Απείχε από τις ψηφοφορίες για τις δημαιρεσίες η Ενότητα
Πολιτική

Απείχε από τις ψηφοφορίες για τις δημαιρεσίες η Ενότητα

Απείχε από τις ψηφοφορίες για την επικύρωση της σύνθεσης του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και των Επιτροπών Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής ο επικεφαλής της παράταξης Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι, δημοτικός σύμβουλος Λευτέρης Μαγιάκης.

Όπως ο ίδιος διευκρίνισε η στάση αυτή είναι πολιτική διαμαρτυρία για την «υποβάθμιση» του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν έχει να κάνει με τα συγκεκριμένα πρόσωπα που προτάθηκαν από τις παρατάξεις τους.

Σχετικά με τις αλλαγές στον νόμο «Κλεισθένη» που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ. και με βάση τις οποίες έγιναν οι δημαιρεσίες ο κ. Λ. Μαγιάκης δήλωσε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τις πρόσφατες αλλαγές (ν. 4623/2019) στον “Κλεισθένη” (ν.4555/2018), αξιοποιώντας τις ανακολουθίες του εκλογικού συστήματος όσον αφορά την αναλογική εκπροσώπηση (απλή αναλογική εκλογής του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου, πλειοψηφικό όσον αφορά την εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη) και προβάλλοντας υποκριτικά την αναγκαιότητα της “κυβερνησιμότητας” των δήμων και των περιφερειών, υποβαθμίζει στην ουσία τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια σε ρόλο γνωμοδοτικού κομπάρσου. Ενισχύει μονοπρόσωπα όργανα όπως ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης, εμβαθύνοντας το “δημαρχοκεντρικό” σύστημα που γνωρίζαμε όλα αυτά τα χρόνια, καθιστώντας τους απόλυτους κυρίαρχους ως  σύγχρονους τοπικούς μονάρχες ή “κοτσαμπάσηδες”.

»Η ισονομία και η αναλογικότητα καταργούνται παρά τις αντιρρήσεις που εξέφρασε ακόμα και η επιστημονική επιτροπή της βουλής για την αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων. Τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών δεν λαμβάνονται υπόψη. Αγνοείται η λαϊκή ετυμηγορία που εκφράστηκε έχοντας υπόψη ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα διοίκησης.

»Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τον νόμο που ψήφισε στρέβλωσε ακόμα περισσότερο την απλή αναλογική που ήδη είχε στρεβλωθεί από τον “Κλεισθένη” με το μπόνους που έδινε στον δήμαρχο στην οικονομική και την επιτροπή ποιότητας ζωής. 

Η “κυβερνησιμότητα” και η “αποτελεσματικότητα” που επικαλούνται είναι προφάσεις μιας και το θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων και περιφερειών είναι διαμορφωμένα με τους αλλεπάλληλους αντιλαϊκούς νόμους (“Καλλικράτης” – “Κλεισθένης”) και τα διαδοχικά μνημόνια εδώ και εννιά χρόνια. Προσδιορίζουν δε τις πολιτικές που θα ασκηθούν στην Τ.Α. με βάση το τελευταίο μεσοπρόθεσμο τουλάχιστον μέχρι το 2023.

»Αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών θα είναι η αλαζονεία, ο αυταρχισμός, η αδιαφάνεια και, ελλείψει πολιτικού και κοινωνικού ελέγχου, η σπατάλη και η διαφθορά.

»Υπονομεύεται ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και το ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας.

»Προφανώς οι κυβερνώντες έχουν “αλλεργία” σε οποιαδήποτε δημοκρατική διαδικασία που μπορεί να διευκολύνει τη συμμετοχή των πολιτών.

»Οι δημαιρεσίες που διενεργούνται μοιάζουν περισσότερο με επικύρωση  διορισμών παρά με εκλογές. Οι παρατάξεις του δημάρχου και του περιφερειάρχη ευνοούνται σκανδαλωδώς με τον διορισμό των μελών τους στις επιτροπές ώστε να έχουν απόλυτη πλειοψηφία ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της Α`Κυριακής, ενώ οι μικρές παρατάξεις αποκλείονται από το δικαίωμα όχι μόνο της συνεργασίας με άλλες παρατάξεις, όπως έχει ο δήμαρχος, αλλά και της κατάθεσης ψηφοδελτίου!!!

»Είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε με όλα τα μέσα, πολιτικά, κινηματικά, νομικά, που θεωρούμε πρόσφορα, ώστε να εμποδίσουμε αυτόν τον αντιλαϊκό κατήφορο που θα έχει σοβαρές συνέπειες για τους πολίτες».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet