Την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τιμά ο Δήμος Νέας Ιωνίας
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τιμά ο Δήμος Νέας Ιωνίας

Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού η Τρίτη 19 Μαΐου και ο Δήμος Νέας Ιωνίας συμπορεύεται με όλες και όλους, εκείνες και εκείνους που θρηνούν για τη δολοφονία 353.000 Ελλήνων από τις δυνάμεις του τουρκικού κράτους.

Ειδικότερα, ο Δήμος Νέας Ιωνίας σημειώνει:

«Θρηνούμε έναν πολιτισμό που αναπτύχθηκε για 28 ολόκληρους αιώνες, ζυμωμένο με τις πανανθρώπινες αξίες και την προσφορά στον Οικουμενικό Άνθρωπο.

»Για αυτό ο ποιητής του ήλιου και του φωτός Οδυσσέας Ελύτης τονίζει ότι “Είναι, το ξέρω, δύσκολο, να αξιολογείς το σημερινό μολύβι σαν χθεσινό χρυσάφι” και το χρυσάφι είναι οι παρακαταθήκες που μας αφήνουν οι πρόγονοί μας στα ιερά χώματα και του Πόντου.

»Θρηνούμε αλλά δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε τον ρόλο του θύματος των ιστορικών και γεωπολιτικών συμφερόντων!

»Ανάβουμε ευλαβικά ένα κερί στη μνήμη εκείνων που θυσιάστηκαν στον βωμό των εθνικιστικών φανατισμών, του μίσους και της απαξίωσης του ανθρώπου.  

»Κρατάμε αναμμένη τη λαμπάδα της ελπίδας, του ήθους, της αρχοντιάς, της αγωνιστικότητας στη μνήμη εκείνων!

»Δεν ξεχνούμε την προσφυγιά με την οποία άλλωστε ζυμώθηκε και οικοδομήθηκε η πόλη μας η Νέα Ιωνία! 

»Κλίνουμε με ευλάβεια την καρδιά μας σε εσάς και αναφωνούμε! Αθάνατοι!».

Εν τω μεταξύ, αναρτήθηκε στην είσοδο του δημαρχείου της πόλης η σημαία με τον μονοκέφαλο αετό του Πόντου, καθώς και το επετειακό πανό των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Επίσης, από τη δύση του ηλίου της 19ης Μαΐου έως και το ξημέρωμα της επομένης, το κτήριο του δημαρχείου θα παραμείνει φωταγωγημένο με κόκκινο χρώμα, συμβολίζοντας το αίμα των θυμάτων της Γενοκτονίας και το διαχρονικό πένθος, που φέρει στη μνήμη τα βαθιά τραύματα και τις πληγές των προσφύγων του Πόντου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet