Δ. Θωμαΐδου: Η προσφυγική Νέα Ιωνία δεν ξεχνά τις ρίζες της και τους Μικρασιάτες προγόνους της
Κοινωνία

Δ. Θωμαΐδου: Η προσφυγική Νέα Ιωνία δεν ξεχνά τις ρίζες της και τους Μικρασιάτες προγόνους της

Η προσφυγούπολη Νέα Ιωνία τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής, δείχνοντας ότι δεν ξεχνά τις ρίζες της.

«Με τη δέουσα λαμπρότητα τιμήσαμε, το πρωί της Κυριακής 19 Σεπτεμβρίου, τη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής με Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνας, Γαβριήλ, καθώς επίσης επιμνημόσυνη δέηση στο προαύλιο του ναού και κατάθεση στεφάνων στη προτομή του μητροπολίτη Πατάρων Μελετίου», όπως σημειώνει η δήμαρχος, Δέσποινα Θωμαΐδου.

Ακολούθησε στο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης η ομιλία του ιστορικού και συγγραφέα Τάκη Σαλκιτζόγλου, με θέμα «Η συμβολή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821», με σπάνια ντοκουμέντα και άγνωστες ιστορίες από το σημαντικό πόνημά του, που αναδεικνύει την ευρεία συμμετοχή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821 και τη συμβολή τους στην απελευθέρωση της κοινής πατρίδας.

«Με τις δυο αυτές εκδηλώσεις μνήμης ξεκινήσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον φετινό αναγεννημένο θεσμό “Ιωνικές Μέρες Τέχνης και Πολιτισμού 2021”, έναν μήνα γεμάτο ιστορικές αναφορές και μηνύματα, στην προσπάθεια να τιμήσουμε την ιστορία και τη μνήμη των ανθρώπων της Νέας Ιωνίας, μιας πόλης σταυροδρόμι των καταγωγών, των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού» ανέφερε η δήμαρχος και πρόσθεσε:

«Έναν αιώνα μετά η προσφυγική Νέα Ιωνία δεν ξεχνά τις ρίζες της και τους Μικρασιάτες προγόνους μας που ξεριζώθηκαν βίαια και στην πορεία διέπρεψαν και δημιούργησαν. Οι “Αλησμόνητες Πατρίδες” παραμένουν χαραγμένες για πάντα στις καρδιές των απογόνων τους. Στις καρδιές όλων μας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet