Το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 χρηματοδοτεί την κατασκευή νέου κτηρίου στην έκταση του ΕΑΑ στην Πεντέλη
Κοινωνία

Το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 χρηματοδοτεί την κατασκευή νέου κτηρίου στην έκταση του ΕΑΑ στην Πεντέλη

Το «πράσινο φως» για την κατασκευή νέου διώροφου κτηρίου, στην έκταση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), στον λόφο Κουφού, στην Πεντέλη, έδωσε η ΕΥΔΕΠ της Περιφέρειας Αττικής, όπως ενημερώνει η περιφερειακή αρχή.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ΕΥΔΕΠ Αττικής ενέκρινε το σχέδιο σύμβασης του έργου «Προσθήκη, κατ’ επέκταση του ΙΑΑΔΕΤ, νέου διώροφου κτηρίου στις εγκαταστάσεις του ΕΑΑ στο Λόφο Κουφού Πεντέλης», προϋπολογισμού 500 χιλ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από τον Άξονα Προτεραιότητας «1» του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και περιλαμβάνει εργαστηριακούς χώρους και γραφεία του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ).

Η περιφερειακή αρχή σημειώνει ότι μέσω του ΠΕΠ Αττικής, στην ως άνω έκταση του Αστεροσκοπείου, χρηματοδοτείται και η κατασκευή κτιρίου επιφάνειας 2.511τ.μ., προϋπολογισμού 2,7 εκατ. ευρώ που θα στεγάσει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, καθώς επίσης και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου (κατασκευή πεζοδρόμων, υπαίθριων κλιμάκων και ραμπών ΑμεΑ κ.λπ.).

Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων αυτών, το Εθνικό Αστεροσκοπείο, θα αποκτήσει έναν σύγχρονο και λειτουργικό χώρο (κτήρια και εργαστήρια), ενοποιώντας τις ερευνητικές υποδομές, βελτιστοποιώντας τις ερευνητικές δράσεις του ΕΑΑ και συμβάλλοντας ουσιαστικά στη συνολική συγκέντρωση και αξιοποίηση του ερευνητικού εξοπλισμού (σεισμολογικοί σταθμοί  καταγραφής, επιταχυνσιογράφοι κ.λπ.), επισημαίνει η διοίκηση.

Ο κ. Πατούλης δήλωσε σχετικά:

«Είναι χαρά μας να συνεισφέρουμε στην καλύτερη λειτουργία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και εν γένει στην έρευνα και καινοτομία. Η εύρυθμη λειτουργία του Αστεροσκοπείου, άλλωστε, είναι συνώνυμη με την εξέλιξη της έρευνας, καθώς επίσης και με την ανάπτυξη υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών, αλλά και των ερευνητών και επιχειρήσεων της Αττικής. Αξιοποιώντας τους πόρους του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χρηματοδοτούμε ένα σύνολο κτηριακών παρεμβάσεων στον λόφο της Πεντέλης, όπου σύντομα θα στεγαστεί το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ενώ συνάμα επεκτείνονται τα γραφεία και τα εργαστήρια του ΙΑΑΔΕΤ, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενοποίηση των ερευνητικών δραστηριοτήτων του ΕΕΑ».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet