Τα συμπεράσματα εκδήλωσης του ΚΚΕ για το Πεντελικό
Κοινωνία

Τα συμπεράσματα εκδήλωσης του ΚΚΕ για το Πεντελικό

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14/4 η εκδήλωση της Κ.Ο. Μελισσίων – Πεντέλης του ΚΚΕ, στο κατάμεστο παλιό Δημαρχείο Πεντέλης για το Πεντελικό όρος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γιώργος Τζιόλας, μέλος της ΤΕ Βόρειου Τομέα του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟΒ Μελισσίων – Πεντέλης, ο οποίος ανέλυσε τη σύγχρονη πολιτική κατάσταση στον κόσμο.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Αντώνης Ραλλάτος, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην ομιλία του ανέδειξε πως αποτελεί κατεύθυνση της Ε.Ε. και στρατηγική του κεφαλαίου η αξιοποίηση των ορεινών όγκων σαν νέο πεδίο κερδοφορίας και για τον λόγο αυτόν έχει διαμορφωθεί ένα αντίστοιχο νομικό πλαίσιο που να ευνοεί την αξιοποίηση και του Πεντελικού όρους. Για το Πεντελικό, τόνισε πως αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα με συνέπεια την οικολογική του υποβάθμιση, τη διάσπαση της συνέχειας του ως δασικό οικοσύστημα με αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Λεκανοπεδίου. Είναι χαρακτηριστικό πως δεν υπάρχει ουσιαστική προστασία του βουνού, αφού δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις μεγαλοϊδιοκτητών και της Μονής Πεντέλης που διεκδικούν χιλιάδες στρέμματα για ιδιωτική πολεοδόμηση, έχει σταματήσει η σχεδιασμένη αναδασωτική προσπάθεια λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και επιστημονικού και δασεργατικού προσωπικού.

Στον αντίποδα της πολιτικής αυτής βρίσκεται η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, να λειτουργήσει δηλαδή και πάλι το Πεντελικό και τα γύρω βουνά ως δασικά οικοσυστήματα για την εξασφάλιση της μέγιστης λειτουργίας τους και της προσφοράς τους στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του Λεκανοπεδίου. Γι’ αυτό χρειάζεται η οικολογική τους ανόρθωση με μια ριζικά διαφορετική πολιτική που θα εξασφαλίζει την ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία (αντιπυρική, αντιπλημμυρική κ.λπ.). Μια πολιτική αντίθετη με την στρατηγική της Ε.Ε., την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία, που υπηρετούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και οι τοπικές διοικήσεις. Η ολοκληρωμένη διαχείριση επομένως προϋποθέτει και έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης με κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, της βιομηχανίας, του τουρισμού, των δασών και γενικότερα της γης και των φυσικών πόρων, με μοναδικό κριτήριο της παραγωγής τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Τέλος, παρέμβαση έκανε η Γεωργία Κουρή, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πεντέλης και δημοτική σύμβουλος. Ανέδειξε τη συνεχή προσπάθεια των τελευταίων διοικήσεων να προβάλλεται το Πεντελικό ως ευκαιρία για επενδύσεις και πεδίο κερδοφορίας, όπως και τους αγώνες στους οποίους πρωτοστάτησε η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ, όπως η ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου το 2011, η προσπάθεια δημιουργίας μόνιμου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε μια περιοχή, που προστατεύεται από τρία διαφορετικά Προεδρικά Διατάγματα και που είχε μετατραπεί σε «σκουπιδότοπο» το 2020 κ.α.

Επεσήμανε πως πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι η νέα δημοτική αρχή αναγνωρίζει ότι το βουνό είναι το σπουδαιότερο αγαθό, ότι χρειάζεται να αναδειχθεί το Πεντελικό ως τόπος πολιτισμού και αθλητισμού όπως είπε σε πρόσφατη ημερίδα για το βουνό, και πως το κρίσιμο είναι να μη θιγεί ο χαρακτήρας του βουνού, του δάσους και να γίνουν ήπιες παρεμβάσεις από το κράτος και από κανέναν επιχειρηματία, γιατί αυτοί για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι πως θα βγάλουν περισσότερο κέρδος και όχι πως θα ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού.

Ανησυχητικές είναι επίσης οι κινήσεις της αποχώρησης του Δήμου Πεντέλης από τον ΣΠΑΠ και η ένταξη του Δήμου στο Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων. Κλείνοντας, κάλεσε τον λαό των Μελισσίων και της Πεντέλης να συμπορευτεί στον αγώνα της υπεράσπισης του Πεντελικού από την εμπορευματοποίησή του, και μέσω των Δήμων, του ΣΠΑΠ ή όποιου άλλου δικτύου και συνδέσμου, και να γίνει αυτό κριτήριο ψήφου στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, ενισχύοντας το ΚΚΕ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet