“Αιχμές” Δήμου Πεντέλης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολ. Προστασίας
Κοινωνία

“Αιχμές” Δήμου Πεντέλης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολ. Προστασίας

Με “αιχμές” για τις ευθύνες αναφορικά με την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά στην Πεντέλη, αλλά και προτροπή για εστίαση στο μείζον θέμα της πρόληψης, συνοδεύεται η ανακοίνωση του Δήμου Πεντέλης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, ο Δήμος στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

Το 1990, ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Προστασίας (ICDO) όρισε για πρώτη φορά την 1η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας, με στόχο την ετήσια υπενθύμιση της σημαντικότητας της Πολιτικής Προστασίας και τιμή των προσπαθειών και ενεργειών, σε περιόδους καταστροφών.

Η Πολιτική Προστασία αποτελεί σημαντικό φορέα της σύγχρονης και πολιτισμένης κοινωνίας που αποβλέπει στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, (Ν. 3013/2002, Άρθρο 3) από φυσικές, (δασικές πυρκαγιές, έντονα καιρικά φαινόμενα) ή ανθρωπογενείς καταστροφές (τεχνολογικές, βιολογικές, χημικές) ταχείας ή βραδείας εξέλιξης, που μπορεί να προκληθούν κατά τη διάρκεια ειρηνικής περιόδου, προκαλώντας καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Οι έκτακτες αυτές καταστάσεις, που είναι αναπόφευκτες, απαιτούν για την ομαλότερη προσαρμογή και αποκατάσταση των προϋπαρχουσών συνθηκών, την υποστήριξη των φορέων της Πολιτικής Προστασίας και κυρίως την εξασφάλιση των πόρων. 

Υπερασπίζεται δε την αυτοδυναμία των πολιτών και των κοινοτήτων,  σύμφωνα με το Άρθρο 1 του Ν. 3013/1-5-2002- ΦΕΚ-102 Α’/1.5.2002, με στόχο τη μείωση των συνεπειών των καταστροφών, έχοντας  και την μέριμνα των πολιτιστικών αγαθών και των υλικών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και υποδομών της χώρας.

Στην Ελλάδα, το 1995, καθιερώθηκε θεσμικά η Πολιτική Προστασία με την ίδρυση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, υπαγόμενη στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο θεσμός της Πολιτικής Προστασίας, ιδιαίτερα σημαντικός για την κοινωνία μας, προϋποθέτει σχεδιασμό, συντονισμού δράσης και πρόληψη, σκοπεύοντας στη διαφύλαξη της κοινωνικής ισορροπίας.

  1. Ο Δήμος Πεντέλης, ως Δήμος πρώην δασικός και νυν και πρώην ορεινός, οφείλει να έχει ανεπτυγμένο ένα αξιόπιστο σύστημα Πολιτικής Προστασίας για την προστασία των κατοίκων-δημοτών του και των περιουσιών τους.
  2. Αυτό συνεπάγεται οργάνωση, σχεδίαση, κατάλληλη στελέχωση, σε συνδυασμό εργαζομένων και εθελοντών, σύγχρονο εξοπλισμό, πέρα δε και πάνω από όλα χρειάζεται από όλους μας γνώση του τόπου μας και αγάπη σε αυτό.
  3. Ο Δήμος Πεντέλης, πρωτοπόρος σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, του οποίου ο δασικός πλούτος όμως καταστράφηκε από την κακή λειτουργία και ανικανότητα των αντιστοίχων υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας του κράτους, αφού οι φωτιές που τον κατέστρεψαν προήλθαν από τη Σταμάτα και το Γραμματικό και ΠΟΤΕ από τη ζώνη ευθύνης του, θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί αυτοδιοικητικό μοντέλο στα θέματα Πολιτικής Προστασίας (φωτιές, χιόνια, πλημμύρες, σεισμοί).
  4. Για μία ακόμη φορά το μείζον για μας στα θέματα Πολιτικής Προστασίας είναι ότι υπάρχει μόνο ΠΡΟΛΗΨΗ, ΠΡΟΛΗΨΗ, ΠΡΟΛΗΨΗ και ποτέ καταστολή, αφού αυτή είναι συνδεδεμένη με τη κεντρική διοίκηση.

Οι στόχοι της Πολιτικής Προστασίας είναι να σώσει την οικονομία και τον δημόσιο τομέα της χώρας, να προστατέψει και να ελαχιστοποιήσει τις ζημιές των περιουσιών των πολιτών, να επαναφέρει την παραγωγή της και να διατηρήσει τις αρμονικές κοινωνικές της συνθήκες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet