Νέο εξοπλισμό διαχείρισης  βιοαποβλήτων αποκτά ο Δήμος Πεντέλης, μέσω ΕΣΠΑ
Κοινωνία

Νέο εξοπλισμό διαχείρισης βιοαποβλήτων αποκτά ο Δήμος Πεντέλης, μέσω ΕΣΠΑ

Ολοκληρωμένη πρόταση χρηματοδότησης του εξοπλισμού διαχείρισης βιοαποβλήτων υποβλήθηκε από τον Δήμο Πεντέλης προς τον αρμόδιο φορέα χρηματοδότησης του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ του ΕΣΠΑ 2014-2020).

Η πρόταση εντάσσεται στη νέα λογική διαχείρισης των απορριμμάτων που υιοθετεί η νέα δημοτική αρχή του Δήμου, στόχος της οποίας είναι ο Δήμος Πεντέλης να μειώσει τα απορρίμματα που αποστέλλει προς ταφή στη χωματερή. Γεγονός που, όπως υποστηρίζει, θα έχει αφ’ ενός περιβαλλοντικό και αφ’ ετέρου οικονομικό όφελος.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η μείωση των απορριμμάτων που αποστέλλονται προς ταφή στη χωματερή επιτυγχάνεται με δύο βασικούς τρόπους:

  • Την ανάπτυξη δικτύου ξεχωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων (υπολείμματα τροφών) από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα νοικοκυριά και
  • τη μεγαλύτερη και σωστότερη ανάπτυξη της ανακύκλωσης.

Τα βιοαπόβλητα αποτελούν περίπου το 40% των απορριμμάτων της πόλης και περιλαμβάνουν υπολείμματα τροφών και φυτικά απόβλητα κήπων και πάρκων. Δυστυχώς, σήμερα, ο Δήμος δεν τα συλλέγει ξεχωριστά, αλλά τα στέλνει προς ταφή στη χωματερή της Φυλής, όπως υποστηρίζει η διοίκηση της κ. Δήμητρας Κεχαγιά, βάζοντας ως στόχο τη δημιουργία ξεχωριστού δικτύου συλλογής που θα καλύψει το σύνολο των αναγκών της πόλης και θα λειτουργεί στις αρχές του 2021.

Η πρόταση που υπέβαλλε ο Δήμος περιλαμβάνει:

  • Καφέ κάδους, κάδους κουζίνας για κάθε νοικοκυριό, βιοδιασπώμενες σακούλες και οχήματα συλλογής.
  • Κάδους οικιακής κομποστοποίησης σε σχολεία και νοικοκυριά.
  • Σύστημα τηλεματικής για την παρακολούθηση και βελτιστοποίηση του συστήματος αποκομιδής.
  • Δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού & υποστήριξης του Δήμου.

Ο εξοπλισμός θα εξυπηρετεί το σύνολο του Δήμου, δηλαδή και τις τρεις Δημοτικές Ενότητες, Μελισσίων, Πεντέλης και Νέας Πεντέλης. Η χρηματοδότηση αναμένεται να εγκριθεί εντός τριμήνου, έτσι ώστε το 2020 να εκκινήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης για την προμήθεια του εξοπλισμού και σταδιακά να εφαρμοστεί το πρόγραμμα διαλογής από το 2021 και μετά στο σύνολο του Δήμου.

Η δήμαρχος Πεντέλης δήλωσε σχετικά:

«Η πρόταση χρηματοδότησης που υποβάλαμε εντάσσεται στην προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει με σκοπό να εκμεταλλευθούμε κάθε ευρώ που είναι διαθέσιμο για χρηματοδότηση έργων και δράσεων προς όφελος των πολιτών. Είναι το αποτέλεσμα μιας συστηματικής δουλειάς που κάναμε με τους συνεργάτες μου και για αυτό άλλωστε είμαστε από τους πρώτους Δήμους στην Αττική που καταθέσαμε πρόταση.

»Οι προσπάθειές μας είναι να αλλάξουμε, μαζί με τους πολίτες, τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας. Με βούληση, συνεργασία και τον απαραίτητο εξοπλισμό, θα τα καταφέρουμε».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet