8η Συνάντηση μελών ΕΔΔΥΠΠΥ στο δημαρχείο Αμαρουσίου
Κοινωνία

8η Συνάντηση μελών ΕΔΔΥΠΠΥ στο δημαρχείο Αμαρουσίου

Με τη συμμετοχή πλήθους εκπροσώπων των Δήμων-Μελών του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) πραγματοποιήθηκε η 8η Συνάντηση Εργασίας την Παρασκευή 27 Ιουνίου στο δημαρχείο Αμαρουσίου, όπου συζητήθηκαν θέματα που μπορούν να προάγουν την υγεία και ευεξία των κατοίκων σε πόλεις, όπως αναφέρεται στην ακόλουθη ανακοίνωση.

Κατά την 1η ενότητα η συζήτηση επικεντρώθηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Υγιών Πόλεων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στις 22-25 Οκτωβρίου 2014 τη διοργάνωση του οποίου έχει αναλάβει ο Δήμος Αμαρουσίου και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων. Η συντονίστρια του προγράμματος Υγιών Πόλεων του Δικτύου και πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΠΟΥ για τα Εθνικά Δίκτυα Νταίζη Παπαθανασοπούλου ανέλυσε τα θέματα του Συνεδρίου τα οποία κατά κύριο λόγο αφορούν στην πολιτική του ΠΟΥ για τις Υγιείς Πόλεις την προσεχή 5ετία. Επίσης, εκπρόσωποι της διοργανώτριας εταιρείας ανέλυσαν διαδικαστικά θέματα και απάντησαν σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων.

Στη 2η ενότητα έγινε παρουσίαση και ανάλυση της πολιτικής του ΠΟΥ «Υγεία 2020», από την κ. Νταίζη Παπαθανασοπούλου, καθώς και της πολιτικής που θα ακολουθήσουν οι Υγιείς Πόλεις. Στη συνέχεια, η σύμβουλος του ΠΟΥ και μέλος της ομάδας εργασίας δρ. Άννα Ριτσατάκη, παρουσίασε τη μελέτη-οδηγό «Δημιουργώντας πόλεις όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν με υγεία και ευημερία», που προέκυψε από τη συνεργασία του υποδικτύου των Υγιών Πόλεων Ευρώπης του ΠΟΥ που ασχολούνται με το θέμα «Ισότητα στην Υγεία». Επίσης η κ. Νταίζη Παπαθανασοπούλου, αναφέρθηκε σε θέματα που άπτονται της πολιτικής και της λειτουργίας των Υγιών Πόλεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο καθώς και στην πολιτική που θα ακολουθήσουν οι Υγιείς Πόλεις κατά τη διάρκεια της 6ης Φάσης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος του ΠΟΥ 2014-2019. Επίσης ο κ. Νίκος Λυκούδης έκανε μια πρόταση για την επικοινωνία μεταξύ των μελών του Δικτύου.

Στην 3η και τελευταία ενότητα της Συνάντησης Εργασίας έγινε αναφορά στην πολιτική για τις ανθεκτικές και υποστηρικτικές κοινότητες (community resilience). Οι Δήμοι Χερσονήσου, Αιγάλεω, Φιλοθέης-Ψυχικού και Αθηναίων παρουσίασαν τις δράσεις τους σε αυτόν τομέα.

Ο πρόεδρος ΕΔΔΥΠΠΥ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης έδωσε το παρόν σε αυτήν την πολύ σημαντική συνάντηση δηλώνοντας: «Το Εθνικό Δίκτυο της Ελλάδας μεγαλώνει και αναπτύσσεται διαρκώς αριθμώντας σήμερα 158 Δήμους μέλη. Οι μισοί Δήμοι της χώρας, είναι μέλη του Δικτύου μας και σταδιακά ενημερώνονται, καθοδηγούνται και βοηθούνται από τα κεντρικά γραφεία μας, στην υιοθέτηση και υλοποίηση μιας σύγχρονης πολιτικής για τη Δημόσια Υγεία, εναρμονισμένη με τον ΠΟΥ και την Ευρωπαϊκή Ένωση που υιοθέτησε επίσης αυτήν την πολιτική. Μια πολιτική που έχει ολιστική προσέγγιση στην πόλη, λαμβάνοντας υπόψιν όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία. Κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς. Μια πολιτική που πλέον είναι οδηγός για τη γενικότερη διοίκηση των πόλεων. Είμαστε ένας ισχυρός “παίκτης” για τη Δημόσια Υγεία και σταδιακά αρχίζουμε να επενδύουμε σε αυτό, με επαφές που ξεκίνησαν ή έχουν σχεδιασθεί να ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον με όλους τους κυβερνητικούς φορείς της χώρας μας που μπορούν να συνδράμουν το έργο μας για καλύτερες πόλεις και για πιο υγιείς κατοίκους».

Παρών στη συνάντηση ήταν ο διευθυντής του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, ενώ εκ μέρους των Δήμων παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι κ.κ.: Διονυσία Σιγάλα, αντιδήμαρχος Δ. Αιγάλεω, Κυπαρισσένια Σαμαρά, συντονίστρια ΕΔΔΥΠΠΥ Δ. Αιγάλεω, Αναστάσιος Κωνσταντακόπουλος, υπάλληλος Κοινωνικής Υπηρεσίας Δ. Αιγάλεω, Νικολέτα Δερνέλη, κοινωνιολόγος Δ. Αιγάλεω, Γεώργιος Μακρυνός, αντιδήμαρχος Δ. Κορυδαλλού και αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΕΔΔΥΠΠΥ, Ασπασία Αποστόλου και Ιφιγένεια Αγρίου Δ. Σαρωνικού, Σοφία Ιωσηφίδου, συντονίστρια ΕΔΔΥΠΠΥ Δ. Διονύσου, Γιώτα Μήτρογλου υπάλληλος Κοινωνικής Υπηρεσίας Δ. Αγίας Παρασκευής, Βασιλική Βαγγέλη, ιατρός, προϊσταμένη τμήματος Υγείας Δ. Βύρωνα, Κωνσταντίνος Μινόπουλος, ιατρός, υπεύθυνος σε θέματα Υγείας Δ. Ελληνικού-Αργυρούπολης και Ειρήνη Στελλάκη ιατρός από τον Δ. Ελληνικού-Αργυρούπολης, Μαύρα Χατζηδημητρίου και Ματούλα Στέφου, επισκέπτριες Υγείας Δ. Γαλατσίου και Αθανάσιος Μπούρας, δημοτικός σύμβουλος, εντεταλμένος σε θέματα Υγείας Δ. Γαλατσίου, Βασιλική Ζώη, υπάλληλος Κοινωνικής Υπηρεσίας Δ. Νέας Ιωνίας και Ευαγγελία Αμανατίδου, μέλος Δ.Σ. ΕΔΔΥΠΠΥ και δημοτική σύμβουλος Δ. Νέας Ιωνίας, Ευσταθία Οικονομοπούλου, διοικητική υπάλληλος Κοινωνικής Υπηρεσίας Δ. Αλίμου, Μαριέτα Λεοντάρη, συντονίστρια ΕΔΔΥΠΠΥ Δ. Σπάτων-Αρτέμιδος, Ζωή Νεροτζουλάκη-Ρεπαπίνου δημοτική σύμβουλος Δ. Μονεμβασιάς, Ιωάννα Χιώτη, οικονομολόγος Δ. Φιλοθέης-Ψυχικού, Σοφία Αργυροπούλου, προϊσταμένη Υγειονομικού Τμήματος Δ. Παπάγου-Χολαργού, Ευαγγελία Τσαπατσάρη, κοινωνιολόγος συντονίστρια ΕΔΔΥΠΠΥ Δ. Αθηναίων, Βάσω Μπελίτση, επισκέπτρια Υγείας Δ. Αθηναίων, Κατερίνα Λάσκαρη, ιατρός συντονίστρια ΕΔΔΥΠΠΥ Δ. Κέρκυρας, Δήμητρα Παπαγεωργίου, συντονίστρια ΕΔΔΥΠΠΥ Δ. Μοσχάτου-Ταύρου, Αθανασία Σιαπέρα, διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής και Προγραμματισμού και Φωτεινή Πετρογιάννη Δ. Αγίας Βαρβάρας, Μαρία Ματσούνη, υπεύθυνη Κοινωνικής Υπηρεσίας Δ. Λυκόβρυσης-Πεύκης, Ευάγγελος Κεκάτος, αντιδήμαρχος Δ. Κεφαλλονιάς, Ιωάννης Λαδόπουλος, αντιδήμαρχος Δ. Χαλανδρίου και αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΕΔΔΥΠΠΥ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet