Δ. Πολυχρονιάδης: Διά περιφοράς συνεδριάσεις Δ.Σ. μόνο για επείγοντα θέματα
Πολιτική

Δ. Πολυχρονιάδης: Διά περιφοράς συνεδριάσεις Δ.Σ. μόνο για επείγοντα θέματα

Ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης, αιρετός και ανακλητός εκπρόσωπος της Αριστερής Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης «Εκτός των Τειχών Αμαρουσίου» καταθέτει την αντίθεσή τους στις διά περιφοράς συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως αναφέρει, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού για την προστασία από τη διάδοση του κορωνοϊού, η κυβέρνηση, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και σχετική εγκύκλιο του υπουργείο Εσωτερικών, προβλέπει τους ακόλουθους  τρόπους συνεδρίασης των Δημοτικών Συμβουλίων, για όσο διάστημα αυτοί θα ισχύουν: α) Κεκλεισμένων των θυρών, β) διά Περιφοράς, γ) με Τηλεδιάσκεψη.

Η διά περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως σημειώνει ο κ. Πολυχρονιάδης, παρουσιάζει σοβαρά μειονεκτήματα, που δεν συνάδουν με τη στοιχειώδη τήρηση της δημοκρατικής δεοντολογίας περί ανταλλαγής απόψεων και ανάπτυξης διαλόγου, αλλά και με το  σημερινό τεχνολογικό επίπεδο.

Ειδικότερα, όπως τονίζει, με τη διά περιφοράς συνεδρίαση:

1. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να γνωρίζει η κάθε παράταξη και ο κάθε δημοτικός σύμβουλος τις τοποθετήσεις των υπολοίπων, παρά εκ των υστέρων, όταν αναρτηθούν οι αποφάσεις στο «Διαύγεια».

2. Δεν υπάρχει πρακτικά η δυνατότητα να αποφασίσουν τα Δημοτικά Συμβούλια για τη συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων που έχουν το δικαίωμα να θέσουν οι παρατάξεις.

3. Δεν υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής επιχειρημάτων για σοβαρά θέματα που, ενώ δεν σχετίζονται με τα μέτρα για την προστασία για τον ιό, οι δημοτικές αρχές εντάσσουν στις ημερήσιες διατάξεις, επικαλούμενες προθεσμίες που υπάρχουν.

«Αν και θεωρούμε εύλογο και προφανές ότι την περίοδο αυτή απαιτείται συμμόρφωση με τις επιστημονικές οδηγίες για την προστασία του λαού από την επιδημία του κορωνοϊού, ωστόσο, σε καμία περίπτωση, δεν θα επιτρέψουμε αυτό να λειτουργεί ως πρόσχημα για την περιστολή ή εφαρμογή εμποδίων στα κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού και στην πλήρη και άμεση διαφάνεια των αποφάσεων των συλλογικών και δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων του, όταν επιλέγεται να γίνονται συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων με τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε πιο πάνω» λέει χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος και προσθέτει:

«Θεωρούμε αναγκαίο και απαιτούμε να αξιοποιηθούν άμεσα οι τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν για συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη και αξιοποιούνται ήδη από το κεντρικό κράτος, την Περιφέρεια Αττικής (Οικονομική Επιτροπή) και κάποιους Δήμους, όπως  άλλωστε προβλέπεται από την ΠΝΠ και την εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ. Είναι ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών να παράσχει την απαραίτητη τεχνική υποδομή και συνδρομή στους Δήμους για να εξασφαλιστεί η ουσιαστική και πλέρια δημοκρατική λειτουργία των συνεδριάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων, παράλληλα με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

»Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε υποχρέωση του Δήμου Αμαρουσίου να απαιτήσει μια τέτοια συνδρομή. Όσο για τις συνεδριάσεις διά περιφοράς, απαιτούμε αυτές να περιοριστούν σε εμφανώς επείγοντα και μόνο θέματα».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet