Ο Δήμος Νέας Ιωνίας τίμησε τη μνήμη των Μικρασιατών προγόνων
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Ο Δήμος Νέας Ιωνίας τίμησε τη μνήμη των Μικρασιατών προγόνων

Με σεβασμό και κατάνυξη τελέστηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής, η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων στον Δήμο Νέας Ιωνίας.

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019, ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφεία, κ.κ. Γαβριήλ, προέστη της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ελευθερουπόλεως, παρουσία της δημάρχου Νέας Ιωνίας, Δέσποινας Θωμαΐδου, των επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Εν συνεχεία, στον περίβολο του Ιερού Ναού κατατέθηκαν στεφάνια στην προτομή του Μητροπολίτη Πατάρων, Μελετίου, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής από φορείς και σωματεία της πόλης.

Η δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Δέσποινα Θωμαΐδου, απηύθυνε το εξής μήνυμα:

«Σήμερα τιμούμε την μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής, τη μεγαλύτερη καταστροφή που υπέστη το έθνος μας στην ιστορία του.

»Τιμούμε εκείνους που ξεριζώθηκαν από τα χώματα και τα σπίτια τους και ήρθαν πρόσφυγες, σε τούτα τα μέρη, με μοναδικό εφόδιο την εργατικότητα, τη νοικοκυροσύνη, τον πολιτισμό τους και στάθηκαν όρθιοι και μεγαλούργησαν, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της σύγχρονης Ελλάδας».

»Όπως λέει και ο Μικρασιάτης Γιώργος Σεφέρης σε ποίημά του:

“Και γίνανε δέντρα μεγάλα, ξανάβγαλαν κλαριά και φύλλα της ελπίδας πράσινα. Μα τούτα τα δέντρα δε θα ξεχάσουν ποτέ πως η ρίζα τους είναι απέναντι!”.

»Είμαστε, λοιπόν, σήμερα εδώ διότι αποτελεί ιερή υποχρέωση και ιστορική επιταγή να κρατάμε τη μνήμη ζωντανή για να μην ξαναζήσουμε εθνικές τραγωδίες.

»Σήμερα δεν είναι μια απλή εκδήλωση και σε καμία περίπτωση μνημόσυνο αλυτρωτισμού, σήμερα στέλνουμε ένα μήνυμα ειρηνικής συμβίωσης στην περιοχή, στηριγμένη στην αλληλεγγύη και τον σεβασμό κι όχι στη βία και στον φόβο.

»Σήμερα είμαστε εδώ για εκείνους. Γιατί οι Αλησμόνητες Πατρίδες παραμένουν χαραγμένες για πάντα στις καρδιές των απογόνων τους. Στις καρδιές μας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet