Επανάληψις, μήτηρ πάσης… συγχύσεως στο Δ.Σ. Παπάγου – Χολαργού για τα προβλήματα των σχολείων
Κοινωνία

Επανάληψις, μήτηρ πάσης… συγχύσεως στο Δ.Σ. Παπάγου – Χολαργού για τα προβλήματα των σχολείων

Μπορεί στην εκπαίδευση να ισχύει το ρητό ότι «επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως», αλλά στις συνεδριάσεις ενός Δημοτικού Συμβουλίου, έστω κι αν αυτές ασχολούνται με εκπαιδευτικά ζητήματα, μάλλον οδηγεί σε κόπωση και σύγχυση…

Κάτι ανάλογο συνέβη και στο Δημοτικό Συμβούλιο Παπάγου – Χολαργού, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 26 Φεβρουαρίου 2020, όπου συζητήθηκαν εκ νέου τα προβλήματα των σχολικών μονάδων, έπειτα από σχετικό αίτημα της Ένωσης Γονέων του Δήμου. Για αρκετές ώρες, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλογικών φορέων, εκπαιδευτικοί και γονείς μαθητών εξέθεσαν σειρά προβλημάτων που αφορούσαν:

  • Στη λειτουργία και επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών.
  • Στη λειτουργία της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.
  • Στη συντήρηση, επισκευή και ανέγερση σχολείων.
  • Στο προσωπικό καθαριότητας και τραπεζοκομίας.
  • Στην ασφάλεια των σχολικών μονάδων.
  • Στην ασφαλή πρόσβαση και διέλευση των μαθητών.
  • Στα προβλήματα με την καθαριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (κατόπιν αιτήματος της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Παπάγου – Χολαργού»).

Η διοίκηση του δημάρχου Ηλία Αποστολόπουλου δέχθηκε αυστηρή κριτική τόσο από πλευράς των εκπροσώπων της σχολικής κοινότητας, όσο και από πλευράς των λοιπών παρατάξεων, κυρίως σε ό,τι αφορά την έλλειψη σχολικής στέγης, αλλά και το θέμα της καθαριότητας.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο θέμα, πολλή συζήτηση έγινε για το Προεδρικό Διάταγμα 79/2017 και στην παράγραφο 3 αυτού, όπου διευκρινίζεται ότι κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου απαγορεύεται να εισέλθει στον χώρο οποιοσδήποτε δεν έχει σχέση με τη λειτουργία της σχολικής μονάδας. Ο δήμαρχος επανέλαβε πολλές φορές ότι έστειλε σχετικά διευκρινιστικά ερωτήματα τόσο στη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι απαντήσεις των οποίων παρέπεμπαν ακριβώς στο προαναφερόμενο Π.Δ., που ουσιαστικά απαγορεύει την είσοδο στα σχολεία οποιουδήποτε συνεργείου καθαρισμού.

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι μέχρι πριν λίγο καιρό δεν υπήρχε πρόβλημα καθαριότητας (σ.σ.: τα έντονα προβλήματα στην πρωινή καθαριότητα είχαν αρχίσει να θίγονται από τη σχολική κοινότητα από τα τέλη Οκτωβρίου 2019), καθώς τις εργασίες αυτές έκαναν εργαζόμενοι γενικών καθηκόντων, στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, των οποίων ωστόσο οι συμβάσεις έληξαν. Έκτοτε -και παρά τα αιτήματα της διοίκησης για νέες προσλήψεις 14 ατόμων γενικών καθηκόντων-  δεν έχει διευθετηθεί το ζήτημα. Τελευταία κίνηση από πλευράς διοίκησης ήταν να φέρει το θέμα στο Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, το οποίο ομόφωνα πήρε απόφαση με την οποία ζητείται από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική πρωτοβουλία, που θα επιλύσει οριστικά το πρόβλημα, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης να κινηθεί ο Δήμος πιο δυναμικά,  με την προσωρινή μετακίνηση υπαλλήλων της καθαριότητας του Δήμου Παπάγου – Χολαργού στα σχολεία μέχρι να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, δεν βρήκε σύμφωνο τον δήμαρχο, ο οποίος ζήτησε να μπει προς ψήφιση η απόφαση της ΚΕΔΕ. Εν τω μεταξύ, υπήρχε και τρίτη πρόταση, αυτή της Ένωσης Γονέων και κάπου εκεί το θέμα… χάθηκε στη μετάφραση και στις ενστάσεις «επί της διαδικασίας». Τελικώς, επενέβη ο δήμαρχος και απέσυρε την πρόταση της ΚΕΔΕ, λέγοντας ότι θα στηρίξει αυτή της Ένωσης Γονέων, η οποία και τελικώς πέρασε ομόφωνα. Η Λαϊκή Συσπείρωση επέμεινε να μπει και η δική της πρόταση σε ψηφοφορία, η οποία και απορρίφθηκε από το Σώμα.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της σχολικής στέγης, ο κ. Αποστολόπουλος επανέλαβε τις δυσκολίες που υπάρχουν σχετικά με την ανέγερση νέων σχολείων, προσθέτοντας ωστόσο ότι την τελευταία πενταετία η διοίκησή του παρέδωσε δύο νέες σχολικές μονάδες και συγκεκριμένα ένα νηπιαγωγείο και έναν παιδικό σταθμό. Παράλληλα, προχωρά σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να εξευρεθούν οι χώροι που απαιτούνται ώστε από τη νέα σχολική περίοδο να εφαρμοσθεί στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού η δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.

Δεν πείστηκαν οι γονείς

Πάντως, παρά τις εξηγήσεις του δημάρχου, οι εκπρόσωποι της σχολικής κοινότητας δεν έδειξαν να πείθονται, απεναντίας δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις πιέσεις μέχρις ότου να επιλυθούν τα «μεγάλα προβλήματα των σχολείων της πόλης», που έχουν άμεσο αντίκτυπο -όπως είπαν- τόσο  σε αυτό καθεαυτό το εκπαιδευτικό έργο, όσο και στην υγεία και ασφάλεια των παιδιών.

Αρκετές φορές, μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο δήμαρχος αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει άμεσα στα σχόλια εκπροσώπων φορέων, εκπαιδευτικών και γονιών, εκφράζοντας συχνά τη δυσφορία του για ορισμένα από τα σχόλια που ακούγονταν. Μάλιστα, σε κάποιο σημείο, είπε ότι κάποιοι υποτιμούν τα σχολεία του Δήμου Παπάγου – Χολαργού, «αλλά και τους εαυτούς τους», την ώρα που πολλοί πολίτες επιλέγουν τον συγκεκριμένο Δήμο για εγκατάσταση, ακριβώς γιατί θεωρούν υψηλό το επίπεδο των σχολικών μονάδων του.

Επίσης, και ο ίδιος και άλλα μέλη της διοικούσας παράταξης ισχυρίστηκαν ότι ορισμένοι προσπαθούν να δώσουν πολιτική διάσταση στο πρόβλημα, παραπλανώντας τους γονείς, προκειμένου να δημιουργήσουν προβλήματα στη διοίκηση του Δήμου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet