Όποιος… θυμάται πληρώνει στο Κοιμητήριο Πεντέλης;
Κοινωνία

Όποιος… θυμάται πληρώνει στο Κοιμητήριο Πεντέλης;

Οι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν ήδη σηκωθεί από τις θέσεις τους και όλα έδειχναν ότι η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης όδευε προς το τέλος της, αλλά το διαδικαστικό -όπως φαινόταν- θέμα (αίτηση για απαλλαγή πληρωμής από παράταση ταφής στο Κοιμητήριο Πεντέλης) τους… ξανακάθισε όλους στις θέσεις τους.

Ήταν το τελευταίο θέμα στην ημερήσια ατζέντα της Πέμπτης 22 Σεπτεμβρίου 2016 και καταρχάς φαινόταν απλό. Κάποιος δημότης (παρών στη συνεδρίαση) ζητούσε να απαλλαγεί από την καταβολή της πληρωμής, καθώς -όπως υποστήριξε- δεν είχε ειδοποιηθεί εγκαίρως από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου για αυτήν, αλλά ειδοποιήθηκε όταν κάποια στιγμή εντοπίστηκε!

Όντως, στην εισήγηση του θέματος υπήρχε η αναφορά σε μία και μόνη έγγραφη όχλησης της υπηρεσίας και κάπου εκεί άρχισε ο κύκλος των δηλώσεων-τοποθετήσεων.

Η μία πλευρά δημοτικών συμβούλων υποστήριξε ότι άγνοια νόμου δεν συγχωρείται, ότι έπρεπε ο δημότης να θυμηθεί από μόνος του ότι έληξε ο χρόνος παράτασης και να σπεύσει να πληρώσει την οφειλή του, ότι «έστω και με καθυστέρηση» είναι θετικό το γεγονός ότι η υπηρεσία εντόπισε την οφειλή(!), ότι εάν διαγραφεί η οφειλή «ανοίγεται ο ασκός του Αιόλου» κ.ο.τ.

Η άλλη πλευρά συμβούλων θεώρησε ότι υπήρχε ευθύνη της υπηρεσίας για την έγκαιρη ειδοποίηση του δημότη, ότι δεν είναι ευθύνη του δημότη -ιδιαίτερα για τόσο θλιβερές καταστάσεις- να θυμάται τις προθεσμίες και ότι έπρεπε να διαγραφεί η οφειλή.

Οι παρατηρήσεις των συγκεκριμένων συμβούλων προκάλεσαν την εκνευρισμένη αντίδραση του αρμόδιου αντιδημάρχου, Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου, ο οποίος υπερασπίστηκε την υπηρεσία και προειδοποίησε ότι κάποιοι μπαίνουν «σε διαδικασίες στέρησης δημοσίων εσόδων» (σ.σ.: το ποσό για το οποίο γινόταν η συζήτηση ήταν 50 ευρώ).

Ελέγχεται και πώς η διαδικασία;

Η παραπάνω μεμονωμένη περίπτωση δημιούργησε ερωτηματικά για το πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη δημοτική υπηρεσία. Ειδικότερα, από παρεμβάσεις συμβούλων κατέστη σαφές ότι ουδέποτε ειδοποιούνται οι ενδιαφερόμενοι για την υποχρέωση καταβολής των σχετικών ποσών και… επαφίεται στην οργανωτικότητα, συνέπεια ή ακόμη και καλή προαίρεση του καθενός να τα πληρώσει. Αυτό τουλάχιστον είπε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας και πρόεδρος του ΟΠΑΘ, Βασίλης Μπούρας, προσθέτοντας (για να προκαλέσει τις αντιδράσεις του κ. Δ. Παπακωνσταντίνου) ότι «εάν μετρήσουμε τα οστεοφυλάκια και τα αντίστοιχα έσοδα της υπηρεσίας, θα βρούμε μεγάλες διαφορές».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης Πεντέλη εν Δράσει, Αντώνης Φειδοπιάστης, επέμενε ότι «πρέπει να μπει τάξη» στη σχετική υπηρεσία, καθώς -όπως επανέλεβε αρκετές φορές- «το θέμα δεν αφορά αυτή τη μεμονωμένη περίπτωση, αλλά είναι βαθύτερο».

Η διέξοδος

Τελικά, διέξοδο στη συζήτηση, που έδειχνε να μακραίνει, έδωσε ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Θεόδωρος Αποστολόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι από τη συζήτηση δεν έχει καταλάβει τι γίνεται ακριβώς, αναρωτήθηκε εάν υπάρχει κανονισμός λειτουργίας του Κοιμητηρίου και πρότεινε το θέμα να αποσυρθεί προκειμένου να ενημερωθούν οι σύμβουλοι και να αποφασίσουν περισσότερο υπεύθυνα.

Η πρότασή του υποστηρίχθηκε και από άλλους συμβούλους και τελικώς συναίνεσε σε αυτήν και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, προσθέτοντας ωστόσο, απευθυνόμενος κυρίως σε όσους συμβούλους είχαν εκφράσει ενστάσεις, ότι το θέμα θα επανέλθει και θα είναι παρόντες και οι αρμόδιοι δημοτικοί υπάλληλοι για «να ακούσουν τι λέτε γι’ αυτούς». Σχόλιο που προκάλεσε την αντίδραση των συναδέλφων του, με τις συζητήσεις για το θέμα να συνεχίζονται σε υψηλούς τόνους ακόμη και στην είσοδο του δημαρχείου…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet