Δήμητρα Κεχαγιά: Σε 5 χρόνια ο Δήμος Πεντέλης δεν θα μοιάζει με τον σημερινό
Κοινωνία

Δήμητρα Κεχαγιά: Σε 5 χρόνια ο Δήμος Πεντέλης δεν θα μοιάζει με τον σημερινό

Την πρώτη από μια σειρά θεματικών συνεντεύξεων Τύπου για σημαντικά θέματα του Δήμου Πεντέλης παραχώρησε η δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου. Αντικείμενό της η παρουσίαση των έργων και παρεμβάσεων που έχουν υλοποιηθεί στους 40 μήνες της θητείας της, αλλά και όσα δρομολογούνται για τα επόμενα χρόνια. Στο πλευρό της δημάρχου ήταν η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας και Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Άντα Μπούσουλα, η οποία έκανε εκτενή αναφορά στα έργα που σχεδιάζονται στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα και την καινοτομία Horizon, στο οποίο ο Δήμος Πεντέλης συμμετέχει για πρώτη φορά.

«140 έργα και παρεμβάσεις σε 40 μήνες θητείας»

Στην εισήγησή της η δήμαρχος αναφέρθηκε στην «τεράστια προσπάθεια» που καταβλήθηκε μέσα σε 40 μήνες θητείας ώστε να υλοποιηθεί το προεκλογικό πρόγραμμα, με το οποίο είχε ζητήσει την ψήφο των συνδημοτών της. Ειδικότερα, ανέλυσε τα 140 έργα και παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη, καθώς και τα σχέδια που έχει για τα επόμενα χρόνια, στην περίπτωση που οι εκλογείς ανανεώσουν τη θητεία της.

Ανάμεσα στις δράσεις που ανέφερε η κ. Δ. Κεχαγιά, σε πολεοδομικό επίπεδο ήταν αυτές που αφορούν μεγάλους χώρους του Δήμου, μεταξύ των οποίων τα δάση Παπαδημητρίου και Εξοχών Χωροφυλακής, το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο Πεντέλης και η ένταξη περιοχών στο Σχέδιο.

Από πλευράς υποδομών, ιδιαίτερο βάρος έδωσε η δήμαρχος στο υπό εξέλιξη έργο της υπογειοποίησης των καλωδίων μέσης και χαμηλής τάσης, την απομάκρυνση των πυλώνων υψηλής τάσης από τη Νέα Πεντέλη, τα έργα αποχέτευσης στην Καλλιθέα και στην Νταού Πεντέλης, στην ανάπλαση της πλατείας της Νέας Πεντέλης, στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του ΝΙΕΝ, που έχει παραχωρηθεί στον Δήμο, στην ανάπλαση του Λόφου του Προφήτη Ηλία και του ποδοσφαιρικού γηπέδου της Νέας Πεντέλης, την αξιοποίηση της Πτέρυγας «Μπόμπολα» στα Μελίσσια, τις παρεμβάσεις στο Πεντελικό Βουνό κ.ά.

Επίσης, έθεσε και τους μεγάλους στόχους για τα επόμενα χρόνια, μεταξύ των οποίων η παραχώρηση στον Δήμο του Μεγάρου της Δουκίσσης Πλακεντίας, η ολοκλήρωση των έργων στο Πεντελικό και το εκτεταμένο πρόγραμμα αναπλάσεων στον Δήμο.

Διαβάστε αναλυτικά για τα έργα και τις παρεμβάσεις

«Βρήκαμε ελάχιστες μελέτες στα συρτάρια…»

Η δήμαρχος από την αρχή της παρουσίασης τόνισε ότι όλα όσα έχουν πραγματοποιηθεί στο διάστημα της θητείας της δεν θα ήταν εφικτά εάν δεν υπήρχε η καθοριστική συμβολή των υπηρεσιών του Δήμου. Ωστόσο, την ίδια στιγμή «κάρφωσε» την προηγούμενη διοίκηση, λέγοντας ότι αφ’ ενός πολλά από αυτά που δρομολογήθηκαν τώρα, θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια και αφ’ ετέρου ότι παρέλαβε ελάχιστες μελέτες κι αυτές όχι σε φάση ωριμότητας…

«Θετικό πρόσημο για το περιβάλλον»

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Α. Μπούσουλα ανέδειξε το θετικό πρόσημο που προσδίδει στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής για την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών η συμμετοχή στο πρόγραμμα Horizon. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα οφέλη που θα προκύψουν από την εφαρμογή ενός καινοτόμου συστήματος μετακίνησης των κατοίκων, το οποίο θα μειώνει το ενεργειακό αποτύπωμα, ενώ ταυτοχρόνως θα εξοικονομεί χρόνο και χρήμα.

Η δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά και η αντιδήμαρχος Άντα Μπούσουλα

Έργα… μακράς υλοποίησης

Στο ερώτημα του «Ε» πότε θα δούμε να υλοποιούνται τα νέα έργα με τους ποδηλατοδρόμους, τα ενοποιημένα πάρκα, τις μεγάλες αναπλάσεις και γενικότερα τις παρεμβάσεις που θα καταστήσουν ευκολότερες τις μετακινήσεις στον Δήμο, τόσο η δήμαρχος όσο και η αντιδήμαρχος μας εξήγησαν ότι κάποιες από αυτές θα αρχίσουν τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, όπως πρόσθεσαν θα αφορούν μικρότερες έκτασης παρεμβάσεις, αφού οι μεγάλοι διαγωνισμοί είναι και χρονοβόροι και θα πρέπει να περάσουν από πολλά και επίπονα γραφειοκρατικά στάδια. Όμως, με βάση τα όσα υποστήριξαν, είναι αναγκαίο να βλέπουμε πλέον στο μέλλον, στις επόμενες γενιές και να θέτουμε τώρα τις βάσεις για να ζήσουν σε ένα εντελώς διαφορετικό, καλύτερο αστικό περιβάλλον.

Δεν μας χρειάζεται η Πτέρυγα «Μπόμπολα»;

Το «Ε» έθεσε κι ένα πολιτικό ερώτημα στη δήμαρχο αναφορικά με την Πτέρυγα «Μπόμπολα», πέρα από την όποια δικαστική εμπλοκή έχει προκύψει στο θέμα. Το ερώτημά μας ήταν εάν συμμερίζεται ή όχι την ανησυχία της διοίκησης του Νοσοκομείου «Σισμανόγλειο – Αμ. Φλέμινγκ» για την απώλεια μια κρίσιμης υγειονομικής μονάδας και γιατί ο Δήμος -τη στιγμή που το Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δοκιμάζεται- δεν πίεσε για να ξαναγίνει η Πτέρυγα ενεργό νοσοκομείο, αντί να φιλοξενεί μονάδες προσχολικής αγωγής ή να εξελιχθεί σε κάποιο κέντρο ψυχικής υγείας.

Η κ. Κεχαγιά, απάντησε ότι ο Δήμος είναι ο μόνος κατάλληλος για να αξιοποιήσει το εγκαταλελειμμένο κτήριο της Πτέρυγας «Μπόμπολα», το εσωτερικό της οποίας παρουσίαζε άθλια εικόνα και δεν υπήρχε καμία διάθεση και πρόθεση επαναλειτουργίας της ως νοσοκομείο. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η σημερινή χρήση-αξιοποίησή του καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών του Δήμου. Χαρακτήρισε δε ως «φωτοβολίδες» τα επιχειρήματα περί μη λειτουργίας της Πτέρυγας, λέγοντας ότι εάν κάποιοι όντως θέλουν να διατηρήσουν το «συγκεκριμένο στάτους, δεν θα είχαν παρά να ανοίξουν την Πτέρυγα Τσαγκάρη». Μας επισήμανε, επίσης, ότι και η ψυχική υγεία είναι κομμάτι της δημόσιας υγείας, ενώ έκλεισε την αναφορά της υποστηρίζοντας ότι ως δημοτική αρχή αξιοποιεί τους διαθέσιμους χώρους προς όφελος όλων των πολιτών.

«Εμπόδιο η αντιπολίτευση στην υλοποίηση των έργων»

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις δημοσιογράφων, η κ. Κεχαγιά βρήκε την ευκαιρία να στηλιτεύσει και τη στάση της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της θητείας της, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εάν η νομοθεσία δεν είχε αλλάξει σε επίπεδο αποφάσεων στις σημερινές δημοτικές διοικήσεις, τότε ελάχιστα από τα έργα που παρουσίασε θα είχαν όντως προχωρήσει. Μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, καλώντας τους εκπροσώπους του Τύπου να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα γίνει για την ανανέωση του στόλου οχημάτων του Δήμου (σ.σ. απόφαση που πλέον πέρασε στην αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά τη νομοθετική που επέβαλε η σχετική απόφαση του ΣτΕ για τη λειτουργία των Επιτροπών των δήμων), προκαταλαμβάνοντας ίσως τη στάση της αντιπολίτευσης, η οποία διαθέτει και τη σχετική πλειοψηφία στο Σώμα…

Η κ. Κεχαγιά έκλεισε τη συνέντευξη Τύπου λέγοντας ότι τα υπό εξέλιξη έργα, αλλά και αυτά που προγραμματίζονται για τα επόμενα χρόνια, θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα του Δήμου, «αν δεν τα σταματήσει κάποιος», όπως είπε χαρακτηριστικά. Για να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και για να μπορέσει να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδιασμών της για την πόλη, όπως είπε, θα ζητήσει εκ νέου την ψήφο των συνδημοτών της.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet