Νέα κυκλοφοριακή μελέτη για την περιοχή Άγιος Νικόλαος-ΚΑΤ Αμαρουσίου ζητεί ο τοπικός σύλλογος
Μαρούσι

Νέα κυκλοφοριακή μελέτη για την περιοχή Άγιος Νικόλαος-ΚΑΤ Αμαρουσίου ζητεί ο τοπικός σύλλογος

«Με απόφαση της δημοτικής αρχής, μέσω της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αμαρουσίου, στις 7/12/2020, επιχειρείται να δοθεί μία λύση που να βασίζεται στη λογική της διατήρησης των συνθηκών κίνησης των οχημάτων που υπάρχουν μέχρι και σήμερα στην οδό Άρεως και παράλληλα να καταλαγιάσει ο θόρυβος των αντιδράσεων για την τοποθέτηση οριοδεικτών επί του οδοστρώματος», όπως αναφέρει ο Σύλλογος Αγίου Νικολάου-ΚΑΤ Αμαρουσίου.

Στη συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης ο Σύλλογος σημειώνει τα εξής:

Σύμφωνα με το εισηγητικό κείμενο για την απόφαση, προχωρά με σήμανση ο καθορισμός ορίου ταχύτητας 30χλμ./ώρα και η απαγόρευση στάθμευσης και στις δύο πλευρές της Άρεως με σήμανση για το τμήμα της μεταξύ των οδών Β. Αλεξάνδρου/Ίριδος.

Απαγόρευση στάθμευσης με σήμανση θα υπάρξει και στο αριστερό (ανατολικό) πεζοδρόμιο του μονοδρομημένου τμήματος της Άρεως μεταξύ των οδών Αγ. Νικολάου/Χαϊμαντά (που πρακτικά εκεί δεν παρκάρει κανείς, όμως πλέον θα υπάρχει σήμανση).

Θα υπάρχουν κίτρινες τεθλασμένες γραμμές απαγόρευσης στάθμευσης όπως ορίζει ο ΚΟΚ για γωνίες και διαβάσεις πεζών (5μ.), στάσεις λεωφορείων και σήματα «STOP» (12μ.). Διπλή διαχωριστική γραμμή κυκλοφορίας με χρωστική θα τοποθετηθεί στην Άρεως μεταξύ των οδών Β. Αλεξάνδρου/Μ. Ασίας (μέχρι δηλ. και τα όρια του δήμου μας).

Προχωρά η αλλαγή του «STOP» στη διασταύρωση Άρεως/Αριστοφάνους, όπου πλέον προτεραιότητα θα δίνεται στην μεγαλύτερη οδό Άρεως. Θα πραγματοποιηθούν αλλαγές στις θέσεις διαβάσεων πεζών: Κατά 10μ. νοτιότερα στην Άρεως/Κνωσού, κατά 15μ. νοτιότερα στην Άρεως/Αριστοφάνους, κατά 4μ. βορειότερα στην Άρεως/Αγ. Νικολάου. Διατήρηση των οριοδεικτών επί του οδοστρώματος θα υπάρξει μόνο στη γωνία Β. Αλεξάνδρου/Άρεως όπου περνούν τα αστικά λεωφορεία, ενώ θα τοποθετηθούν σήματα πεζοδρόμου για τις οδούς Ίριδος και Κνωσού.

Τέλος, στο εισηγητικό έγγραφο της Επιτροπής γίνετε λόγος για εξέταση του αιτήματος του Συλλόγου μας για μονοδρόμηση του τμήματος της Άρεως μεταξύ των Β. Αλεξάνδρου-Μακεδονίας/Ίριδος στο απώτερο μέλλον, λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται με τους όμορους δήμους και τις υπηρεσίες συγκοινωνίας αστικών λεωφορείων.

Από την οπτική του οδηγού-χρήστη της οδού Άρεως, οι νέες σημάνσεις, οι διαγραμμίσεις και η απαγόρευση στάθμευσης για να υπάρξει χώρος κίνησης των οχημάτων σε δύο κατευθύνσεις, θα αποτιμηθούν θετικά. Για τον κάτοικο της περιοχής όμως, που μένει επί της οδού Άρεως, κυρίως μεταξύ των καθέτων δρόμων Β. Αλεξάνδρου έως Μακεδονίας, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μέσα σε όλα, βλέπει τους περιορισμένους χώρους στάθμευσης να μειώνονται περισσότερο και το κυριότερο, να διατηρείται μέσα στη γειτονιά ένας δρόμος διπλής κυκλοφορίας που για το τμήμα που κάνουμε λόγο παραπάνω, έχει πλάτος που μόλις κυμαίνεται από 6,4 έως 7,2 μέτρα και συνεπώς κρίνουμε πως δεν είναι ασφαλής.

Βλέπουμε την προοπτική μονοδρόμησης προς νότο (κέντρο Αμαρουσίου) του τμήματος της οδού Άρεως από την κάθετη οδό Μακεδονίας ως την κάθετη οδό Β. Αλεξάνδρου, με παράλληλη επιλογή κίνησης των οχημάτων προς βορρά (Κηφισιά) μέσω της οδού Αισώπου, να απομακρύνεται.

Ζητάμε τις άμεσες ενέργειες της δημοτικής αρχής για εκπόνηση νέας κυκλοφοριακής μελέτης για την περιοχή μας. Υπάρχουν πολλές μετρήσεις και δεδομένα κίνησης από παλαιότερες μελέτες για την οδό Άρεως.

Θεωρούμε την πρότασή μας απολύτως εφικτή, ενώ παράλληλα υπάρχει και ο απαραίτητος χώρος δημιουργίας θέσεων στάσης και στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους.

Ζητάμε να λαμβάνονται αποφάσεις με προτεραιότητα τις ανάγκες των κατοίκων και όχι την ιδιότυπη ηγεμονία του αυτοκινήτου.

Συνεχίζουμε σταθερά στις διεκδικήσεις μας θεωρώντας τις νέες αποφάσεις για την οδό Άρεως ως ένα ακόμη στάδιο μετάβασης. Η πορεία των πραγμάτων θα αναδείξει πολύ σύντομα την ανάγκη υλοποίησης των προτάσεών μας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet