Ψήφισμα προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου για τη διατήρηση του δασικού χαρακτήρα του Δάσους Συγγρού από την Εκτός των Τειχών
Κοινωνία

Ψήφισμα προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου για τη διατήρηση του δασικού χαρακτήρα του Δάσους Συγγρού από την Εκτός των Τειχών

Ο επικεφαλής της αριστερής ριζοσπαστικής κίνησης Εκτός των Τειχών, Δημήτρης Πολυχρονιάδης, απέστειλε στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου ψήφισμα για τη διαφύλαξη του δασικού χαρακτήρα του Συγγρού, καλώντας τον να το εισαγάγει προς συζήτηση και ψήφιση στην ερχόμενη συνεδρίαση του Σώματος την Τετάρτη 24/6.

Το ψήφισμα της Εκτός των Τειχών:

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΣΥΓΓΡΟΥ

Με μεγάλο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη ανησυχία  παρακολουθήσαμε τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκη, καθώς και τις δηλώσεις που είχε κάνει παλιότερα ο υπουργός Αγροτικής Πολιτικής κ. Βορίδης και ο πρόεδρος του ΙΓΕ κ. Θυμάκης, για «ανάπλαση» του Δάσους Συγγρού.

Το Δάσος Συγγρού είναι το μεγαλύτερο περιαστικό Δάσος του Λεκανοπεδίου της Αττικής και η διατήρηση του δασικού του χαρακτήρα είναι θέμα υψίστης σημασίας για το περιβάλλον και το μικροκλίμα τις ευρύτερης περιοχής των Βορείων Προαστίων, αλλά και όλου του Λεκανοπεδίου.

Παράλληλα, αποτελεί έναν χώρο αναψυχής και εκγύμνασης για χιλιάδες ανθρώπους.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την «ανάπλαση» του Δάσους Συγγρού, έρχονται να συμπληρώσουν παλαιότερες αρνητικές προτάσεις προηγούμενων κυβερνήσεων και περιφερειακών αρχών για «τουριστική» αξιοποίηση του Δάσους Συγγρού, φέρνοντας μεγάλη αναστάτωση, ανησυχία και προβληματισμό στον κόσμο της τοπικής κοινωνίας, αλλά και της ευρύτερης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου καταγγέλλει και αποδοκιμάζει τις προτάσεις και ενέργειες αυτές (τωρινές και παλαιότερες) που αποσκοπούν στην εκμετάλλευση του Δάσους Συγγρού, με πρόσχημα την τουριστική ανάπτυξη ή ανάπλαση του Δάσους Συγγρού, οι οποίες θα φέρουν και την ουσιαστική ιδιωτικοποίησή του, αλλά και την απώλεια του Δασικού χαρακτήρα του.

Δηλώνουμε ότι θα προασπίσουμε τον δασικό χαρακτήρα του Δάσους Συγγρού και θα διασφαλίσουμε τους σκοπούς της διαθέτιδος Ιφιγένειας Συγγρού. Το Δάσος Συγγρού είναι Δάσος και θα παραμείνει Δάσος, το οποίο βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Αμαρουσίου, αλλά βεβαίως ανήκει σε κάθε πολίτη και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να το μετατρέψει σε οτιδήποτε άλλο.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι:

  • Στην όποια χρέωση για πάρκινγκ.
  • Στη δημιουργία χώρων καφέ, εστίασης κ.λπ.
  • Στην όποια παραχώρηση κομματιού του Δάσους για εμπορική ή οποιαδήποτε άλλη χρήση εκτός από αυτές που περιγράφονται στο κληροδότημα.

Η Πολιτεία οφείλει με κρατικές δημόσιες δαπάνες να διαφυλάξει τον δασικό χαρακτήρα του Δάσους Συγγρού, διασφαλίζοντας τη δωρεάν και απρόσκοπτη πρόσβαση και χρήση του για όλους τους πολίτες.

Πλην του ψηφίσματος, η Κίνηση καταθέτει προς τη δημοτική αρχή και τα εξής δύο ερωτήματα:

  1. Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους ο Δήμος Αμαρουσίου έχει σταματήσει να παρέχει υπηρεσίες καθαριότητας και πυρασφάλειας στο Δάσος Συγγρού; Θεωρώντας ύψιστης σημασίας την παροχή ανάλογων υπηρεσιών για την προστασία του Δάσους Συγγρού, ρωτάμε αν σκοπεύει ο Δήμος Αμαρουσίου να προβεί άμεσα στην παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και πυρασφάλειας στο Δάσος Συγγρού;
  2. Με απόφαση του ΥΠ.ΕΣ., μετά από αίτημα της ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των Δήμων θα πάρουν κάποια επιπλέον χρήματα για την εργασία που παρείχαν τις ημέρες της πανδημίας – απογόρευσης (περιόδου Μαρτίου – Μαΐου 2020). Στους εργαζόμενους του Δήμου Αμαρουσίου έχουν δοθεί τα χρήματα αυτά;

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet