Ομιλία για τον σακχαρώδη διαβήτη στο Α΄ ΚΑΠΗ Μελισσίων
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Ομιλία για τον σακχαρώδη διαβήτη στο Α΄ ΚΑΠΗ Μελισσίων

Ενημερωτική ομιλία με θέμα «Διαβήτης, μια σύγχρονη νόσος» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015, στις 10:30, στο Α΄ ΚΑΠΗ Μελισσίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδους Διαβήτη.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί από τον καρδιολόγο Κοσμά Δασκαλάκη.

Ο Δήμος Πεντέλης στο πλαίσιο της  διαρκούς ενημέρωσης των δημοτών του γνωστοποιεί με ανακοίνωσή του ότι η 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί τα τελευταία 20 χρόνια να γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, προς τιμήν των εμπνευστών της ιδέας που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης το 1921.

Ο Διαβήτης ανήκει στην κατηγορία των χρόνιων μεταβολικών νοσημάτων και χαρακτηρίζεται από τις υψηλές τιμές γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα των ασθενών, είτε επειδή ο οργανισμός δεν παράγει ινσουλίνη, είτε γιατί δε μπορεί να την αξιοποιήσει σωστά.

Τα αίτια για την εμφάνιση του διαβήτη μπορεί να είναι γενετικά, περιβαλλοντικά αλλά και ανοσολογικά. Αν και δεν έχει βρεθεί ακόμη η θεραπεία του διαβήτη, οι διαθέσιμες μέθοδοι διαχείρισης της νόσου βοηθούν τους ασθενείς να ζήσουν μια καλή ζωή.

Η φυσική δραστηριότητα, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η σωστή διατροφή, η διακοπή καπνίσματος και ο τακτικός ιατρικός έλεγχος μπορούν να λειτουργήσουν και ως στρατηγικές πρόληψης της νόσου.

Το υπουργείο Υγείας με τους συνεργαζόμενους φορείς έχει διαμορφώσει «Εθνικό Πιλοτικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας των Ηλικιωμένων Ατόμων – Ηπιόνη», το οποίο για το έτος 2015 έχει ως θέμα «Σακχαρώδης Διαβήτης». Στο πλαίσιο αυτό έχουν πραγματοποιηθεί στον Δήμο Πεντέλης οι ακόλουθες δράσεις:

  • Δωρεάν προληπτικός έλεγχος για Σακχαρώδη Διαβήτη σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ.
  • Πρόγραμμα πρόληψης Σακχαρώδους Διαβήτη με δωρεάν μετρήσεις σε όλο τον πληθυσμό, σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ).
  • Δωρεάν Αιματολογικός  και Καρδιολογικός Έλεγχος για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων σε συνεργασία με το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Σακχαρώδη Διαβήτη διατίθενται στις εξής ιστοσελίδες: Υπουργείο Υγείας, Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και Προαγωγής Υγείας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet