Ψηφίσματα κατά Χ.Α.: Χάθηκαν και η ουσία και οι εντυπώσεις…
Πολιτική

Ψηφίσματα κατά Χ.Α.: Χάθηκαν και η ουσία και οι εντυπώσεις…

Αν το θέμα δεν ήταν μείζονος σημασίας, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απλώς ως μία ατυχής στιγμή τμήματος της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου. Ο λόγος για την εκτός ημερησίας συζήτηση των δύο ψηφισμάτων που έφεραν οι δημοτικές παρατάξεις ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ για το Μαρούσι και ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ενάντια στο άνοιγμα γραφείων της «Χρυσής Αυγής» στην πόλη. Δυστυχώς, παρά τις, μέσω ανακοινώσεων, ηχηρές τοποθετήσεις των δύο δημοτικών παρατάξεων τις προηγούμενες μέρες, στη συνεδρίαση της Τρίτης 15 Ιουλίου 2014 παρουσιάστηκαν με δύο ξεχωριστά ψηφίσματα, που ακύρωναν ουσιαστικά στην πράξη τη δυναμική της πρωτοβουλίας τους, ενώ εν συνεχεία τα επιχειρήματά τους αποδείχθηκαν τουλάχιστον… πρόχειρα.

«Άδειασμα από τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»

Το θέμα… στράβωσε από την αρχή, αφού ο εκπρόσωπος της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Θανάσης Φωτόπουλος, ακολουθώντας -όπως ήταν φυσικό- πιστά τη γραμμή του ΚΚΕ, ξεκαθάρισε ότι δεν θα συνταχθεί με ψηφίσματα προερχόμενα από παρατάξεις που «συμφωνούν με κάποια από το ιδεολογήματα για τον ρατσισμό και τον εθνικοσοσιαλισμό».

Ο κ. Θ. Φωτόπουλος χαρακτήρισε, για μία ακόμη φορά, τη Χ.Α. ως «μακρύ χέρι του καπιταλιστικού συστήματος», κατήγγειλε τη δράση των μελών της ως απόλυτα ταυτισμένη με την πολιτική τρομοκράτησης του εργατικού κινήματος και προανήγγειλε δράσεις της παράταξής του για την ενημέρωση των πολιτών πάνω στο συγκεκριμένο φαινόμενο.

Πολιτική απόφαση ζήτησε ο Λευτέρης Μαγιάκης

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ για το Μαρούσι Λευτέρης Μαγιάκης, αφού αναφέρθηκε στις επιθέσεις μελών της Χ.Α. σε όμορους Δήμους, παραδέχθηκε ότι, παρά τις -κακουργηματικού χαρακτήρα- κατηγορίες που αντιμετωπίζουν μέλη της Χ.Α., η ίδρυση γραφείων στο Μαρούσι δεν αποτελεί παράνομη ενέργεια. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε την πολιτική καταδίκη της παρουσίας της οργάνωσης στην πόλη, δίνοντας εύκολο «πάτημα» στον πρόεδρο του Σώματος Νώντα Γαρδέλη. Ο τελευταίος είπε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να καταδικάσει οτιδήποτε παραβιάζει τον νόμο και δημιουργεί πρόβλημα στην πόλη, αλλά όχι να «παίρνει παρουσιολόγιο για το ποιος είναι υπέρ ή κατά ενός κόμματος».

Υπενθύμισε δε στον κ. Λ. Μαγιάκη ότι στο ψήφισμα που κατέθεσε η παράταξή του δεν αναφέρεται σε πολιτική απόφαση, αλλά σε απομάκρυνση των γραφείων της Χ.Α. από το Μαρούσι, τα οποία -όπως ο ίδιος υποστήριξε- είναι νόμιμα!

Σε δύσκολη θέση και ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης

Από την αρχή της τοποθέτησής του ο ανακλητός εκπρόσωπος της δημοτικής κίνησης ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ διακόπηκε από έντονες αντιδράσεις εκ μέρους συμβούλων της μειοψηφίας, που αντιδρούσαν στις αιτιάσεις του για την εγκληματική δράση της Χ.Α., προβάλλοντας ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η σχετική δικαστική διερεύνηση.

Ο κ. Δημήτρης Πολυχρονιάδης κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση για το «ναζιστικό και εγκληματικό μόρφωμα», επενδύοντας ταυτόχρονα στη «γνωστή πολιτική των δύο άκρων». Παράλληλα, προειδοποίησε τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας ότι σύντομα θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της παρουσίας της Χ.Α και οι ίδιοι. Ωστόσο, δεν απάντησε στις σοβαρές κατηγορίες του προέδρου του Σώματος ότι, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, μοιράζονταν από την παράταξή του φυλλάδια στο Μαρούσι που… προκαταλάμβαναν τη θέση της δημοτικής αρχής, κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση για τη Χ.Α. Μάλιστα, ο κ. Ν. Γαρδέλης χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη κίνηση ως «φασιστική».

«Βούτυρο στο ψωμί» του δημάρχου

Όπως εξελίχθηκε η συζήτηση, η παρέμβαση του δημάρχου Γιώργου Πατούλη δεν θα μπορούσε παρά να είναι «περίπατος». Αφού κατηγόρησε τους εκπροσώπους των δύο παρατάξεων για επιλεκτική ευαισθησία απέναντι στη βία, επιτέθηκε ιδιαίτερα απέναντι στον κ. Δ. Πολυχρονιάδη για το μοίρασμα του προαναφερέμενου φυλλαδίου στην πόλη, «που επιχείρησε να… μεταφράσει εκ των προτέρων τη στάση μας», χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «φασίστα» τον συντάκτη του κειμένου.

Παράλληλα, επανέλαβε πολλές φορές, ότι δεν θα επιτρέψει ως δήμαρχος καμία βίαιη συμπεριφορά στην πόλη απ΄ όποια κατεύθυνση κι αν προέρχεται αυτή, μιλώντας για άκρα και από τις δύο πλευρές.

Άδοξο τέλος

Στη συνέχεια, η υπόθεση των δύο ψηφισμάτων απλούστατα… ξεχάστηκε, αφού ο δήμαρχος, αμέσως μετά την τοποθέτησή του για το εν λόγω θέμα, προχώρησε σε απολογισμό του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου. Η δε έκπληξη ήταν ότι ουδείς εκπρόσωπος των δύο παρατάξεων, που έφεραν τα ψηφίσματα στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν ζήτησε να τεθούν αυτά σε ψηφοφορία.

Τελικώς, όπως εξελίχθηκε η όλη υπόθεση, μόνο καλό δεν έκανε στη διαμόρφωση ενός ενιαίου και, όσο το δυνατόν, συμπαγούς μετώπου απέναντι σε έναν πολύ επικίνδυνο φαινόμενο που απειλεί άμεσα την κοινωνική συνοχή. Απεναντίας, αν συνυπολογίσουμε και τις παρεμβάσεις κάποιων δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, που επιθυμούσαν διακαώς να… εξισώσουν καταστάσεις, προκαλώντας εύλογες απορίες για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το μόρφωμα της Χ.Α., μάλλον σε αυτήν την αναμέτρηση το “συνταγματικό τόξο” υπέστη πλήγμα…

Ας ελπίσουμε ότι η επόμενη παρέμβαση, στη νέα πλέον δημοτική περίοδο, θα είναι περισσότερη προετοιμασμένη και θα έχει κάτι ουσιαστικό να προσφέρει στον αγώνα για την απομόνωση και εξάλειψη του νεοναζιστικού μορφώματος της Χ.Α.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet