Στον Δήμο Πεντέλης περνά το 50% της πλατείας Πόγκα – Δρομολείται η εξασφάλιση αγοράς και του υπόλοιπου 50%
Κοινωνία

Στον Δήμο Πεντέλης περνά το 50% της πλατείας Πόγκα – Δρομολείται η εξασφάλιση αγοράς και του υπόλοιπου 50%

Μετά από πολύμηνες συζητήσεις με τους ιδιοκτήτες της πλατείας Πόγκα, η διοίκηση της δημάρχου Πεντέλης Δήμητρας Κεχαγιά κατέληξε σε συμφωνία για την αγορά της έκτασης των 1.751,76 τ.μ. που είναι θεσμοθετημένος κοινόχρηστος χώρος – πλατεία από το σχέδιο πόλης των Μελισσίων, όπως ενημερώνει η δημοτική αρχή.

Αρχικώς θα αποκτηθεί το 50% της έκτασης, για το οποίο μετά από σχετικό έλεγχο προκύπτει ότι οι τίτλοι του είναι πλήρεις. Σε δεύτερη φάση, αναλόγως με την εξέλιξη της διαδικασίας του Κτηματολογίου και των δικαστικών υποθέσεων που λαμβάνουν χώρα μεταξύ των ιδιοκτητών, ο Δήμος θα αγοράζει επιπλέον μερίδια μέχρι να αποκτήσει το 100% της έκτασης.

Με την απευθείας αγορά μεριδίων που αντιστοιχούν στο 50% της έκτασης ο Δήμος μεταξύ άλλων επιτυγχάνει:

(α) Να διασφαλίσει οριστικά ότι ο κοινόχρηστος χώρος θα παραμείνει στον Δήμο ώστε να διαμορφωθεί στο μέλλον σε πλατεία με ενισχυμένη φύτευση.

(β) Απαλλάσσει τους περίοικους από σημαντική επιβάρυνση και έτσι υλοποιεί παλαιότερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.

(γ) Αποφεύγει τη χρονοβόρα διαδικασία της πράξης αναλογισμού για την απόκτηση της έκτασης.

Το τίμημα ανέρχεται σε 675 ευρώ το τ.μ. και έχει προσδιοριστεί από εκτίμηση ορκωτού εκτιμητή που έγινε τον Απρίλιο του 2023, η οποία επιβεβαιώνει ανάλογη εκτίμηση που είχε γίνει το 2015, σύμφωνα πάντα με τη δημοτική αρχή.

Για τη συγκεκριμένη εξέλιξη η δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά δήλωσε:

«Άλλη μια μεγάλη πολεοδομική εκκρεμότητα, που επί δεκαετίες δεν είχε αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, επιλύεται από τη δημοτική μας αρχή. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω στην κοινωνία των Μελισσίων ότι έχουμε συμφωνία για αγορά μεριδίων που αντιστοιχούν στο 50% της έκτασης του χαρακτηρισμένου ως κοινόχρηστου χώρου στο Ο.Τ. στα Μελίσσια, γνωστού ως πλατεία Πόγκα. Έχουμε επίσης οδικό χάρτη για την απόκτηση και του υπολοίπου 50% της έκτασης. Διασφαλίζουμε έτσι οριστικά τον κοινόχρηστο χώρο για τους δημότες μας.

Το τίμημα είναι εύλογο, έχει επιβεβαιωθεί από εκτίμηση ορκωτού εκτιμητή όπως ο νόμος ορίζει και η απόκτηση του 50% μπορεί να γίνει άμεσα μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο συγκαλείται την προσεχή Τρίτη 8/8 για τη λήψη της σχετικής απόφασης.

Θέλω να ευχαριστήσω για την εξέλιξη αυτή την αρμόδια αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Άντα Μπούσουλα, καθώς και τα στελέχη της υπηρεσίας, τον Γιάννη Ξανθάκο και τον Φώτη Σκλήρη.

Θέλω όμως να σταθώ και να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το νομικό μου σύμβουλο κ. Στάθη Ζάγκα, που μαζί με τον πρώην αντιδήμαρχο κ. Παναγιωτίδη Χρήστο, εργάστηκαν με επιμέλεια στο θέμα και κατάφεραν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία όλα τα πολύπλοκα νομικά και τεχνικά θέματα που έπρεπε να επιλυθούν, ώστε να φτάσουμε στην τελική συμφωνία για την απόκτηση αρχικά του 50% και στη συνέχεια του υπόλοιπου 50% του χώρου.

Με επίμονη δουλειά, γνώση και μεθοδικότητα, λύνουμε άλλο ένα μεγάλο θέμα της πόλης».

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Πολεοδομίας και Τεχνικών Υπηρεσιών και υπεύθυνη Δημοτικής Κοινότητας Πεντέλης, Άντα Μπούσουλα τόνισε:

«Μία σειρά από πολεοδομικές εκκρεμότητες λύθηκαν κατά τη διάρκεια της παρούσας θητείας.  Η απόκτηση του κοινόχρηστου χώρου της πλατείας Πόγκα απασχολεί διαχρονικά την πόλη μας και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που σήμερα οδεύει και αυτή προς την επίλυσή της.

Με μεθοδική δουλειά και τη σημαντική συμβολή  των στελεχών της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου αντιμετωπίστηκαν ορθά πολεοδομικά και νομικά ζητήματα και σήμερα έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για την απόκτηση του χώρου ώστε αυτός να αποδοθεί στους συμπολίτες μας ως ένας ελεύθερος χώρος, που θα αναζωογονήσει περιβαλλοντικά την πόλη των Μελισσίων και θα συμβάλλει καταλυτικά στην βιώσιμη ανάπτυξή της.

Ευχαριστώ όλους όσους συνετέλεσαν στην επίλυση και αυτού του θέματος».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet