10 ερωτήματα της Λαϊκής Συσπείρωσης Παπάγου – Χολαργού προς τη δημοτική αρχή για το άνοιγμα των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

10 ερωτήματα της Λαϊκής Συσπείρωσης Παπάγου – Χολαργού προς τη δημοτική αρχή για το άνοιγμα των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

Με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να ξεκινήσουν την 1η Σεπτεμβρίου τη λειτουργία τους οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί στη χώρα, η Λαϊκή Συσπείρωση Παπάγου – Χολαργού γνωστοποιεί τις θέσεις της.

Ειδικότερα, η Συσπείρωση σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ανακοίνωσε το άνοιγμα των παιδικών σταθμών της χώρας, την 1η Σεπτέμβρη, παίζοντας με την αγωνία χιλιάδων γονέων διαβεβαιώνοντας τους ότι έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα τους, που περιορίζεται στο εξής ένα: Την υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και την προαιρετική από τα παιδιά.

»Στην κυριολεξία ροκάνισε όλον τον χρόνο που κερδίσαμε από την υπεύθυνη στάση του λαού, μοιράζοντας πακτωλό εκατομμυρίων και κάνοντας κουρελόχαρτα τα ιατρικά πρωτόκολλα, για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις μεγαλοεπιχειρηματιών, φτάνοντας στην έναρξη της χρονιάς, χωρίς να έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφάλεια παιδιών και εργαζομένων.

»Πετάει, πάλι, το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης σε γονείς, προσωπικό και στους Δήμους για να αντιμετωπίσουν ό,τι προκύπτει από την πανδημία. Η τελευταία εξέλιξη προστίθεται στην, έτσι κι αλλιώς, χρόνια υποβάθμιση των παιδικών σταθμών που αποτυπώνεται στην έλλειψη δομών, μόνιμου προσωπικού, με συνέπεια τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από αυτούς.

»Αυτό είναι το αποτέλεσμα της στρατηγικής κατεύθυνσης της Ε.Ε. και των κυβερνήσεών της, να μην αντιμετωπίζουν τη φοίτηση ως δικαίωμα του παιδιού και να προωθούν το ευκαιριακό, ετήσιο, τζογάρισμα παιδιών και προσωπικού, για ένα κουπόνι voucher, που κατευθύνεται στη συντριπτική πλειοψηφία τους στην ενίσχυση ιδιωτικών δομών, συρρικνώνοντας ακόμα παραπέρα τις δημόσιες.

»Από την άλλη, δημόσιοι παιδικοί σταθμοί, ελλείψει χρηματοδότησης κρίνονται ακατάλληλοι και κλείνουν, όπως πρόσφατα στην Θεσσαλονίκη, πέρυσι στην Αθήνα, κατάσταση που θα γενικευτεί στο μέλλον σε όλους τους Δήμους.

»Συνέχεια αυτής της πολιτικής, με δυσμενέστερους όρους για τις ανάγκες των παιδιών, είναι το δήθεν καινοτόμο, πιλοτικό σε πρώτη φάση, πρόγραμμα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, “νταντάδες της γειτονιάς” ως άτυπη φροντίδα, που θα υποβαθμίσει, ακόμα παραπέρα, την παρεχόμενη αγωγή. Είναι απαράδεκτο το ίδιο το κράτος να “απαλλάσσεται” από τη δημιουργία σύγχρονων παιδικών σταθμών, από την πρόσληψη επιστημονικού παιδαγωγικού προσωπικού και τη διασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για την παροχή αναβαθμισμένης επιστημονικής αγωγής και φροντίδας των παιδιών.

»Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, που η ανασφάλεια εντείνεται για χιλιάδες οικογένειες, που οι όροι αγωγής των παιδιών χειροτερεύουν, η πανδημία είναι σε εξέλιξη, τα εργατικά σωματεία, οι σύλλογοι γυναικών και γονέων να μην συμβιβαστούν, αλλά να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα για την ασφάλεια και υγιεινή στους παιδικούς σταθμούς, παραπέρα για τα σύγχρονα δικαιώματα και ανάγκες των μικρών παιδιών.

Σύμφωνα με τη Λαϊκή Συσπείρωση Παπάγου – Χολαργού, απαιτείται:

 • Μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών, ως ένα ελάχιστο μέτρο απέναντι στην πανδημία και δημιουργία ολιγομελών ομάδων για την αποφυγή συγχρωτισμού στην τάξη, το παιχνίδι, την σίτιση, τον ύπνο, και τις δραστηριότητες στην αυλή.
 • Πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στα προγράμματα ΕΣΠΑ, για να καλυφτούν οι επιπλέον ανάγκες. Καμία συζήτηση για απόλυση εργαζομένων και να ανακληθούν όλες όσες έχουν γίνει.
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα και στην σίτιση, ώστε να διασφαλίζονται οι ασφαλείς όροι υγιεινής, καθαριότητας, με σίτιση των παιδιών σε μικρότερες ομάδες και καθαρισμό των χώρων καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των παιδικών σταθμών.
 • Με ευθύνη της κυβέρνησης μαζική, περιοδική εξέταση, με υποχρεωτική εφαρμογή των τεστ για όλους τους εργαζόμενους. Να προσληφθούν παιδίατροι και ιατροί εργασίας για να καλυφτούν οι ανάγκες και εκεί που υπάρχουν με ουσιαστικό τρόπο να ελέγχουν εάν είναι ασφαλείς οι συνθήκες, για την υγεία των παιδιών και των εργαζομένων.
 • Δημιουργία σύγχρονων παιδικών σταθμών που να παρέχουν επιστημονικό έργο για όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, δημόσια και δωρεάν.

Εν συνεχεία, η Συσπείρωση καλεί τη δημοτική αρχή να ενημερώσει για τα παρακάτω στοιχεία που αφορούν τον Δήμο Παπάγου – Χολαργού για το άνοιγμα των παιδικών σταθμών:

 1. Ποια είναι τα υπό εξέλιξη έργα στα κτήρια και τις εγκαταστάσεις των παιδικών σταθμών, πότε θα ολοκληρωθούν και αν η καθυστέρηση της ολοκλήρωσής τους δημιουργεί πρόβλημα για την έναρξη της λειτουργία τους από 2/9/2020.
 2. Να μας κοινοποιήσετε τα αποτελέσματα των νέων εγγραφών στους σταθμούς, όπως είχατε ανακοινώσει ότι θα αναρτηθούν στις 31/8/2020 και να τα αναρτήσετε στην ιστοσελίδα του ΔΟΚΜΕΠΑ.
 3. Πόσες περιπτώσεις αιτήσεων εγγραφής δεν γίνονται αποδεκτές (αριθμό ανά ομάδα αιτιολογίας) και ποια η πρόβλεψη το συντομότερο αυτές να ικανοποιηθούν.
 4. Πόσες επανεγγραφές έχουμε και από αυτές πόσες με ΕΣΠΑ, πόσες νέες εγγραφές έχουμε και από αυτές πόσες με ΕΣΠΑ.
 5. Τι μέτρα πήρατε για να μειωθεί ο αριθμός παιδιών ανά τμήμα. Πόσα τμήματα βρεφών και πόσα νηπίων ανά σταθμό σκοπεύετε να διαμορφωθούν και με ποιον αριθμό το καθένα (λαμβάνοντας υπόψη και τις συνθήκες της πανδημίας).
 6. Ποιος ο αριθμός ανά ειδικότητα και ανά εργασιακή σχέση του προσωπικού ανά σταθμό που θα καλύψει τις ανάγκες και αν είναι ήδη τοποθετημένο.
 7. Αν έχουμε εργαζόμενους και με τι ειδικότητες που λόγω των συνθηκών της πανδημίας προβλέπεται να εξαιρεθούν της παρουσίας τους για την προστασία της υγείας τους (ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή για άλλο λόγο).
 8. Αν έχουμε περιπτώσεις εργαζομένων (κυρίως με ΕΣΠΑ) που δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους για το 2020-2021, εργαζομένων που αποχώρησαν για οποιοδήποτε λόγο την χρονιά που πέρασε (συνταξιοδότηση, μετάταξη κ.λπ.), εργαζομένων με νέες προσλήψεις, εργαζομένων που έχετε αιτηθεί να προσληφθούν και πότε θα αναλάβουν (π.χ. οι 29 μόνιμες προσλήψεις που έχετε ζητήσει).
 9. Τι έχετε προβλέψει για την ενίσχυση της υγιεινής και καθαριότητας στους σταθμούς με νέες μόνιμες προσλήψεις, συμβασιούχους ή ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας για το 2020-2021, με βάση τις συνθήκες της συνεχιζόμενης πανδημίας.
 10. Τι υγειονομικό υλικό για την προστασία προσωπικού και παιδιών λόγω της πανδημίας έχετε στην διάθεσή σας και ποια η επιπλέον χρηματοδότηση από τον Δήμο για τις αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει.

Τέλος, η Λαϊκή Συσπείρωση Παπάγου – Χολαργού επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί σταθερά:

 • Κανένα παιδί να μην μένει έξω από τους παιδικούς σταθμούς, επαρκή κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση των τροφείων.
 • Ανανέωση όλων των συμβάσεων με ΕΣΠΑ, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού.
 • Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών των σταθμών, μείωση των παιδιών ανά τμήμα, επαρκή μέτρα για την προστασία από την πανδημία με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet