Παρουσία πλήθους κόσμου γιορτάστηκε η 25η Μαρτίου στον Δήμο Πεντέλης
Κοινωνία

Παρουσία πλήθους κόσμου γιορτάστηκε η 25η Μαρτίου στον Δήμο Πεντέλης

Γιορτάστηκε παρουσία δημοτικών συμβούλων, πολιτών, φορέων και συλλόγων η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 στον Δήμο Πεντέλης.

Εορτασμός 25ης Μαρτίου στα ΜελίσσιαΣυγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν:

  • Δοξολογία στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής.
  • Ομιλία του δημάρχου Πεντέλης.
  • Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων.
  • Παρέλαση.
  • Μικρή δεξίωση στην αίθουσα του Ενοριακού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής με τραγούδια από τη Χορωδία του Δήμου.
    Οι εκδηλώσεις έγιναν, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου, «με εθνικό παλμό και απόλυτη επιτυχία».

Τις εκδηλώσεις τίμησαν επίσης με την παρουσία τους η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λίτσα Μπουσίου, οι θεματικοί αντιδήμαρχοι Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου και Άντα Μπούσουλα, ο τοπικός αντιδήμαρχος Δ.Κ. Μελισσίων Ηλίας Τσουχνικάς, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Βασίλειος Μπούρας, ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Άγγελος Παλαιοδήμος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σάββας ΒορέαςΤίτσα Κυβέλου και Παναγιώτης Μούστρης, ο πρόεδρος της Δ.Κ. Μελισσίων Γιώργος Βορέας, οι τοπικοί σύμβουλοι Δ.Κ. Μελισσίων Απόστολος ΦραντζήςΜαίρη ΔούκαΓιώργος Μαγιάτης και Ειρήνη Βλάχου, ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Βασίλειος Κωστόπουλος, η υπεύθυνη του Δ΄ ΚΑΠΗ Δ.Κ. Μελισσίων και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελισσίων Γιώτα Τσινού.

Ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης μίλησε στους πολίτες που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις εορτασμού.

Ακολουθεί η ομιλία του:

Συμπολίτισσες, συμπολίτες

Εορτάζουμε σήμερα τον αγώνα θυσίας των προγόνων μας για την λευτεριά που τεκμηρίωσε τη συνέχεια του Ελληνισμού, υπενθύμισε παγκόσμια την υψηλή ιδιαιτερότητα στο πνεύμα και την ψυχή της φυλής μας και δήλωσε την πρωταγωνιστική παρουσία του Έλληνα στη διεθνή σκηνή, ως μόνιμου θεματοφύλακα αξιών, με το άγγελμα «Ελευθερία ή Θάνατος».

Αναμφισβήτητα η Επανάσταση του ‘21 αποτελεί για τον Ελληνισμό τη σημαντικότερη στιγμή της νεώτερης ιστορίας του.

Ο απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’ στην Κωνσταντινούπολη, ο ηρωικός θάνατος του Αθανάσιου Διάκου στην Αλαμάνα, η μάχη στα Δερβενάκια, η πολιορκία του Μεσολογγίου είναι μερικές από τις κυρίαρχες στιγμές ενός αγώνα που αναδεικνύονται μεταξύ των άλλων: Η αυτοθυσία, η ηγετική φυσιογνωμία, η δύναμη της λευτεριάς, η αγάπη για την Πατρίδα, η ταυτότητα του Έλληνα.

Στον αγώνα του Έλληνα για τη λευτεριά, ο φιλελληνισμός έχει τη δική του θέση και εκφράζει την άδολη αγάπη και το σεβασμό του ξένου για την Ελλάδα και τον Έλληνα. Δυστυχώς δεν έχουν συνήθως τα ίδια συναισθήματα και οι κυβερνήσεις των χωρών τους, αφού αυτές πάντοτε αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν τη χώρα μας με το σύμπλεγμα της πολιτιστικής και πολιτισμικής κατωτερότητας.

Στον βωμό των θυσιών του αγώνα αυτού, η εκκλησία μας τεκμηρίωσε τον Εθνικό, διαχρονικό της ρόλο και πρόσφερε εθνομάρτυρες τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό, τους Μητροπολίτες Πάφου, Κηρυνείας, Κιτίου και πολλούς κληρικούς, στηρίζοντας το επαναστατικό και παιδευτικό της ρόλο για τον σκλαβωμένο Έλληνα.

Η αγάπη για την πατρίδα ανέδειξε και το ‘21 μεγάλους ευεργέτες του απελευθερωτικού αγώνα. Ο Έλληνας της διασποράς αγαπά την πατρίδα του και την στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις όταν χρειάζεται και όταν πιστεύει στην ανιδιοτέλεια των ηγετών που την αντιπροσωπεύουν, θέση που είναι ανάγκη να αναδειχθεί και στις μέρες μας.

Δυστυχώς η κατάρα της διχόνοιας, της αλληλοεξόντωσης, η κατάρα της ίντριγκας, της ζήλειας και των συμφερόντων, δεν έλειψε και στον μεγάλο αυτόν αγώνα και στοίχισε σε ζωές και πολλές φορές οδήγησε την προσπάθεια της λευτεριάς στο χείλος της αποτυχίας.

Αγαπητοί  συμπολίτες, κυρίες και κύριοι,

η πατρίδα μας, ο ελληνικός λαός περνάει το πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της νεώτερης ιστορίας του. Ένας βρώμικος πόλεμος στην περιοχή μας, σε συνδυασμό με τη σταθερή επεκτατική τακτική της Τουρκίας στο Αιγαίο, το βδελυρό και ανιστόρητο δημιούργημα των Σκοπίων να προσπαθεί να επιβιώσει καπηλεύοντας την ιστορία μας, την Αλβανία και την Βουλγαρία να καιροφυλακτούν απομυζώντας το ελληνικό αίμα οικονομίας, ιστορίας και ταυτότητας για επιβίωσή τους και σε ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πλαίσιο που δονείται και κλυδωνίζεται σε επίπεδα εξουσίας και κοινωνίας από το πλέον βάρβαρο κύμα τρομοκρατίας  τα αισθήματα των ισχυρών της γης έναντι  της χώρας ήλιου της ανθρωπότητας, σε κουλτούρα, ιστορία, φιλοσοφία ζωής, γεωγραφική και στρατηγική θέση, εκφράζονται με τη λέξη φθόνος, ζήλεια και ευκαιρία ελέγχου μας. Εμείς οι Έλληνες, ο ομφαλός της γης, το στρατηγικό, πολιτιστικό και ιστορικό κέντρο της Ευρώπης, το παγκόσμιο ιστορικό σταυροδρόμι των λαών, η Ελλάδα φαντάζει αιφνιδιασμένη, ανίκανη να δει και να αντιδράσει παλεύοντας με το μόνιμο πρόβλημά της, την εσωστρέφεια, την διχόνοια και τις μόνιμες μικροκομματικές αντιπαλότητες.

Σ΄ αυτό το γενικό εθνικό και διεθνές πλαίσιο η χώρα μας ξεπουλημένη από μια διχασμένη στο προσφυγικό θέμα Ευρώπη καλείται μόνη της να επιλύσει το μεγάλο προσφυγικό πρόβλημα. Έτσι ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα κατάντησε να γίνει ελληνικό με πενήντα χιλιάδες (50.000) περίπου πρόσφυγες στο έδαφός μας, συνεχώς αυξανόμενους, χωρίς σχέδιο διακίνησής τους προς την Ευρώπη, χωρίς ευρωπαϊκό όραμα και στρατηγική επίλυσής του, κατάσταση που:

  • Απειλεί την Εθνική και Χριστιανική μας ταυτότητα.
  • Δείχνει μια αναποτελεσματική πυροσβεστική και ευκαιριακή διαχείριση και λειτουργία του κράτους μας για το θέμα που φαίνεται να την προλαβαίνουν τα γεγονότα.
  • Παρουσιάζει ένα γενικότερο κρατικό αποσυντονισμό στη λειτουργία του κράτους και περιορισμένη ικανότητά του στη διαχείριση μιας αναμενόμενης κρίσης.
  • Επιβαρύνει ποικιλοτρόπως το λαό μας σε μια περίοδο όπου οι δανειστές μας προσπαθούν να ελέγξουν και την αναπνοή μας.

Αγαπητοί συμπολίτες σ΄ αυτή τη δεινή κατάσταση των λαών και των ανθρώπων που οι πόλεμοι στην περιοχή δημιούργησαν, ο απλός Έλληνας αποδεικνύει για ακόμα μια φορά την πολιτιστική και ιστορική του ανωτερότητα βάζοντας μπροστά την αγάπη του για τον άνθρωπο, την ανθρωπιά του και την σταθερή του θέση να τον στηρίζει μόνος μεταξύ ευρωπαϊκών λαών χωρίς ιστορία και ίχνος διαδρομής που να εμπνέει σεβασμό.

Σήμερα παρά ποτέ η πατρίδα μας, το σημαντικότερο οικόπεδο του πλανήτη, με ιστορία και πολιτισμό αιώνων, γενέτειρα των αρχών όλων των επιστημών, παρά την οικονομική κατάντια που λανθασμένοι χειρισμοί και επιλογές την οδήγησαν, είναι ανάγκη και πάλι να διαδραματίσει τον παγκόσμιο ρόλο χάραξης ιστορικού ίχνους προσφοράς στη δοκιμαζόμενη ανθρωπότητα. Το οφείλει στην ιστορία και την διαδρομή του ξεχωριστού Ελληνικού Έθνους.

Μπορούμε να βγούμε από την δύσκολη κατάσταση που περνάμε, που κυρίως απειλεί την εθνική και θρησκευτική μας ταυτότητα, αποκαθιστώντας την πληγωμένη εθνική μας αξιοπρέπεια και παύοντας να αποτελούμε τον στόχο των Ευρωπαίων συμμάχων μας, μόνο αν αφανίσουμε τις πατροπαράδοτες αδυναμίες της φυλής μας και αναδείξουμε τα προτερήματά της, ξεκινώντας από δω, τον τόπο μας την Πεντέλη και το Πεντελικό γενέτειρα του συμβόλου της Δημοκρατίας του Παρθενώνα.

Η ομόνοια και η ομοψυχία αυτήν την περίοδο, παρά ποτέ, εξουσίας και λαού και η εσωτερική γαλήνη και συνεννόηση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχίας.

Η αξιοποίηση των ικανών Ελλήνων στη χώρα τους και όχι των ανίκανων συγγενών και κομματικών φίλων και εταίρων είναι απαραίτητη.

Η χάραξη και η λειτουργία σε όλα τα επίπεδα με στρατηγικό σχέδιο, πειθαρχημένα με ανιδιοτέλεια, επαγγελματισμό, διαφάνεια και έλεγχο χωρίς όρια προσφοράς, με κίνητρο το καλό της πατρίδας σε όλα τα επίπεδα εξουσίας του κράτους, με μπροστάρηδες τους ικανούς, χωρίς μεμψιμοιρίες, ίντριγκες και δολοπλοκίες.

Με εξουσίες που θα εμπνέουν στις κοινωνίες που διοικούν αισθήματα σιγουριάς και εμπιστοσύνης υλοποιώντας την αποστολή τους με δίκαιο και παράδειγμα.

Με τέτοιες εξουσίες ενότητας, αξιοπρέπειας, δικαίου, προσφοράς ζωής, ανιδιοτέλειας και παραδείγματος ο ξεχωριστός λαός μας είναι σίγουρο ότι θα βρει και πάλι την χαμένη του εμπιστοσύνη στο κράτος και την δύναμη να παλέψει για την πατρίδα του, την Ευρώπη, τους πρόσφυγες, τον αποδυναμωμένο ηθικά και υλικά εαυτό του.

Η μακραίωνη ιστορία μας όπως και ο σημερινός εορτασμός της Εθνικής μας επετείου, της Επανάστασης του ΄21 δείχνουν, ότι η Ελληνική μας ταυτότητα έχει την πολιτιστική, ιστορική και ανθρωπιστική παντοδυναμία παρά τον μικρό αριθμό των Ελλήνων να απορροφά λαούς και πολιτισμούς εντάσσοντάς τους στο περιούσιο Ελληνικό Έθνος γιατί έχει βαθιές ιστορικές ρίζες.

Συμπολίτισσες, συμπολίτες η Ελλάδα της μεγαλειώδους ιστορικής και πολιτιστικής διαδρομής, σφραγίδα δημοκρατίας, ηρωισμού και πολιτισμού για την ανθρωπότητα σήμερα, απειλείται στην εθνική και χριστιανική της ταυτότητα, από ένα βρώμικο πόλεμο συμφερόντων στην περιοχή μας, από την Ευρωπαϊκή οργανωμένη ανθελληνική λειτουργία και από την εσωτερική ανοργάνωτη, διχαστική αναξιοκρατική κατάσταση που οδήγησαν την πατρίδα μας να βρίσκεται μόνη στην επίλυση του μεγαλύτερου προσφυγικού προβλήματος των τελευταίων ετών.

Σήμερα η πατρίδα μας σύρεται σε Eurogroup διαπραγματεύεται τις αποφάσεις της για τις δομές, πληρωμές και λειτουργίες της, νουθετείται και χειραγωγείται σε πνεύμα εθνικής ταπείνωσης με μειωμένη την εθνική της αξιοπρέπεια, με απαράδεκτη κριτική απαξίωση γιατί μπήκε με λάθη της στο λάκκο που την έσπρωξαν.

Τέτοιες είναι πάντοτε οι ώρες που ο Έλληνας αναγεννιέται από την τέφρα του με ενότητα, δουλειά και μπροστάρηδες ικανούς και Έλληνες.

Η 25η Μαρτίου 1821 μας δείχνει το δρόμο για την επιτυχία, ας τον προχωρήσουμε «όλοι μαζί» απόγονοι της βαριάς Ελληνικής κληρονομιάς, συνεχιστές της ένδοξης ελληνικής ιστορίας, ευλογημένοι απόγονοι του 1821.

Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet