το αίτημά τους να ικανοποιείται, τότε άμεσα και πάλι οι καθαρές κενές επιφάνειες του δημόσιου χώρου γεμίζουν με σπρέι από ακατανόητες για τους περισσότερους από εμάς παρεμβάσεις.

Τέτοια χαρακτηριστικά παραδείγματα στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Αμαρουσίου αποτελούν η πεζογέφυρα στην οδό Ηροδότου και η γέφυρα των αυτοκινήτων στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, για το πέρασμα πάνω από τις γραμμές του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου (μεταξύ των σταθμών ΚΑΤ και Αμαρουσίου). Συνεργεία του Δήμου δεν έχουν πολύ καιρό που ολοκλήρωσαν τον καθαρισμό και το νέο τους βάψιμο και τα πρώτα μηνύματα, graffiti και tags έκαναν την εμφάνισή τους.

Όσο για τα καφάο, η εικόνα των περισσοτέρων από αυτά είναι αποκαρδιωτική, με μηνύματα πολλές φορές βαριά και χυδαία.  Για άλλη μια φορά προχωρήσαμε σε νέα εικαστική παρέμβαση σε ένα από τα πολλά αυτά καφάο. Σειρά είχε το καφάο στη συμβολή των οδών Ηρώδη Αττικού και Τζαβέλλα. Δεν επιδιώκουμε να επιβάλλουμε μια συγκεκριμένη αισθητική εικαστικού χώρου μέσα στο δημόσιο περιβάλλον. Δεν μπορούμε να διορθώσουμε τις παθογένειες στις γειτονιές μας. Θέλουμε όμως να προσφέρουμε μια ευχάριστη πινελιά στον χώρο της καθημερινότητά μας που έχει για όλους πάμπολλες αντικειμενικές δυσκολίες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet