Σύλλ. Εκπ/κών Π.Ε. Αμαρουσίου: Τι διεκδικεί στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει ο κορωνοϊός
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Σύλλ. Εκπ/κών Π.Ε. Αμαρουσίου: Τι διεκδικεί στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει ο κορωνοϊός

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. Αμαρουσίου απευθύνει έκκληση προς τα μέλη του σωματείου και τους γονείς και μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της περιοχής ευθύνης του, αλλά και ολόκληρης της χώρας να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα και σχολαστικά τις οδηγίες των υπευθύνων επιστημόνων και του ΕΟΔΥ για την αποφυγή της διάδοσης του φονικού ιού «Covid-19» με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας και τη σωτηρία χιλιάδων ανθρώπινων ζωών.

«Γνωρίζουμε καλά πόσο δύσκολο είναι για τους/τις μικρούς/-ές μαθητές/μαθήτριές μας, τους γονείς τους και για εμάς τους ίδιους να προσαρμόσουμε την καθημερινότητά μας στις αυστηρές οδηγίες περιορισμού μέσα στις οικίες μας, όμως η αγάπη για τη ζωή και τη διαφύλαξή της πρέπει να είναι ο οδηγός στις σκέψεις και στις ενέργειες όλων μας την περίοδο αυτή» αναφέρουν οι συντάκτες της ανακοίνωσης και προσθέτουν:

«Στη βάση αυτή απευθυνόμαστε στους γονείς των μαθητών μας  και όλοι μαζί διεκδικούμε από το ΥΠΑΙΘ:

 • Διεύρυνση της ενισχυτικής διδασκαλίας και έναρξη της πρόσθετης διδακτικής στήριξης στους μαθητές, όταν ανοίξουν τα σχολεία, με σχεδιασμό για το επόμενο σχολικό έτος 2020 – 2021.
 • Καμία επιμήκυνση του διδακτικού έτους για Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία τον Ιούνιο του 2020, ώστε να διασφαλιστεί πλήρως η ανάσχεση της μετάδοσης του ιού στο πλαίσιο της πανδημίας.
 • Μείωση της διδακτέας ύλης για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και προσαρμογή της, ανάλογα με τον χαμένο διδακτικό χρόνο.
 • Ο τρόπος αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών πρέπει να εξεταστεί, όταν θα ανοίξουν κανονικά τα σχολεία, με πρότασή μας για τους μαθητές του Δημοτικού αυτό να γίνει στο πλαίσιο της διδασκαλίας των μαθημάτων της επόμενης σχολικής χρονιάς 2020 – 2021.
 • Είναι ανέφικτη τεχνικά και κυρίως παιδαγωγικά η διαδικασία της «σύγχρονης» εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τις μικρότερες ηλικίες και κυρίως για τα παιδιά του Δημοτικού, για τα οποία δεν πρέπει να υπάρχει καμία σκέψη για online μαθήματα.
 • Η αξιοποίηση των όποιων μορφών «ασύγχρονης» διδασκαλίας (π.χ. ιστοσελίδες και πλατφόρμες που προσφέρει το Υπουργείο) δεν μπορούν να έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα.
 • Καμία εμπλοκή άλλων φορέων (π.χ. Περιφέρεια Αττικής) ή ιδιωτών στο ζήτημα της παροχής «ασύγχρονης» εκπαίδευσης μέσω διαδικτύου για τους μαθητές νηπιαγωγείου και Δημοτικού, να απαγορευθούν με παρέμβαση του ΥΠΑΙΘ τέτοιου είδους ενέργειες και πρωτοβουλίες. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν θα επιτρέψουμε να υποκατασταθεί η «διά ζώσης» οργανωμένη διδασκαλία του Δημόσιου Σχολείου από τέτοιου είδους μορφές εκπαίδευσης που έχουν προσωρινό χαρακτήρα εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης που βιώνουμε όλοι μας. Τα όποια μέτρα λόγω των ειδικών καταστάσεων δεν πρέπει να επεκταθούν μετά το άνοιγμα των σχολείων. Θα μας βρει απέναντι κάθε τέτοια προσπάθεια!
 • Να υλοποιήσει το Υπουργείο Παιδείας μορφές μαζικής και απευθείας ενημέρωσης των μαθητών και γονιών π.χ. ειδικά προγράμματα στη Δημόσια Τηλεόραση, λειτουργία εκπαιδευτικής τηλεόρασης με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες ανά τάξη και ανά ηλικιακή ομάδα, εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ κ.ά.
 • Το πρόγραμμα της Δημόσιας Τηλεόρασης, στα υπάρχοντα κανάλια ή σε επιπλέον, που θα εκπέμψουν, να προσαρμοστεί με βάση τις ανάγκες των μαθητών. Υπάρχει πλούτος καλών παιδικών και εφηβικών ταινιών και εκπομπών, που μπορούν να αξιοποιηθούν.
  • Να σταματήσουν οι πιέσεις για υποχρεωτική παρουσία των συναδέλφων στα σχολεία. Καμία τέτοια υποχρέωση δεν προκύπτει με βάση την ΚΥΑ. Άλλωστε γι’ αυτό έχει ήδη δοθεί συνδικαλιστική κάλυψη στα μέλη μας με απόφαση του Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου.
  • Ο κάθε εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα, εφόσον το κρίνει αναγκαίο, να εξασφαλίσει την επαφή με τους μαθητές του και τους γονείς. Δεν πρέπει να υποτιμηθούν οι αντικειμενικές δυσκολίες που αφορούν εκπαιδευτικούς και μαθητές, οι οποίες πρέπει να αναγνωρίζονται και να ξεπερνιούνται με υποστηρικτικά μέτρα. Καμία αυταρχική παρέμβαση της διοίκησης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.  
  • Να κλείσουν άμεσα τα ΚΕΣΥ, τα ΠΕΚΕΣ, τα ΚΠΕ. Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να λειτουργήσουν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό.
  • Το διοικητικό έργο από τους Διευθυντές/ντριες, Προϊσταμένους-ες, κ.λπ. για όσο διάστημα παραμένουν κλειστά τα σχολεία, είναι σαφές ότι μπορεί να υποστηριχθεί με πολλούς τρόπους χωρίς το άνοιγμα των σχολείων, που μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα.
  • Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες της εκπαίδευσης σε εκπαιδευτικό προσωπικό αποκλειστικά με διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών.

Τονίζουμε επίσης  ότι με κανέναν τρόπο:

 • Δεν έχουμε σκοπό να εξυπηρετήσουμε το επικοινωνιακό κόλπο του εκάστοτε Υπουργείου Παιδείας, όπως αυτό που εξαγγέλθηκε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ περί εξ αποστάσεως διδασκαλίας χωρίς να υπολογίζονται οι όροι και οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την εφαρμογή του, αν δηλαδή έχουν όλα τα παιδιά την τεχνική υποδομή για να το κάνουν από τα σπίτια τους. Θέλουμε  να κοινωνήσουμε προς τους γονείς και τους μαθητές μας ότι εμείς είμαστε εδώ για εσάς και όλοι μαζί θα βγούμε από τον φόβο, τη δυσκολία, τον εγκλεισμό και νικητές στον αγώνα που δίνουμε για τη ζωή και για να υπάρχει αύριο για όλους μας. Να ξέρουν οι γονείς και οι μαθητές μας ότι εμείς είμαστε εδώ για εκείνους και ότι με δική μας πρωτοβουλία θα ξαναμπούμε (ηλεκτρονικά – διαδικτυακά) στα σπίτια τους. Για να μπορούμε αύριο να τους χτυπήσουμε την πόρτα όταν πρέπει να διεκδικήσουμε για τη δημόσια παιδεία και τη δημόσια υγεία. Άλλωστε η κυβέρνηση (όπως και όλες οι κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε.) έδειξε καθαρά ποια είναι τα αποτελέσματα των πολιτικών που ακολουθούνται τόσα χρόνια (από αυτή αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας) στο πλαίσιο της Ε.Ε., όταν σήμερα έχουν σχεδόν διαλυθεί τα δημόσια συστήματα υγείας των χωρών – μελών της Ε.Ε. και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την πανδημία.
 • Δεν μας υποχρέωσε, δεν μας υποχρεώνει και ούτε θα μας υποχρεώσει κανένα Υπουργείο Παιδείας να στήσουμε δίκτυο επικοινωνίας και αλληλεγγύης με τους μαθητές μας και τις οικογένειές τους, ήδη πολλοί συνάδελφοί μας το έχουν κάνει με δική τους πρωτοβουλία.
 • Τονίζουμε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν με τα μέσα που διαθέτουμε εμείς και οι γονείς των μαθητών μας, ώστε να διασφαλιστεί η ισοτιμία και η συμμετοχή όλων σε αυτό. 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, αγαπητοί γονείς

Στις δύσκολες αυτές συνθήκες, για όλους μας, προτάσσουμε το αίσθημα της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας. Αναδεικνύουμε την πραγματική εικόνα της κατάστασης των δημόσιων σχολείων και ταυτόχρονα στεκόμαστε δίπλα σε κάθε οικογένεια, σε κάθε μαθητή μας, που κοπιάζει και αγωνίζεται να αποκτήσει εφόδια για τη ζωή. Με τα μέσα που διαθέτουμε συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τον παιδαγωγικό μας ρόλο. Άλλωστε το δημόσιο Δημοτικό σχολείο και Νηπιαγωγείο κρατιέται όρθιο και παρέχει ποιοτικού χαρακτήρα εκπαίδευση στους μαθητές του χάρη στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε αυτό και εργάζονται ενάντια στις αντιλαϊκές – αντιεκπαιδευτικές πολιτικές υποχρηματοδότησης και διάλυσης της Δημόσιας Εκπ/σης με γνώμονα το συμφέρον των μαθητών τους – αυτό καλούμαστε να πράξουμε και τώρα όλοι/όλες οι εκπαιδευτικοί αγνοώντας τις επικοινωνιακού χαρακτήρα εξαγγελίες του ΥΠΑΙΘ περί εξ αποστάσεως διδασκαλίας και υποκαθιστώντας τες με τους παραπάνω τρόπους που περιγράψαμε. Βρισκόμαστε σε επαφή με τα Σωματεία μας. Καταγγέλλουμε κάθε φαινόμενο αυθαιρεσίας.

Βρισκόμαστε δίπλα στους μαθητές μας και τους γονείς με κάθε τρόπο. Ως εκπαιδευτικοί έχουμε τον τρόπο, με απλά λόγια, να αντιμετωπίσουμε τη δικαιολογημένη ανασφάλεια που υπάρχει, το άγχος και τον φόβο.

Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα αιτήματα των Υγειονομικών, για τα άμεσα μέτρα στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, καθώς και τα αιτήματα των εργατικών Συνδικάτων για την προάσπιση των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων!

 • Στεκόμαστε όρθιοι και αλληλέγγυοι, ώστε να επιστρέψουμε σύντομα στις τάξεις μας και στις εργασίες μας!
 • Δεν αναστέλλουμε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας ως εργαζόμενοι!

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet