Κ. Κοσοβίτσας προς διοίκηση Δήμου Πεντέλης: Δεν γκρεμίζεις κάτι που βρίσκεις, εάν δεν το έχεις αντικαταστήσει με καλύτερο
Κοινωνία

Κ. Κοσοβίτσας προς διοίκηση Δήμου Πεντέλης: Δεν γκρεμίζεις κάτι που βρίσκεις, εάν δεν το έχεις αντικαταστήσει με καλύτερο

«Ο πρόσφατος χιονιάς, δημιούργησε τεράστια προβλήματα, όχι μόνο στην Αττική. Στο κεντρικό και επιτελικό κράτος, περισσεύουν οι επιτελάρχες και λείπουν οι φαντάροι. Η εξέλιξη της μάχης, αναμενόμενη», όπως αναφέρει ο πρώην δήμαρχος Νέας Πεντέλης Κώστας Κοσοβίτσας.

Στη συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης, ο κ. Κοσοβίτσας σημειώνει τα εξής:

Θα σταθώ αποκλειστικά στην κατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με όση εμπειρία διαθέτω διαχρονικά, στη Νέα Πεντέλη και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι συμπολίτες μου και έγινα δέκτης των παραπόνων τους.

Είναι μια από τις πολλές περιπτώσεις στη χώρα μας. Ιστορικά, στις αρχές της τελευταίας εικοσαετίας του 20ου αιώνα, στη Νέα Πεντέλη, έγινε συνείδηση στην τοπική διοίκηση και τους πολίτες, ότι η Πολιτική Προστασία της κεντρικής διοίκησης, ήταν ανεπαρκής σε τοπικό επίπεδο. Έτσι, επιβλήθηκε η ανάγκη δημιουργίας και ανάπτυξης τοπικής υποδομής Πολιτικής Προστασίας.

Η εξασφάλιση των κατάλληλων μηχανικών μέσων και του εθελοντικού στελεχιακού δυναμικού, αποτελούσε πρώτη προτεραιότητα. H πρόληψη και η δυνατότητα άμεσης επέμβασης, που καλλιεργούνταν επί χρόνια, είχε αποτελεσματικότητα και ενεργοποιούσε την τοπική κοινωνία.

Η Κοινότητα και στη συνέχεια ο Δήμος, υπηρέτησαν αυτή την πολιτική με συνέπεια. Η λειτουργία του μηχανικού εξοπλισμού, επανδρώνονταν με εθελοντές (οδηγοί, συνοδοί, κ.λπ.). Η συστηματική καλλιέργεια του τοπικού εθελοντισμού, με διάθεση από την τοπική διοίκηση του ατομικού εξοπλισμού, των μέσων επικοινωνίας, τη φροντίδα εκπαίδευσης, τη διάθεση χώρου παραμονής και κοινωνικής συναναστροφής, τη μέριμνα (διατροφή),  κ.λπ., είχε αποτέλεσμα να υπάρχει στις δύσκολες καταστάσεις, ένα αξιόμαχο και σε πληθώρα τοπικό εθελοντικό σώμα Πολιτικής Προστασίας, που στις επιχειρήσεις είχε τον σεβασμό και τον έπαινο των στελεχών του  Πυροσβεστικού Σώματος.   

Το 2011, Έγινε ο Καλλικρατικός Δήμος, που συνένωσε βίαια τρείς πόλεις με διαφορετική ευαλωτότητα, στα καιρικά φαινόμενα. Οι πρώην Δήμοι, έγιναν Δημοτικές Ενότητες με Τοπικά Συμβούλια, χωρίς πόρους και ουσιαστικές τοπικές αρμοδιότητες. Και μπορεί στους τομείς άλλων υπηρεσιών να είχε επιτυχίες και οικονομία κλίμακας. Όμως την τοπική Πολιτική Προστασία, την υποβάθμισε μέχρι διάλυσης.

Τα σχέδια Πολιτικής Προστασίας που είχε κάθε Δήμος, προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες (εδαφικό ανάγλυφο, οδικό δίκτυο, δίκτυα ΟΚΩ, κ.λπ.), στηρίζονταν στην πρόληψη και στην τοπική αυτάρκεια μηχανικών μέσων και ανθρώπινου δυναμικού. Είχαν σωρευμένη εμπειρία πολλών χρόνων και αποτελεσματικότητα.

Με τη λειτουργία του Καλλικρατικού Δήμου, το τοπικό σχέδιο για τις χιονοπτώσεις, αντικαταστάθηκε με το βαρύγδουπο σχέδιο «ΒΟΡΕΑΣ» μεγέθους 91 σελίδων, με πλήθος μεταβιβαζόμενων από τη δημοτική αρχή αρμοδιοτήτων και δύσκολα διαβάζεται και αποτυπώνεται από τους πολλούς αρμόδιους. Περιέχει συσκέψεις επί συσκέψεων, ο ένας διατάζει τον άλλον και τι θα κάνουν, κατόπιν εορτής, για την αντιμετώπιση των συνεπειών. Ένας επί πλέον λόγος, για το αλαλούμ που έζησε, η πόλη μας.

Το σχέδιο του Καποδιστριακού Δήμου Ν. Πεντέλης για τα χιόνια, ήταν μία σελίδα με τίτλο «ΠΡΟΛΗΨΗ-ΑΜΕΣΟΤΗΤΑ-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ». Η εφαρμογή άρχιζε το τέλος της Άνοιξης.

Ειδικότερα:

  • Καλοκαιρινοί μήνες: Επιθεώρηση του δικτύου ΔΕΗ, ΟΤΕ της πόλης με ευθύνη του ενός αντιδημάρχου καθαριότητας(Ι. Σάμιος), κλάδεμα των δένδρων που επηρεάζουν τις γραμμές των δικτύων με χρήση του γερανού του Δήμου ή σε δύσκολες περιπτώσεις, με κλήση και ενέργεια συνεργείου ΔΕΗ και μια γνωστοποίηση στο Δασαρχείο για τις εργασίες που εκτελεί ο Δήμος της Ν. Πεντέλης.
  • Παραγγελία σε ειδική βιοτεχνία και προμήθεια από τον Δήμο, ατομικών ειδικών στολών (παντελόνια, μπουφάν, υποδήματα) στα μέτρα του προσωπικού καθαριότητας και των εθελοντών Πολιτικής Προστασίας, για να μπορούν να εργάζονται, σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Οι εθελοντές δεν είναι αυτοφυές και ενδημικό είδος. Ο εθελοντισμός καλλιεργείτο και στεγάζονταν στο πρώην κέντρο Πολιτικής Προστασίας, που μετά το 2010, στεγάζεται ο Σύλλογος Κυκλαδιτών (box επί της οδού Αγ.Παρασκευής). Είχαν εκπαίδευση, κοινωνική ζωή, φροντίδα και αναπτύσσονταν η συντροφικότητα μεταξύ τους.
  • Νοέμβριο κάθε χρόνου στον προϋπολογισμό του Δήμου πίστωση για δαπάνη αποχιονισμού. Εκδήλωση ενδιαφέροντος, κυρίως από ντόπιους χωματουργούς, υπογραφή συμβάσεων, με υποχρέωση κατά την πρόβλεψη της ΕΜΥ για χιονόπτωση, να έχουν τα bob coat στη Ν. Πεντέλη και προκαθορισμός ωρομισθίου εργασίας χειριστού και μηχανήματος.
  • Διατήρηση μικρής αποθήκης αλατιού στεγασμένου για τις πρώτες ανάγκες, που συντηρούνταν.
  • Στην περίπτωση χιονόπτωσης, ο Δήμος λειτουργούσε όλο το 24ωρο. Στις μη εργάσιμες ώρες… κατάληψη, ο δήμαρχος σε επικοινωνία με τον κρατικό μηχανισμό, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας δέχεται τις τηλ. κλήσεις και ενεργεί (Αν. Φειδοπιάστης), βάρδιες προσωπικού, διαμονή-διατροφή, των εθελοντών στο κατάστημα και άμεση ανταπόκριση σε αντιμετώπιση εξωτερικών αναγκών. Οι δημοτικοί σύμβουλοι συνδράμουν στο έργο, για ό,τι χρειαστεί.
  • Τα μηχανήματα του Δήμου (λεπιδοφόρα, αλατοδιανομείς) διατηρούσαν τους Λεωφορειόδρομους και το κύριο οδικό δίκτυο της πόλης ανοιχτό όλο το 24ωρο.
  • Μετά τα μεσάνυχτα, τα ιδιωτικά μισθωμένα μηχανήματα κατανεμημένα στους επτά λόφους αποχιονίζουν όλους τους άλλους δρόμους και τα στενά και ακολουθεί η μικρή αλατιέρα, για την αποφυγή παγετού. Μέχρι τις 6π.μ, παραδίδεται, όλο το οδικό δίκτυο της Ν. Πεντέλης καθαρό. Μετά τις 8π.μ., μερικοί, συνήθως, δημόσιοι υπάλληλοι, που έρχονται στον Δήμο για βεβαίωση, ότι αποκλείστηκαν, φεύγουν άπρακτοι.

Μετά τη χιονόπτωση μεταφέρονται οι συγκεντρωμένοι μεγάλοι όγκοι χιονιού, που εμποδίζουν, στο βουνό. Αυτήν την αρμοδιότητα, από το 2011, μπορούσε και έπρεπε να εκχωρεί στην αρχή του χρόνου, ο εκάστοτε  δήμαρχος , στον πρόεδρο και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου με ειδική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό.

Όταν χιονίζει στη Βόρεια Αττική, δεν βρίσκεις τα μηχανήματα. Οι Καλλικρατικοί δήμαρχοι, οφείλουν απαντήσεις στους Νεοπεντελιώτες. Τι έγινε ο μηχανικός εξοπλισμός του Δήμου Ν. Πεντέλης για τις χιονοπτώσεις;

  • Ένα πολυμηχάνημα 4×4, με εξοπλισμό χιονολεπίδας και φορτωτή.
  • Ένας μεγάλος και ένας μικρός αλατοδιανομέας.
  • Ένα πυροσβεστικό όχημα με προσαρμοσμένη χιονολεπίδα.
  • Ένα όχημα 4×4, με χιονολεπίδα και αλατιέρα.
  • Ένα τζιπ 4×4 για εξυπηρέτηση εκτάκτων αναγκών των πολιτών.

Και το σπουδαιότερο: Τι έγινε το αξιόμαχο σώμα 25-30 εθελοντών και εθελοντριών (χειριστές και πληρώματα); Ποιος φρόντισε να διατηρηθεί και να αυξηθεί;  

Δεν χιόνισε πρώτη φορά στη Ν. Πεντέλη. Πρώτη φορά όμως υπήρξε τόση ταλαιπωρία των πολιτών. Δεν γκρεμίζεις κάτι που βρίσκεις, εάν δεν το έχεις αντικαταστήσει με καλύτερο. Αυτό δεν έγινε.

Η υπέρσυγκέντρωση και της τοπικής Πολιτικής Προστασίας, στην έδρα του Δήμου έβλαψε τις Κοινότητες. Η έλλειψη προληπτικής φροντίδας και προστασίας των δικτύων ΔΕΗ-ΟΤΕ έφερε τις μεγάλες ζημιές. Η μετάθεση των ευθυνών από τη μία αρχή στην άλλη δεν αλλάζει το αποτέλεσμα. Η έλλειψη προσωπικού και οι ιδιωτικοποιήσεις ΟΚΩ, μόνο κοινή ωφέλεια δεν παρέχουν στους πολίτες.

Η λειτουργία τοπικής Πολιτικής Προστασίας, είναι πιο αποτελεσματική. Η γνώση του χώρου είναι σημαντική. Δεν είναι εύκολο, να ανταποκριθεί ένας που εργάζεται στα Μελίσσια, στο αίτημα ενός κατοίκου της Νέας Πεντέλης ή της Πεντέλης.

Τοπική Αυτοδιοίκηση και πολίτες, οφείλουν να αντιδράσουν και στα άσχημα που έρχονται.

Ο νέος νόμος, που κατέθεσε για διαβούλευση το υπουργείο Εσωτερικών, υποβαθμίζει και άλλο τις Κοινότητες. Σχεδόν τις καταργεί. Κι αυτό θα έχει ιδιαίτερα, δυσμενείς επιπτώσεις στις πόλεις και τα χωριά της ελληνικής υπαίθρου και στις ορεινές περιοχές, σαν τη δική μας.

Οφείλουμε να αντιδράσουμε, πριν υποστούμε τα χειρότερα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet