Τιμήθηκε η 28η Οκτωβρίου στον Δήμο Πεντέλης
Κοινωνία

Τιμήθηκε η 28η Οκτωβρίου στον Δήμο Πεντέλης

Τιμήθηκε η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 στον Δήμο Πεντέλης και οι εορτασμοί ολοκληρώθηκαν με τις παρελάσεις των σχολείων του Δήμου, των εκπροσώπων από τους πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς και αθλητικούς φορείς της πόλης και με καταθέσεις στεφάνων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν και στις τρεις Δημοτικές Κοινότητες ξεχωριστά.

Ακολούθησε ομιλία του δημάρχου Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη, όπως μας ενημερώνει η ακόλουθη ανακοίνωση:

Με τις τιμές που αρμόζουν σε μια εθνική επέτειο ιστορίας κι ελπίδας, εορτάστηκε και φέτος στον Δήμο μας η επέτειος του «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης, μετά το πέρας της δοξολογίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Μελισσίων και της επιμνημόσυνης δέησης στο Ηρώο των Πεσόντων, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας επισημαίνοντας τα παρακάτω σημεία:

…«Η περίοδος που περνάμε είναι δύσκολη. Οφείλουμε ενωμένοι να φύγουμε μπροστά με μπροστάρηδες όσους έταξαν ως όρο ζωής να γίνουν ολοκαύτωμα της αποστολής. Η 28η Οκτωβρίου 1940 και η Αντίσταση ενάντια στον Ιταλογερμανικό Άξονα γιορτάζεται σήμερα για να στηρίξει το εθνικό μας φρόνημα, να μας τονίσει το ΜΑΖΙ, να μας δείξει τον ειρηνικό δρόμο νίκης, που είναι μονόδρομος και είναι ο δρόμος των Αρχών των Αξιών- των Άξιων-των Ικανών-των Καθαρών Ελλήνων που το κύριο μήνυμα της ημέρας καταυγάζει.

»Με εφαλτήριο μία Πατρίδα «Που Ποτέ Δεν Πεθαίνει», ας ακουμπήσουμε στην οικογένεια, στην κοινωνία μας, σε πρόσωπα, στην μεταξύ μας αλληλεγγύη κι ας ακολουθήσουμε το δρόμο της ιστορικής μας κληρονομιάς για τη νίκη Μαζί….

»ΖΗΤΩ Η 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940!».

Ακολουθεί η ομιλία του δημάρχου Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη:

Αγαπητοί συμπολίτες,

Γιορτάζουμε σήμερα την λαμπρότερη σελίδα της νεότερης ιστορίας μας, το «ΟΧΙ» του Έλληνα στον φασισμό.

Η Ελλάδα η γενέτειρα της Δημοκρατίας είναι εκεί, στα βορειοηπειρωτικά υψώματα, με την μορφή του αγέρωχου Έλληνα μαχητή για να σταματήσει την λαίλαπα της Ιταλογερμανικής Ναζιστικής μαυρίλας που ήδη είχε σκεπάσει ολόκληρη την Ευρώπη.

Κι εκεί η ελπίδα ξαναγεννιέται, ο άτρωτος άξονας κλονίζεται μπροστά στην δύναμη των ηθικών αξιών, των Ελληνοχριστιανικών ιδεωδών και της ιστορικής μας κληρονομιάς.

Ήταν η στιγμή της επιβεβαίωσής μας ως φυλής, ήταν η στιγμή που αναγκάσαμε τους άσπονδους φίλους μας να δηλώσουν ότι «οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Στα αιματοβαμμένα βορειοηπειρωτικά υψώματα αρχικά και στην γραμμή των οχυρών στο Μπέλες στη συνέχεια, ο σημερινός ιστορικός αναλυτής μπορεί από τις στιγμές θυσίας των Ελλήνων μαχητών να ανακαλύψει μηνύματα Ελλάδας, ζωής εθνικού φρονήματος, αυταπάρνησης, αγάπης για την πατρίδα.

Κι είναι αυτά τα μηνύματα που διαχρονικά η Ελληνική μας ιστορία δίνει στην ανθρωπότητα. Είναι τα ίδια μηνύματα που στήριξαν το πνεύμα της φυλής μας και την μοναδικότητά μας παγκόσμια.

Και μετά, μετά το μεγαλείο της ιαχής «αέρα», αναδεικνύεται ένα ακόμα μεγαλύτερο μεγαλείο, της ψυχής του Έλληνα της Αντίστασης. Του απλού πολίτη, της γυναίκας, της μάνας, του παιδιού που δεν τους λύγισαν ούτε στο Δίστομο, ούτε στην Καισαριανή, ούτε στο Κομμένο της Άρτας, ούτε στα Καλάβρυτα, ούτε στον Φούρνο του Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη, ούτε στην Κρήτη, ούτε στην Παλλήνη, ούτε σε κάθε ύψωμα που έγινε μνημείο τους απέναντι στο βάρβαρο Γερμανό κατακτητή που δεν σεβάστηκε τον άνθρωπο, τον πολιτισμό, την πατρίδα αυτών που τον δίδαξαν και θα τον διδάσκουν για αιώνες.

Στον πόλεμο του ΄40 στάθηκαν αντιμέτωποι ο Πολιτισμός και η Βαρβαρότητα, ο Άνθρωπος και το Θηρίο, η δύναμη και οι αξίες και νίκησαν οι ηθικές διαχρονικές αναλλοίωτες Ελληνικές Εθνικές δυνάμεις που στάθηκαν όρθιες στον Γερμανοιταλικό άξονα.

Αγαπητοί μου η Ιστορία επαναλαμβάνεται με τα όπλα της εποχής μας πλέον. Δυνατή Ελλάδα των Ελλήνων του πνεύματος, των ηθικών αξιών και του Ελληνικού Εθνικού φρονήματος σε τούτη την ευλογημένη γωνιά της γης, κανένας τους δεν θέλει.

Οι Έλληνες ζούμε στο καλλίτερο κομμάτι γης του πλανήτη και έχουμε για εφαλτήριο μας την Ιστορία των προγόνων μας, ένα ζηλευτό Πολιτισμό που ξαφνιάζει τον κόσμο με Ακρόπολη, Αμφίπολη, Βεργίνα και Φιλόσοφους που χάραξαν τα ίχνη όλων των Επιστημών στον Πλανήτη.

Σήμερα αγαπητοί μου συμπολίτες σ΄ ένα Παγκόσμιο Περιβάλλον:

  • Όπου αντισταθμίζονται ο «σφαγιασμός παιδιών» στο βωμό ενός παράξενου θεϊκού θελήματος με τα πετρελαϊκά συμφέροντα του πλανήτη και των Πολεμικών Βιομηχανιών,
  • Όπου τα κόμματα, τα συστήματα και τα συμφέροντα σφίγγουν το λαιμό του μεροκαματιάρη και του ανήμπορου,
  • Όπου το νερό και το ψωμί είναι ζητούμενα για τον μισό πλανήτη,
  • Όπου το κεραμίδι αυτοσκοπός του Έλληνα αυτοδημιούργητου έγινε βραχνάς,
  • Όπου ο καθημερινός βιασμός παιδιών είναι είδηση ενός λεπτού στα ΜΜΕ,
  • Όπου η γυναίκα λιθοβολείται γιατί έβγαλε την μαντίλα από το κεφάλι της ή κοίταξε άνδρα στα μάτια,
  • Όπου άλλος πασχίζει για ένα κομμάτι ψωμί στα σκουπίδια και άλλος σκέφτεται την πτώση της κερδοφορίας του,
  • Όπου λαοί ξεριζώνονται

Τι μας απέμεινε να ελπίζουμε;

Σε ποιες αξίες να στηρίξουμε το μέλλον των παιδιών μας, την ελπίδα μας;

Αγαπητοί μου, η Ελλάδα μας είναι ο ομφαλός του Πλανήτη με Ιστορία, Πολιτισμό και Επιστημονικό Φιλοσοφικό Υπόβαθρο, ̈Ντόρο, Ελπίδα, αποκούμπι για την ανθρωπότητα.

Ας προστρέξουμε σήμερα εκεί και ας αναβαπτιστούμε στα μηνύματα των στιγμών του 1940:

  • Τον ενθουσιασμό της επιστράτευσης το πρωί της 28ης Οκτωβρίου,
  • Το ΟΧΙ του Μεταξά,
  • Την ιαχή «ΑΕΡΑ» των Ελλήνων στρατιωτών στα χιονισμένα βορειοηπειρωτικά υψώματα,
  • Την Ελληνίδα βορειοηπειρώτισσα να οδηγεί τα μουλάρια στην πρώτη γραμμή,
  • Την αντίσταση του υψώματος Γκραμπάλα,
  • Την αντίσταση των οχυρών στο Μπέλες,
  • Την αντίσταση στην Καισαριανή, στην Κρήτη, στο Δίστομο, στο Κομπότι, στο σπίτι και την γειτονιά των γονιών μας και των παππούδων μας.

Σήμερα αγαπητοί συμπολίτες βιώνουμε μία δύσκολη οικονομικά, εθνικά και παγκόσμια εποχή, που για την πατρίδα μας εν πολλοίς συντέλεσαν και οι κακές μας επιλογές.

Με εφαλτήριο μία Πατρίδα «Που Ποτέ Δεν Πεθαίνει», ας ακουμπήσουμε στην οικογένεια, στην κοινωνία μας, σε πρόσωπα, στην μεταξύ μας αλληλεγγύη.

Ας μετατρέψουμε την νέα σημερινή Γερμανική οικονομική πλέον κατοχή, σε αρχή μιας καλλίτερης σκέψης και λειτουργίας, με πρόγραμμα, συνέπεια, αξιοκρατία, επαγγελματισμό. Αν οι Γερμανοί ξέχασαν τι αποτελεί γι’αυτούς και την ανθρωπότητα η Ελλάδα, εμείς δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το αιματοκύλισμα του ‘40 γιατί οι ιστορικές ρίζες στηρίζουν τους λαούς και τους κάνουν να βλαστάνουν και οι ρίζες της Ελλάδας είναι πολύ βαθιές.

Είναι ανάγκη οι επιλογές μας να είναι σε πρόσωπα και όχι σε σχήματα και σε συστήματα που καταρράκωσαν την εθνική μας αξιοπρέπεια.

Η Ελλάδα το πρώτο οικόπεδο στον πλανήτη, Δώρο Θεού για την ευλογημένη φυλή μας, ίχνος πολιτισμού και επιστήμης για την ανθρωπότητα, λουλούδι και αγκάθι ταυτόχρονα στην καρδιά των συμμάχων μας, ευωδιάζει και πληγώνει παράλληλα, μην το ξεχνάτε.

Συμπολίτες Μελισσιώτες,

Η περίοδος που περνάμε είναι δύσκολη, ο εχθρός είναι ο ίδιος και είναι πλέον μέσα στο σπίτι μας.

Οφείλουμε ενωμένοι να φύγουμε μπροστά με μπροστάρηδες όσους έταξαν ως όρο ζωής να γίνουν ολοκαύτωμα της αποστολής.

Η 28η Οκτωβρίου 1940 και η Αντίσταση ενάντια στον Ιταλογερμανικό Άξονα γιορτάζεται σήμερα για να στηρίξει το εθνικό μας φρόνημα, να μας τονίσει το ΜΑΖΙ, να μας δείξει τον ειρηνικό δρόμο νίκης, που είναι μονόδρομος και είναι ο δρόμος των Αρχών των Αξιών- των Άξιων-των Ικανών-των Καθαρών Ελλήνων που το κύριο μήνυμα της ημέρας καταυγάζει.

Είναι ο δρόμος της ιστορικής μας κληρονομιάς ας τον ακολουθήσουμε για τη νίκη μαζί.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940!

Δημήτριος Στεργίου-Καψάλης
Δήμαρχος Πεντέλης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet