Πεντέλη Πόλη Πρότυπο: Κατώτερος των περιστάσεων και στον πολιτισμό ο Δήμος
Κοινωνία

Πεντέλη Πόλη Πρότυπο: Κατώτερος των περιστάσεων και στον πολιτισμό ο Δήμος

Δημοσιεύτηκε προ ημερών στην ιστοσελίδα του Δήμου Πεντέλης το πρόγραμμα για το Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2022. Δυστυχώς, το αποτέλεσμα δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των κατοίκων. Το πρόγραμμα βασίζεται κυρίως στην αναλυτική παρουσίαση των προβολών των κινηματογραφικών ταινιών στο θέατρο των Άνω Μελισσίων και περιλαμβάνει ως συμπλήρωμα τη Δημιουργική Απασχόληση για παιδιά στους χώρους των δημοτικών σχολείων, κάποιες παραστάσεις καραγκιόζη, δύο συναυλίες και μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού μουσικές εκδηλώσεις συλλόγων τοπικού χαρακτήρα (Κυκλαδίτες, κ.λπ.) που μάλιστα έγιναν πριν την δημοσίευση του προγράμματος.

Η σύγκριση με τους άλλους Δήμους είναι συντριπτική. Εκεί, θα δούμε σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις, αρκετές συναυλιακές διοργανώσεις με σημαντικούς καλλιτέχνες και ορχήστρες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ειδικά αφιερώματα και δρώμενα όπως αυτά στη μικρασιατική μουσική παράδοση με αφορμή και την εκατονταετή επέτειο από την καταστροφή και την προσφυγιά, χωρίς καθόλου να υστερούν στην ανάδειξη του έργου των τοπικών πολιτιστικών σχημάτων, συλλόγων και τμημάτων υποδομών των ίδιων των Δήμων. Αποτέλεσμα μίας οργανωμένης προσπάθειας που γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Σε μία περίοδο που ο κόσμος βιώνει την ανυπόφορη και αγχογόνα κατάσταση της βίαιης περιστολής των εισοδημάτων του από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια και έχει την ανάγκη να βγει στο δημόσιο χώρο μετά από δύο χρόνια ασφυκτικών περιορισμών λόγω της πανδημίας, o Δήμος είχε μία ιστορική κοινωνική ευθύνη, να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες βίωσης και απόλαυσης έργων πολιτισμού, που θα έδιναν στον κόσμο ελπίδα και δημιουργική διέξοδο.

Είναι να απορεί κανείς αν η φτώχεια των συγκεκριμένων επιλογών έγινε σκοπίμως προκειμένου να περιοριστεί το συνολικό ύψος δαπάνης, αν είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας της δημοτικής αρχής υποκατάστασης του ΟΠΑΘ που αυτή κατήργησε θριαμβευτικά, αν έγινε από συγκεκριμένη άποψη για τον πολιτισμό ή αν οφείλεται στην έλλειψη σχεδιασμού, οργάνωσης και προγραμματισμού που παρατηρείται στους περισσότερους τομείς. Δυστυχώς όποια και αν είναι η αιτία, ο Δήμος Πεντέλης εμφανίζεται και στον πολιτισμό κατώτερος των περιστάσεων και βαθμολογείται κάτω από τη βάση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet