Δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Ν. Ιωνίας κατά 10 Ελλήνων για κλοπές αυτοκινήτων και άλλα αδικήματα
Κοινωνία

Δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Ν. Ιωνίας κατά 10 Ελλήνων για κλοπές αυτοκινήτων και άλλα αδικήματα

Από το Τμήμα Ασφαλείας Νέας Ιωνίας σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 10 ημεδαπών, ηλικίας από 24 έως 58 ετών, κατηγορούμενων για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμορίας, κλοπής, πλαστογραφίας και απάτης κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και ψευδούς κατάθεσης.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι, από το 2016, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, με διακριτούς ρόλους, που διέπραττε συστηματικά κλοπές ΙΧΕ αυτοκινήτων, κυρίως συγκεκριμένης μάρκας, με σκοπό την περαιτέρω εμπορική εκμετάλλευσή τους.

Συγκεκριμένα, αφού με νόμιμο τρόπο μεταβίβαζαν στην κατοχή τους ΙΧΕ αυτοκίνητα ίδιας μάρκας και τύπου, ως επί το πλείστον κατεστραμμένα προς απόσυρση, τα οποία αποκτούσαν καταβάλλοντας χαμηλό αντίτιμο, χρησιμοποιούσαν τα στοιχεία κυκλοφορίας τους (αριθμό πλαισίου, αριθμό κινητήρα και αριθμό αδείας) στα οχήματα που είχαν αφαιρέσει, με αποτέλεσμα τη «νομιμοποίησή» τους. Έτσι, ως ιδιοκτήτες πλέον νομιμοφανών οχημάτων, τα μεταπωλούσαν μέσω αγγελιών σε «καλόπιστους» αγοραστές, προσπορίζοντας έτσι σημαντικό οικονομικό όφελος.

Ενδεικτικό του «επαγγελματισμού» των κατηγορουμένων είναι το γεγονός ότι μεταβίβαζαν τα οχήματα επ’ ονόματί τους, αφού αυτά είχαν περιέλθει στην ιδιοκτησία έτερου μέλους της οργάνωσης, με σκοπό τον αποπροσανατολισμό τυχόν αστυνομικής έρευνας, καθώς και το γεγονός ότι προνοούσαν για τη νόμιμη αλλαγή των αριθμών κυκλοφορίας των οχημάτων που «νομιμοποιούσαν», ώστε να μην προκαλούν με την κυκλοφορία στον δρόμο κατεστραμμένων αυτοκινήτων, όπως τα γνώριζαν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες τους.

Επιπρόσθετα, σε κάποιες περιπτώσεις εξαπατούσαν ασφαλιστικές εταιρείες, δηλώνοντας ψευδώς κλοπή για οχήματα που κατείχαν, εισπράττοντας έτσι τη σχετική χρηματική αποζημίωση από αυτές.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιασθεί οκτώ περιπτώσεις κλοπών ΙΧΕ αυτοκινήτων, επτά πλαστογραφίες στοιχείων αυτοκινήτων, καθώς και επτά περιπτώσεις απάτης εκ των οποίων μία σε βάρος ασφαλιστικής εταιρείας.

Κατασχέθηκαν επτά οχήματα, εκ των οποίων τα τέσσερα αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υπεβλήθη στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Πηγή: Ελληνική Αστυνομία

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet