Δ.Σ. Αμαρουσίου: Όλοι, πλην ενός, ζήτησαν την απόσυρση του σχεδίου νόμου «Κλεισθένης Ι»
Πολιτική

Δ.Σ. Αμαρουσίου: Όλοι, πλην ενός, ζήτησαν την απόσυρση του σχεδίου νόμου «Κλεισθένης Ι»

Σε δύο… δόσεις και κατά πλειοψηφία πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου, στη συνεδρίαση της Τρίτης 8 Μαΐου 2018, το ψήφισμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) σχετικά με το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, με την ονομασία «Κλεισθένης Ι».

Στην ενδιαφέρουσα συνεδρίαση που διεξήχθη κατατέθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις κάθε παράταξης για το επίμαχο νομοθετικό πόνημα, ενώ στην ψηφοφορία που ακολούθησε η εισήγηση για απόσυρση του σχεδίου νόμου έλαβε ομοφωνία πλην ενός (του δημοτικού συμβούλου της παράταξης Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι Πέτρου Κούκουζα), ενώ η εισήγηση υπέρ του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ πέρασε κατά πλειοψηφία. Επίσης, δικό της ψήφισμα «κατέβασε» η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση Αμαρουσίου, το οποίο ωστόσο απορρίφθηκε από το Σώμα.

Γιώργος Πατούλης: Τους τη χαρίζουμε τέτοια Αυτοδιοίκηση
Γιώργος Πατούλης

Ο δήμαρχος της πόλης και πρόεδρος της ΚΕΔΕ ξεκίνησε την τοποθέτησή του κάνοντας μια συνοπτική ιστορική αναδρομή στην εφαρμογή της προηγούμενης αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης («Καλλικράτης»), καθώς και στο τι μεσολάβησε μέχρι να φθάσουμε στον σημερινό «Κλεισθένη Ι».

Ο κ. Γιώργος Πατούλης χαρακτήρισε ως «γονατογράφημα» και «τερατούργημα» το σχέδιο νόμου που έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της απλής αναλογικής, φέρνοντας το παράδειγμα του Δήμου Χαλανδρίου, αλλά και του Δήμου Αθηναίων και εξηγώντας τι θα συνέβαινε σε αυτούς τους δύο Δήμους εάν είχε εφαρμοσθεί το προτεινόμενο εκλογικό σύστημα στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου υποστήριξε ότι αυτό που φέρνει η κυβέρνηση δεν είναι απλή και άδολη αναλογική, αλλά «δόλια» αναλογική, καθώς προβλέπει δεύτερη Κυριακή για την εκλογή δημάρχου, αντί να επιλέξει ο δήμαρχος να βγαίνει από την πρώτη Κυριακή με τις έδρες που θα έχει λάβει, ενώ προβλέπει εκλογικό σύστημα «δύο ταχυτήτων» για την εκλογή δημοτικών συμβούλων σε Δημοτικές Κοινότητες αναλόγως εάν διαθέτουν λιγότερους ή παραπάνω από 500 κατοίκους.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υποστήριξε ότι το προτεινόμενο εκλογικό σύστημα οδηγεί σε ακυβερνησία, ενώ συνολικά για το σχέδιο νόμου τόνισε ότι «δεν έχει καμία τύχη» και ζήτησε δίμηνη διαβούλευση «επί ειλικρινούς και αυτοδιοικητικής βάσης».

Στη δευτερολογία του ο κ. Πατούλης ήταν ακόμη πιο έντονος, μιλώντας για «υποκρισία» και για «δήθεν τιμητές της Δημοκρατίας», που «αντί να γιατρέψουν τα τραύματα που έχει δημιουργήσει η κεντρική εξουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προσθέτουν καινούργια». Επίσης, μίλησε για δημοτικές παρατάξεις που λειτουργούν με «κομματική και όχι αυτοδιοικητική συνείδηση», ενώ ξεκαθάρισε ότι εάν ψηφισθεί ο προτεινόμενος νόμος ουδείς θα έχει ενδιαφέρον να ασχοληθεί με την Αυτοδιοίκηση. «Τέτοια Αυτοδιοίκηση που πάνε να φτιάξουν τους τη χαρίζουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα πρέπει -στην περίπτωση αυτή- οι αυτοδιοικητικοί να αναλάβουν «πρωτοβουλίες για ν’ αλλάξουν τη νομοθεσία».

Λευτέρης Μαγιάκης: Η μεταρρύθμιση «βούλιαξε» στα μνημόνια
Λευτέρης Μαγιάκης

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι υποστήριξε ότι η «περιβόητη μεταρρύθμιση» της Αυτοδιοίκησης «βούλιαξε» στις μνημονιακές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση. Ο κ. Λευτέρης Μαγιάκης πρόσθεσε ότι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου διατηρεί ανέπαφες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες στη λειτουργία του αυτοδιοικητικού θεσμού, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνει τον «ασφυκτικό έλεγχο» της κεντρικής διοίκησης στα αυτοδιοικητικά όργανα.

Επίσης, ο κ. Μαγιάκης είπε ότι στο σχέδιο νόμου δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για αύξηση πόρων και απόδοση των παρακρατηθέντων, αλλά, αντιθέτως, προβλέπονται νέα βάρη, μέσω της αύξησης των ανταποδοτικών, στα οποία πλέον εντάσσεται και το πράσινο. Μάλιστα, πρόβλεψε ότι σύντομα η ανταποδοτικότητα θα επεκταθεί και σε άλλες δημοτικές υπηρεσίες, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η «συνταγή Φούχτελ» (σ.σ.: Γερμανός πρώην υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης).

Για την απλή αναλογική, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου είπε ότι θα ήταν θετική, εάν δεν εντασσόταν στο γενικότερο «μνημονιακό πλαίσιο» του σχεδίου νόμου, ενώ αναρωτήθηκε γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη να ψηφίζεται ο δήμαρχος από το Δημοτικό Συμβούλιο που θα έχει αναδειχθεί από τις εκλογές, όπως συμβαίνει με τον πρόεδρο των Δημοτικών Κοινοτήτων.

Τέλος, ο κ. Μαγιάκης επισήμανε ότι οι προτάσεις της ΚΕΔΕ ουσιαστικά δεν αμφισβητούν τις μνημονιακές επιταγές, αλλά συνηγορούν στο να μεταφερθούν «βάρη» από την κεντρική διοίκηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετατρέποντας την τελευταία σε «μακρύ χέρι» της κεντρικής διοίκησης.

Κώστας Βλάχος: Να στείλουμε ενωτικό μήνυμα στην κυβέρνηση
Κώστας Βλάχος

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Μαρούσι η Πόλη μας σημείωσε ότι θα είχε νόημα η συζήτηση για την απλή αναλογική, εάν στην περίπτωση της Αυτοδιοίκησης συνέβαινε αυτό που προβλέπεται στην κεντρική πολιτική σκηνή, δηλαδή ότι στην περίπτωση αποτυχίας συνεννόησης και συνεργασίας να προβλέπεται η διενέργεια νέων εκλογών. Από τη στιγμή που αυτό δεν ισχύει, υποστήριξε ο κ. Κώστας Βλάχος, το μόνο που θα κάνει το προτεινόμενο εκλογικό σύστημα είναι «να οδηγήσει σε αδιέξοδο τις τοπικές κοινωνίες».

Επίσης, ο δημοτικός σύμβουλος ζήτησε από τους συναδέλφους του να περάσει ομόφωνα το προτεινόμενο ψήφισμα της ΚΕΔΕ, προκειμένου να σταλεί «ενωτικό μήνυμα» προς την κυβέρνηση, αλλά και προς ένα κράτος που «είτε δεν ξέρει τι του γίνεται, είτε λειτουργεί με σκοπιμότητα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Θανάσης Φωτόπουλος: Απαιτεί ενεργή και οργανωμένη πάλη η μεταρρύθμιση
Θανάσης Φωτόπουλος

«Δεν διορθώνεται όση διαβούλευση και να κάνουμε» είπε για το σχέδιο νόμου ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Αμαρουσίου, εξηγώντας ότι το προτεινόμενο νομοθέτημα κινείται στη «στρατηγική βάση της συμφωνίας που έχει γίνει μεταξύ κυβέρνησης, Ε.Ε., ΚΕΔΕ και κομμάτων του αστικού τόξου».

Ο κ. Θανάσης Φωτόπουλος τόνισε ότι το σχέδιο νόμου θα πρέπει να ειδωθεί μέσα στο γενικότερο πολιτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, πέρα από τους «λεονταρισμούς» και τις «σκιαμαχίες» περί της απλής αναλογικής. Επίσης, επισήμανε ότι με τις προτεινόμενες αλλαγές δεν υπηρετούνται οι λαϊκές ανάγκες, επιχειρείται μεταφορά νέων φορολογικών βαρών στις «πλάτες των νοικοκυριών», καθηλώνονται οι ΚΑΠ (σ.σ.: Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) και ενισχύεται η στροφή προς την ιδιωτικοποίηση και την ανταποδοτικότητα.

Ο δημοτικός σύμβουλος υποστήριξε ότι μόνο το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση προτρέπουν σε ενεργή και οργανωμένη πάλη προκειμένου να ανατραπούν όσα σχεδιάζουν «το κεφάλαιο και η Ε.Ε.», ενώ απέρριψε εξίσου το σχέδιο νόμου, αλλά και το ψήφισμα της ΚΕΔΕ, ζητώντας να τεθεί σε ψηφοφορία το ψήφισμα της παράταξής του.

Βελισσάριος Ελευθερίου: Όχι στην κρατική παρέμβαση στην Αυτοδιοίκηση
Βελισσάριος Ελευθερίου

Εκ  μέρους της δημοτικής παράταξης Για ένα Νέο Μαρούσι, ο κ. Βελισσάριος Ελευθερίου υποστήριξε ότι θα υποστηρίξει το αίτημα απόσυρσης του σχεδίου νόμου, καθώς διαφωνεί με την κρατική παρέμβαση η οποία επιχειρείται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τάσος Σπυρόπουλος: Το σχέδιο νόμου αφήνει «ανέπαφο» το σημερινό μοντέλο διοίκησης
Τάσος Σπυρόπουλος

 

 

Ότι σπαταλήθηκε περισσότερος χρόνος σε «παραφιλολογίες», παρά σε αυτή καθεαυτή τη διαβούλευση, υποστήριξε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Εκτός των Τειχών, ο οποίος πρόσθεσε ότι το σχέδιο νόμου δεν αποτελεί «τομή» για τον αυτοδιοικητικό χώρο, αφού «παραπέμπει τις όποιες αλλαγές στο μέλλον».

Ο κ. Τάσος Σπυρόπουλος υποστήριξε, επίσης, ότι το προτεινόμενο εκλογικό σύστημα εξακολουθεί να «νοθεύει» τη λαϊκή βούληση, αφού αποκλείει την εκλογή προσώπων και συνδυασμών που δεν συμπληρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, ενώ διατηρεί «ανέπαφες» τις εξουσίες του δημάρχου, συντηρώντας το υφιστάμενο μοντέλο διοίκησης, προωθώντας «ευρύτερες συγκλίσεις, με “αλισβερίσια”, για την προώθηση των μνημονιακών πολιτικών».

Για τις γενικότερες διατάξεις του σχεδίου νόμου, ο δημοτικός σύμβουλος είπε ότι μετατρέπουν τους Δήμους σε Ανώνυμες Εταιρείες, επιβαρύνουν τα νοικοκυριά με νέους φόρους, ενώ χαρακτήρισε το νομοθέτημα ως «λαγό», που ανοίγει τον δρόμο για τη μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε έναν ακόμη θεσμό του κεντρικού κράτους.

Τοποθετήσεις άλλων δημοτικών συμβούλων για το θέμα

Τοποθετήσεις επί του θέματος έκαναν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, με τις κυριότερες από αυτές να συνοψίζονται στα εξής:

Μαίρη Διακολιού

Μαίρη Διακολιού (ανεξάρτητη): Δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου «υποδουλώνει την Αυτοδιοίκηση στην κυβέρνηση και ενισχύει τη “ληστρική επιδρομή” στα εισοδήματα των πολιτών», ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα «πολύφερνα» επιχειρηματικά σχέδια που προωθούνται στον αυτοδιοικητικό χώρο. Η ίδια είπε ότι η απλή αναλογική έρχεται να «χρυσώσει το χάπι», όντας «κενό γράμμα» σε ένα τέτοιο σχέδιο νόμου, ενώ χαρακτήρισε «χλιαρό» το ψήφισμα της ΚΕΔΕ. (Η τοποθέτηση).

Νώντας Γαρδέλης

Νώντας Γαρδέλης (πλειοψηφία): Μίλησε περί προσπάθειας μετατροπής της Αυτοδιοίκησης σε «ετεροδιοίκηση», ζητώντας να υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών για τις αλλαγές που προωθούνται. Ζήτησε, τέλος, να αποσυρθεί το «άχρηστο» σχέδιο νόμου, αλλά και να επεκταθεί η διαβούλευση πέραν των δύο μηνών, καθώς -όπως υποστήριξε- δεν επείγουν αυτή την περίοδο οι αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση.

Πέτρος Κούκουζας

Πέτρος Κούκουζας (Ενότητα, Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι): Αν και αναγνώρισε ότι ο χρόνος διαβούλευσης δεν είναι επαρκής, ήταν ο μοναδικός δημοτικός σύμβουλος που υποστήριξε απολύτως το σχέδιο νόμου. Είπε ότι η απλή αναλογική αποτυπώνει πιο δίκαια τις επιλογές των πολιτών, αποδυναμώνει την «ενός ανδρός αρχή», ενώ -παρά τις δυσκολίες που μπορεί να εμφανισθούν στην αρχή- το μέτρο θα αποβεί μακροπρόθεσμα προς όφελος της  Αυτοδιοίκησης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για αύξηση των ΚΑΠ τους πρώτους μήνες του 2018, για τα προγράμματα «Φιλόδημος» για την ενίσχυση των ΟΤΑ και γενικά για κυβερνητική πρόθεση «ενίσχυσης των ΟΤΑ», κάτι που προκάλεσε ειρωνικά σχόλια από δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας.

Τέλος, για το Παρατηρητήριο είπε ότι, μπορεί να μην άλλαξε, αλλά έχουν καταργηθεί πολλές από τις αρνητικές διατάξεις του, ενώ πρόσθεσε ότι ο «Κλεισθένης Ι» αποτελεί αισιόδοξη προοπτική, «με το βλέμμα στραμμένο στη μεταμνημονιακή εποχή». (Η τοποθέτηση).

Θανάσης Βλαχοπιώτης

Θανάσης Βλαχοπιώτης (πλειοψηφία): Εστίασε στην απλή αναλογική, λέγοντας ότι «καταργεί την έννοια της πλειοψηφίας», φέρνοντας πολλά παραδείγματα και από την πόλη του Αμαρουσίου, όπου δεν θα μπορούσε να γίνει ούτε ένα μεγάλο έργο, όπως είπε, εάν το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο είχε προκύψει στη βάση της απλής αναλογικής. Ακόμη, μίλησε για «συνταγματική εκτροπή» σε ό,τι αφορά στην παράταση κατά έξι μήνες της παρούσας δημοτικής θητείας, προβλέποντας ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο «έξτρα» διάστημα θα πάσχουν από πλευράς νομιμότητας.

Κατερίνα Ψάλτη

Κατερίνα Ψάλτη (Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι): Στα θετικά του σχεδίου νόμου τοποθέτησε την απλή αναλογική, λέγοντας ωστόσο ότι απαιτεί την ευθύνη των δημοτικών συμβούλων και την εγκατάλειψη του «εγώ» προς όφελος του «εμείς», καθώς και τα τοπικά δημοψηφίσματα. Στα αρνητικά συμπεριέλαβε τα «καταστροφικά» άρθρα για την εκποίηση δημοτικών γαιών και τον διορισμό επόπτη στους Δήμους.

Κώστας Ρώτας

Κώστας Ρώτας (αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών): Έκανε λόγο για «ατυχές» σχέδιο νόμου, μέσα σε ένα τοπίο γενικευμένης κρίσης για τη χώρα. Υποστήριξε ότι αυτό που βιώνουν οι Δήμοι διαχρονικά μόνο Αυτοδιοίκηση δεν είναι, αναφέροντας σωρεία θεμάτων τα οποία οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να επιλύσουν μόνοι τους, αλλά είναι εξαρτημένοι από την κεντρική γραφειοκρατία και χρηματοδότηση.

Ειρήνη Χαλιώτη

Ειρήνη Χαλιώτη (πλειοψηφία): Μίλησε για «ακυβερνησία, χάος και παράλυση» στη διοίκηση που θα επιφέρει η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, χαρακτηρίζοντας ως «διεστραμμένα μυαλά» αυτά που εμπνεύστηκαν τις διατάξεις του σχεδίου νόμου.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet