ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019: Το «Ε» συζητά με τους υποψηφίους δημάρχους στην Πεντέλη
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτική

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019: Το «Ε» συζητά με τους υποψηφίους δημάρχους στην Πεντέλη

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ, στο πλαίσιο της πληρέστερης και εγκυρότερης ενημέρωσης των αναγνωστών του ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου 2019, ξεκινά σειρά διαδικτυακών πολιτικών συζητήσεων-συνεντεύξεων ανάμεσα στους υποψήφιους δημάρχους στους 12 Δήμους του Βορείου Τομέα Αθηνών. Προσπαθήσαμε στα ερωτήματα που τους θέσαμε να συμπυκνώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα της καθημερινότητας των δημοτών, αποφεύγοντας την παρελθοντολογία και μιλώντας για το αύριο στους Δήμους που ζούμε και μεγαλώνουμε.

Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις θέσεις τους και να δώσουμε τη δυνατότητα στους ψηφοφόρους να συγκρίνουν και να επιλέξουν ποιον θα ψηφίσουν για επόμενο δήμαρχό τους.

Μετά τη σταδιακή παρουσίαση των εν λόγω συζητήσεων-συνεντεύξεων, αυτές θα αναρτηθούν σε προβεβλημένη θέση στον ιστότοπό μας ώστε, με ένα «κλικ», οποιοσδήποτε πολίτης-δημότης από τους 12 Δήμους του Βορείου Τομέα να μπορεί να διαβάσει τα πάντα για όσους διεκδικούν την ψήφο του.

Ευχαριστούμε όλους τους υποψηφίους δημάρχους που, αν και μέσω μιας απαιτητικής προεκλογικής περιόδου, απάντησαν στα ερωτήματά μας, συμβάλλοντας την ενημέρωση των αναγνωστών του «Ε».

Απαραίτητη διευκρίνιση προς τους αναγνώστες μας: Δυστυχώς, η επικοινωνία με κάποιους εκ των υποψηφίων δημάρχων δεν ήταν απρόσκοπτη. Χρησιμοποιήσαμε όλα τα μέσα που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία για να επικοινωνήσουμε με όλους τους συνδυασμούς. Αν κάποιοι δεν έλαβαν το σχετικό ερωτηματολόγιο, δεν ήταν στις δικές μας προθέσεις. Επίσης, αν κάποιοι, για δικούς τους λόγους, προφανώς επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στην παραπάνω διαδικασία, γι’ αυτό δεν ευθύνεται το «Ε».

Να ξεκαθαρίσουμε, όμως, ότι ως ιστότοπος εξ αρχής έχουμε δεσμευτεί ότι θα λειτουργούμε χωρίς αποκλεισμούς, δίνοντας βήμα σε οποιαδήποτε ενυπόγραφη άποψη. Αν κάποιοι από όσους δεν απάντησαν στο ερωτηματολόγιό μας, για οποιοδήποτε λόγο, θεωρήσουν ότι δεν θα πρέπει να στερήσουν από τους δημότες του Δήμου τους την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις θέσεις τους και μέσα από τον ιστότοπό μας, εδώ είμαστε για να δημοσιεύσουμε τις απαντήσεις τους…

Οι 5 εκ των 7 υποψηφίων δημάρχων στον Δήμο Πεντέλης.

Στον Δήμο Πεντέλης, στη διαδικτυακή πολιτική συζήτηση με τους υποψηφίους δημάρχους (σ.σ.: δεν λάβαμε απαντήσεις από τους κ.κ. Άγγελο Παλαιοδήμο, από τον συνδυασμό Πεντέλη 2020 και Δημήτρη Στεργίου, από τον συνδυασμό Δημοτική Συμμαχία) συμμετέχουν (αλφαβητική αναφορά) οι:

 • Γιώργος Κατσικογιάννης – ΠΕΝΤΕΛΗΘΕΝ
 • Δήμητρα Κεχαγιά – ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ-ΝΕΑ ΠΕΝΤΕΛΗ-ΠΕΝΤΕΛΗ
 • Λευτέρης Κοντουλάκος – ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΖΙ ΜΕΛΙΣΣΙΑ-ΝΕΑ ΠΕΝΤΕΛΗ-ΠΕΝΤΕΛΗ
 • Σπύρος Κωνσταντάς – ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
 • Αντώνης Φειδοπιάστης – ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ-ΝΕΑ ΑΡΧΗ

Ποια θεωρείτε ως τα σημαντικότερα προβλήματα στον Δήμο σας, για τα οποία θα ξεκινήσετε να αναζητείτε λύσεις από την πρώτη μέρα που θα αναλάβετε τη διοίκηση;

Γιώργος Κατσικογιάννης: Τα σημαντικότερα προβλήματα στον Δήμο μας τα διαπιστώνουν και τα συζητούν όλοι οι δημότες καθημερινά και είναι τα εξής:

 • Καθαριότητα.
 • Κυκλοφοριακό, χώροι στάθμευσης.
 • Ελεύθεροι χώροι, πάρκα, πλατείες.
 • Άνιση μεταχείριση των τριών Δημοτικών Κοινοτήτων.
 • Απουσία ενδιαφέροντος για ευπαθείς ομάδες και ΑμεΑ.
 • Απουσία αναπτυξιακών έργων – έργων υποδομής.
 • Απουσία/καθυστέρηση ένταξης του Δήμου και της πόλης στις νέες τεχνολογίες.

Δήμητρα Κεχαγιά: Τα σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου μας, όπως τα έχουμε εντοπίσει τόσο μέσα από τη μακροχρόνια ενασχόλησή μας με τα κοινά, με την καθημερινή επικοινωνία με τους συμπολίτες μας, όσο και από τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν στην ηλεκτρονική έρευνα που διεξήχθη έως τα μέσα Φεβρουαρίου, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.000 συμπολίτες μας, είναι τα εξής:

 • Η έλλειψη καθαριότητας και η μη ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων.
 • Η ελλιπής αστυνόμευση, η ασφάλεια των πολιτών, σε συνδυασμό με την απομάκρυνση του Αστυνομικού Τμήματος της Πεντέλης.
 • Το κυκλοφοριακό, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή συγκοινωνία και τα προβλήματα στάθμευσης.
 • Τα κατεστραμμένα πεζοδρόμια και οι μη συντηρημένοι δρόμοι.
 • Η διασφάλιση και δημιουργία κοινοχρήστων χώρων.

Λευτέρης Κοντουλάκος: Ασφάλεια: Μετά από 60 χρόνια καταφέραμε, και λέω καταφέραμε γιατί ο κ. Στεργίου εξυπηρέτησε ουσιαστικά τον κ. Τόσκα, και έκλεισε το Αστυνομικό Τμήμα της Πεντέλης. Η Πεντέλη είχε αστυνομικό τμήμα όταν κατακλυζόταν από λύκους και σήμερα που κατακλύζεται από ανθρώπους, η ανασφάλεια κυριαρχεί στην πόλη, με συνεχόμενες κλοπές και ληστείες.

Η παράταξή μας παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο συγκεκριμένη πρόταση για την ενίσχυση της ασφάλειας, η οποία δεν έγινε δεκτή από τη διοίκηση. Εμείς είμαστε έτοιμοι να την εφαρμόσουμε από την επόμενη ημέρα.

Καθαριότητα: Ανανέωση μηχανολογικού εξοπλισμού, τοποθέτηση υπόγειων κάδων στα πολυσύχναστα σημεία, νέα δημοτικά προγράμματα ανακύκλωσης. Χρειάζεται σχέδιο και νέες ιδέες.

Σπύρος Κωνσταντάς: Ξεκαθαρίζουμε ότι εμείς όταν μιλάμε για την πόλη μας εννοούμε τους ανθρώπους της, που είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα εργαζόμενοι, μικροεπιχειρηματίες, συνταξιούχοι, άνεργοι και νέοι. Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΝΤΕΛΗΣ όσο περισσότερους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους εκλέξει, αλλά και στο «τιμόνι» της διοίκησης εάν βρεθεί, θα μειώσει-καταργήσει άμεσα τα υπέρογκα δημοτικά τέλη, τα «χαράτσια», θα καταργήσει τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς.

Πρέπει να αντιπαλέψουμε τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου με βάση την ανταποδοτικότητα, της οποίας το «μάρμαρο» πληρώνουν συνεχώς οι δημότες.

Και φυσικά, προστασία των ελεύθερων χώρων και των δασικών εκτάσεων, διεκδίκηση σοβαρών υποδομών δασοπροστασίας, με μόνιμο προσωπικό και μέσα.

Αντώνης Φειδοπιάστης: Η ανυπαρξία της σημερινής διοίκησης έχει οδηγήσει στη συσσώρευση δεκάδων προβλημάτων στον Δήμο, με χαρακτηριστικότερα την έλλειψη έργων, το έντονο κυκλοφοριακό, την  αδιαφορία προς το περιβάλλον, τον μη ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχεδιασμό, την έλλειψη καθαριότητας και ψηφιακής τεχνολογίας και, κυρίως, την έλλειψη ουσιαστικής καθημερινής επαφής με τους πολίτες.

Επομένως θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και σε πολλά επίπεδα: Να στοχεύσουμε στην εξεύρεση ελεύθερων χώρων, αλλά και χώρων για να στεγάσουμε υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των δημοτών, να αναζητήσουμε άμεσες λύσεις για το κυκλοφοριακό, να εντάξουμε προγράμματα που θα βάλουν τον Δήμο στην ψηφιακή εποχή, να διατηρήσουμε την πόλη μας καθαρή και φυσικά να «χτίσουμε» μια σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας με τους πολίτες, υιοθετώντας δημοκρατικές διαδικασίες στη λειτουργία του Δήμου και τη λήψη και την υλοποίηση των αποφάσεων.

Με δεδομένη τη διαρκή περικοπή πόρων από το κράτος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από ποιες συγκεκριμένες πηγές θα αναζητήσετε χρηματοδότηση προκειμένου να υλοποιήσετε το πρόγραμμά σας;

Γιώργος Κατσικογιάννης: Θα εξασφαλίσουμε πόρους με τους εξής τρόπους:

 • Με σωστή διαχείριση, νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου, έλεγχο και ανακατανομή πόρων και δαπανών.
 • Με εκτέλεση Έργων Παραχώρησης – Έργων ΣΔΙΤ, που ΔΕΝ επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Δήμου.
 • Με μελέτη/εκτέλεση έργων διαδημοτικής συνεργασίας, που είναι επιλέξιμα κατά προτεραιότητα για επιχορηγήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα, πέραν και επί πλέον του ΕΣΠΑ.
 • Με αξιοποίηση του εθελοντισμού και του θεσμού των χορηγιών.

Δήμητρα Κεχαγιά: Στόχος μας να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατές χρηματοδοτικές πηγές.

Λόγω της ιδιότητάς μου, ως μηχανικός, και των γνώσεών μου σχετικά με την απορρόφηση κονδυλίων, θα δώσω πολύ μεγάλη έμφαση ώστε να συνταχθούν μελέτες ικανές να ενταχθούν άμεσα σε προγράμματα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, την Περιφέρεια Αττικής, το Πράσινο Ταμείο, την ΚΤ.ΥΠ. (σ.σ.: Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.), αλλά και απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πέραν των χρηματοδοτήσεων, στον Δήμο μας υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια εξοικονόμησης πόρων, με μηδενισμό περιττών και άσκοπων δαπανών, όπως διάφορες σπατάλες που έχει κάνει η δημοτική αρχή (βλ. ΟΠΑΘ [σ.σ.: νομικό πρόσωπο του Δήμου για τον Πολιτισμό και Αθλητισμό], 24.000 ευρώ σε δικηγόρο για αγωγή στην Τουρκία κ.λπ.) και εξοικονόμηση πόρων από την καθαριότητα, με το νέο μοντέλο που θα εφαρμόσουμε, καθώς και από την ενέργεια.

Λευτέρης Κοντουλάκος: Σίγουρα δεν θα μπούμε στη λογική του δανεισμού που έχει καταφύγει η σημερινή διοίκηση. Πολιτική με δανεικά δεν γίνεται.

Θεωρούμε καταρχήν ότι υπάρχει περιθώριο καλύτερης οικονομικής διαχείρισης και βέβαια διαφορετική ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Επιμένουμε στη χρηστή διοίκηση, με διαφανείς διαδικασίες και όχι στη λογική των συνεχών απευθείας αναθέσεων.

Επιπλέον, θα κινηθούμε προς δύο κατευθύνσεις:

 • Στην προσέλκυση ευρωπαϊκών πόρων.
 • Στη μόχλευση ιδιωτικών πόρων.

Αν θέλουμε ο Δήμος να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών, οφείλουμε να είμαστε πιο εξωστρεφείς. Να επενδύσουμε σε συνεργατικά σχήματα, σε διαδημοτικές συνεργασίες, να πετύχουμε οικονομίες κλίμακος και να δώσουμε μια νέα πνοή στη μίζερη εικόνα του Δήμου μας.

Σπύρος Κωνσταντάς: Οι κυβερνήσεις και το κράτος διαχρονικά παρακρατούν τεράστια ποσά από τους ΚΑΠ (σ.σ.: Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) και πρόσφατα, δύο φορές, πήγαν να πάρουν τα αποθεματικά των Δήμων για την αποπληρωμή δόσεων σε Ε.Ε.-ΔΝΤ.

Διαφωνήσαμε κάθετα. Από κει και πέρα, η σημερινή διοίκηση διαφημίζει τα εύρωστα οικονομικά του Δήμου Πεντέλης. Ρωτάμε, τι ουσιαστικά έργα έγιναν; Πληρώνουμε τέλος 0,50 ευρώ για αγορά ελεύθερων χώρων και τελικά κινδυνεύουμε να χάσουμε και όσες ελεύθερες εκτάσεις έχουμε.

Στην περιοχή λειτουργούν μεγάλα καταστήματα σουπερμάρκετ, τράπεζες, αλυσίδες. Να ανέβει η δημοτική φορολογία γι’ αυτά τα «μεγαθήρια».

Και τέλος, μεγάλη εξοικονόμηση πόρων θα έρθει εάν σταματήσουν οι διάφορες εργολαβίες και ξεκινήσουμε να κάνουμε έργα ως Δήμος πια, όπως γίνεται για παράδειγμα στην Πάτρα.

Αντώνης Φειδοπιάστης: Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, έχουν περικοπεί δραματικά οι πόροι που διαθέτει η Κεντρική Διοίκηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παρ’ όλα αυτά, ευκαιρίες υπάρχουν πάντα για χρηματοδοτήσεις νέων έργων.

Οι πόροι μπορούν να εξευρεθούν είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα, είτε μέσω της Περιφέρειας Αττικής.

Αυτό που είναι πρωταρχικό για εμάς είναι να υπάρχουν ώριμες μελέτες, είτε για έργα είτε για υπηρεσίες, έτοιμες, στο συρτάρι μας, ώστε ανά πάσα στιγμή κι ανάλογα με την κάθε ευκαιρία, να μπορούμε να τις υποβάλουμε για χρηματοδότηση.

Ως βασικά ζητήματα καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες προβάλλονται συνήθως η καθαριότητα, το πρόβλημα κυκλοφορίας – στάθμευσης και η ασφάλεια. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθείτε σε ό,τι αφορά αυτά τα θέματα;

Γιώργος Κατσικογιάννης: Η καθαριότητα είναι υποχρέωση του Δήμου, αλλά και των δημοτών. Άμεσα, πλήρης καθαρισμός κάθε γωνιάς του Δήμου. Παράλληλα, δράσεις ενημέρωσης/εκπαίδευσης των δημοτών για ανακύκλωση-διαχείριση των απορριμμάτων στην πηγή δημιουργίας τους (σπίτι – κατάστημα). Μεσοπρόθεσμα, διαδημοτικές συνεργασίες για δημιουργία «Κέντρου Διαλογής-Επεξεργασίας Απορριμμάτων».

Το Κυκλοφοριακό έχει τέσσερις παραμέτρους:

1. Διαξιφιστική κυκλοφορία: Άμεση πίεση στην Περιφέρεια και συνεργασία με όμορους Δήμους για την ανακούφιση των κεντρικών λεωφόρων.

2. Στάθμευση χωρίς κανέναν έλεγχο: «Διπλοπαρκαρίσματα»… πνίγουν την κυκλοφοριακή επάρκεια των οδών και λεωφόρων. Είναι προτεραιότητά μας η σύσταση Δημοτικής Αστυνομίας για την τήρηση των όρων στάθμευσης.

3. Έλλειψη ανοικτών ή και κλειστών χώρων στάθμευσης: Επείγει η δημιουργία αντίστοιχων χώρων, με Έργα Παραχώρησης – Έργα ΣΔΙΤ, ΧΩΡΙΣ επιβάρυνση του προϋπολογισμού του Δήμου, με μέριμνα βέβαια για προνομιακή μεταχείριση στους δημότες, με κάρτα Δημότη.

4. Μεταστροφή νοοτροπίας στη χρήση των ΜΜΜ: Η οριστική λύση για κάθε πόλη! Άμεση δρομολόγηση δημοτικών λεωφορείων με δωρεάν μετακινήσεις των δημοτών εντός του Δήμου. Άμεση συνεργασία με τους όμορους Δήμους για δρομολόγηση διαδημοτικών λεωφορείων από και προς τους σταθμούς Πλακεντίας – Αμαρουσίου (Διαδημοτική Συγκοινωνία).

Η Ασφάλεια έχει δύο παραμέτρους:

1. Άμεση επαύξηση και ανανέωση του φωτισμού και οδοφωτισμού, με νέες τεχνολογίες, χαμηλής κατανάλωσης, σε όλον τον Δήμο.

2. Σύσταση Δημοτικής Αστυνομίας, σε άμεση συνεργασία με τις Αρχές, αλλά και τους δημότες. Να γίνει επιτέλους πράξη ο θεσμός του «Δημοτικού Αστυνομικού της Γειτονιάς».

Δήμητρα Κεχαγιά: Στην καθαριότητα κεντρικός άξονας της πολιτικής μας είναι η μείωση των απορριμμάτων που ο Δήμος στέλνει στη χωματερή και η σημαντική βελτίωση της καθαριότητας στην πόλη. Η πόλη δεν είναι καθαρή και με εμάς στο «τιμόνι» του Δήμου αυτό θα αλλάξει.

Στην ασφάλεια, ακολουθώντας πρότυπα συνεργασίας με ιδιωτική εταιρεία, θα συνεργαστούμε με την τοπική αστυνομία, με στόχο την αποτροπή ληστειών και παραβιάσεων στα σπίτια με συχνότερες περιπολίες.

Όσον αφορά στο κυκλοφοριακό πρόβλημα και τη στάθμευση, θα επικαιροποιήσουμε μελέτες και θα συντάξουμε νέες (όπου δεν υπάρχουν) σε στοχευμένα σημεία που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές ανάγκες της πόλης, με στόχο την υλοποίησή τους.

Λευτέρης Κοντουλάκος: Για την ασφάλεια τα είπαμε. Έχουμε συγκεκριμένη, τεκμηριωμένη και κοστολογημένη πρόταση και θα την εφαρμόσουμε.

Να πούμε δυο λόγια παραπάνω για την καθαριότητα. Ο Δήμος μας λειτουργεί με απορριμματοφόρο του 1968, και με μέσο όρο ηλικίας των οχημάτων καθαριότητας τα 20 έτη. Η σταδιακή ανανέωση του στόλου αποκομιδής, με χρήση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων (leasing), είναι στις προτάσεις μας.

Επίσης πρέπει να πάψει το αίσχος των ξέχειλων αλλεπάλληλων συστάδων τροχήλατων κάδων σε πάρκα και πλατείες. Προτείνουμε τη σταδιακή εγκατάσταση υπόγειων συστημάτων κάδων.

Δεν «ανακαλύπτουμε την Αμερική». Μιλάμε για απλά πράγματα που ήδη υπάρχουν σε πολλούς Δήμους της Αττικής.

Σπύρος Κωνσταντάς: Καθαρή πόλη χωρίς μόνιμο προσωπικό δεν γίνεται. Κακοπληρωμένοι συμβασιούχοι, χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας, είναι αυτό που αφήνει η πολιτική κυβερνήσεων – διοίκησης.

Χρειάζονται άμεσα προσλήψεις και ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να μην περάσει η πρόταση Στεργίου για αποκομιδή ογκωδών απορριμμάτων από ιδιώτες, λέμε όχι στο «πάρτι» των εργολάβων σε βάρος των εργαζόμενων.

Για το κυκλοφοριακό πληρώνουμε «τα σπασμένα» του χωροταξικού σχεδιασμού της Αττικής. Βελτίωση-πύκνωση της τοπικής συγκοινωνίας, αλλά και γενικός σχεδιασμός, ευρύτερος από τα πλαίσια του Δήμου.

Όσον αφορά την ασφάλεια, άποψή μας είναι ότι το ζωντάνεμα των γειτονιών μας, με πάρκα, ηλεκτροφωτισμό, δημοτικά περίπτερα, εκδηλώσεις, αποτελεί τη μόνη ουσιαστική λύση.

Αντώνης Φειδοπιάστης: Ως προς την καθαριότητα: Η λαθεμένη αντίληψη της σημερινής διοίκησης να διατηρεί χωριστές υπηρεσίες καθαριότητας για την κάθε Δημοτική Κοινότητα δημιουργεί επιπλέον κόστος, αλλά και προβλήματα, στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Κατά τη δική μας άποψη, θα πρέπει να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό του στόλου των απορριμματοφόρων, αλλά και στον εξοπλισμό του Δήμου με νέα μηχανήματα, ώστε να μειωθεί το κόστος των επισκευών. Επιπλέον, βασικός στόχος είναι η αναζήτηση – κυρίως – μόνιμου, αλλά και εποχικού προσωπικού, καθώς και η ένταξη της ψηφιακής τεχνολογίας στην καθαριότητα, μέσω συστημάτων καταμέτρησης πληρότητας των κάδων και του συστήματος βέλτιστης δρομολόγησης των απορριμματοφόρων.

Ως προς το κυκλοφοριακό και τη στάθμευση: Το πρόβλημα είναι εντονότερο στη Δημοτική Κοινότητα Μελισσίων, οπότε και θα πρέπει να επανασχεδιαστεί η κυκλοφοριακή μελέτη, να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί η διαμπερής κυκλοφορία και να εξευρεθούν χώροι ελεγχόμενης στάθμευσης. Να σημειώσουμε ότι η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να δώσει λύση, μέσω ειδικών προγραμμάτων που «τρέχουν» ήδη από το υπουργείο ΨΗΠΤΕ (σ.σ.: Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης) και χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. Για τη Δημοτική Κοινότητα Νέας Πεντέλης θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις στο κυκλοφοριακό, κυρίως στην πλατεία, ώστε να αποφευχθεί η διαμπερής κίνηση και ο κυκλοφοριακός φόρτος στο κέντρο της κοινότητας.

Ως προς την ασφάλεια: Θεωρούμε ότι δεν αρκεί να υπάρχει Αστυνομικό Τμήμα στην περιοχή. Είναι αναγκαίες και οι συνεχείς περιπολίες αστυνομικών οργάνων, κυρίως της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., και στις τρεις Δημοτικές Κοινότητες.   

Στις περισσότερες πόλεις του εξωτερικού η ψηφιακή εποχή είναι ήδη παρούσα. Στον δικό σας Δήμο πώς θα επιχειρήσετε να εντάξετε τη σύγχρονη τεχνολογία στην καθημερινότητα, ώστε να διευκολύνετε τη ζωή των συνδημοτών σας;

Γιώργος Κατσικογιάννης: Με μεταφορά καλών πρακτικών τόσο από δήμους της Ελλάδος, που ήδη έχουν κάνει άλματα, όσο και από ευρωπαϊκούς δήμους.

Η μετατροπή της Πεντέλης σε «έξυπνη» πόλη δεν μπορεί να είναι απλώς μια ευχή ή και μια επιδίωξη μόνο. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό της καθημερινότητας του Δημότη, την εξοικονόμηση πόρων για τον Δήμο, την ανάπτυξη του τοπικού εμπορίου και τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης μας.

Δήμητρα Κεχαγιά: Γνωρίζουμε τις δυνατότητες που προσφέρουν οι τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών και στόχος μας είναι η μετάβαση από το σημερινό γραφειοκρατικό Δήμο στον Ψηφιακό Δήμο, μέσω της δημιουργίας ψηφιακών υπηρεσιών προς τους δημότες για:

 • Εξυπηρέτηση χωρίς ανάγκη μετακίνησης (π.χ. έκδοση των περισσοτέρων πιστοποιητικών, παροχή υπηρεσιών από τον Δήμο, πληρωμές προς τον Δήμο από το σπίτι).
 • Διαφάνεια και ανιδιοτέλεια εξυπηρέτησης.
 • Μείωση κόστους λειτουργίας για τον Δήμο και απασχόληση προσωπικού σε άλλους τομείς.
 • Πολιτική Προστασία (δημιουργία ειδικής σελίδας ενημέρωσης για ακραία καιρικά φαινόμενα, σχέδια αντιμετώπισης και αλληλοενημέρωσης των δημοτών και των ομάδων).
 • Απευθείας ενημέρωση για τις πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες δραστηριότητες και πολλά ακόμη που αναλύονται εκτενώς στο πρόγραμμά μας.

Λευτέρης Κοντουλάκος: Ο Δήμος μας παραμένει τεχνολογικά αναλφάβητος. Η επαφή πολίτη – Δήμου πρέπει να περάσει σε νέα εποχή. Δεν είναι δυνατόν σήμερα ο πολίτης των Μελισσίων, της Πεντέλης και της Νέας Πεντέλης να πρέπει για καθετί να προσέρχεται δύο και τρεις φορές στις δημοτικές υπηρεσίες.

Οφείλουμε να αναπτύξουμε μηχανισμούς ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης του πολίτη, να επενδύσουμε σε πλατφόρμες απευθείας αναφοράς αιτημάτων ή, ακόμα, και βλαβών ή προβλημάτων που συναντά ο πολίτης στην καθημερινότητα. 

Και βέβαια να μετρήσουμε μέσα από αυτούς τους μηχανισμούς και την απόδοση των δημοτικών υπηρεσιών.

Όσο μένουμε στο «τεφτέρι» και στο «ρουσφέτι» δεν θα πάμε μπροστά.

Σπύρος Κωνσταντάς: Μέχρι σήμερα μερικοί παγκόσμιοι κολοσσοί βγάζουν «τρελά» κέρδη από τις νέες τεχνολογίες, την ίδια ώρα που η ανεργία και η μερική απασχόληση εκτινάσσονται.

Σε κάθε περίπτωση είναι αντικείμενο διεκδίκησης να έχει ολοκληρωμένη και δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε κάθε δυνατή υπηρεσία ο πολίτης. Τα προβλήματα όμως και στον Δήμο μας παραμένουν μεγάλα. Ακόμα και οι δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες έχουν σοβαρό πρόβλημα με την ταχύτητα του ίντερνετ, ενώ για τα νοικοκυριά ας μην αναφερθούμε καλύτερα. Προσφάτως το Ντράφι δεν είχε καθόλου σήμα. Δεν είμαστε αντίθετοι στην τοποθέτηση οπτικών ινών, αρκεί οι όροι των έργων και το αποτέλεσμα να εξυπηρετεί τον λαό. Το λέμε αυτό γιατί και στην Γκορτσέζα και στην Αγία Τριάδα οι κάτοικοι ακόμα παραπονιούνται…

Αντώνης Φειδοπιάστης: Στην εποχή που ζούμε τα πάντα κινούνται μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας. Οπότε βασικός άξονας δράσης μας είναι να διασφαλίσουμε το «πέρασμα» του Δήμου στην ψηφιακή εποχή, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών και του επίπεδου εξυπηρέτησης του πολίτη, με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Βασικές προτεραιότητές μας είναι αφ’ ενός να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία της τεχνολογίας για να δώσουμε λύσεις στα θέματα καθαριότητας και στάθμευσης – όπως προαναφέραμε – και αφ’ ετέρου να εντάξουμε στην καθημερινότητα των πολιτών μια σειρά σύγχρονων εφαρμογών, που θα τους επιτρέπουν να βρίσκουν λύσεις στα αιτήματά τους από το σπίτι τους, μέσα από το κινητό τηλέφωνό τους ή τον προσωπικό Η/Υ τους. 

Η δυνατότητα διοίκησης των Δήμων την επόμενη μέρα είναι δεδομένο ότι θα απαιτήσει ευρύτερες συνεργασίες. Σε ποια βάση και με ποια προαπαιτούμενα είστε διατεθειμένοι να προχωρήσετε σε συνθέσεις με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις του Δήμου σας;

Γιώργος Κατσικογιάννης: Πιστεύουμε στις καλές προθέσεις όλων των δημοτικών παρατάξεων. Κυρίαρχη, όμως, προτεραιότητα είναι η ύπαρξη κοινής φιλοσοφίας, η αποστασιοποίηση από παλιές πρακτικές και λογικές, που μας έφεραν στο σημερινό τέλμα, όπως ξεκάθαρα το περιγράφει στις συζητήσεις της η απόλυτη πλειονότητα των δημοτών.

Αυτή πρέπει να είναι η προγραμματική βάση σύγκλισης παρατάξεων και προσώπων. Οι ευκαιριακές συμπράξεις, που και ερωτηματικά δημιουργούν στους δημότες και είναι αμφίβολης επιτυχίας και αποτελέσματος, δεν μπορούν να είναι συνεργασίες με προοπτική για τον Δήμο.

Δήμητρα Κεχαγιά: Έχω αποδείξει σε όλη τη διάρκεια της 12ετούς ενασχόλησής μου με τα κοινά ότι δεν έχω προβεί σε άνευ ουσίας πολιτικούς διαξιφισμούς και σαφέστατα δεν έχω ποτέ προβεί σε προσωπικές επιθέσεις, διατηρώντας πάντα, με τον τρόπο αυτό, δηλαδή μέσω επιχειρηματολογίας και τεκμηριωμένων θέσεων, τη δυνατότητα συνομιλίας και συνεργασίας με τον κάθε έναν από τους ανθυποψηφίους μου.

Έχουμε κουλτούρα συνεργασίας, σε αντίθεση με τον κ. Στεργίου, που αλαζονικά διακηρύσσει ότι στόχος του είναι η απόλυτη πλειοψηφία, που φυσικά και δεν θα λάβει. Αρκεί οι συνομιλητές να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Αυτά είναι η σύγκλιση απόψεων στις προγραμματικές μας δηλώσεις, η στόχευση σε διάφανη και ανιδιοτελή διοίκηση, χωρίς εκβιασμούς και μεθόδους του παρελθόντος, η συνεργασία με ικανά στελέχη από όλους τους συνδυασμούς.

Αισιοδοξούμε ότι θα βρούμε κοινό τόπο και, με συμφωνημένο τετραετές σχέδιο, από κοινού να πορευθούμε για το καλό των πολιτών.

Λευτέρης Κοντουλάκος: Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η εποχή της αρχής ενός ανδρός έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Εμείς είμαστε ανοιχτοί και πρόθυμοι να συμβάλλουμε, με τις δυνάμεις μας, σε ό,τι θεωρούμε καλό και συμφέρον για την πόλη και τους πολίτες.

Όμως, «παζάρια», ανταλλάγματα και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι μην περιμένετε από μένα. Έχουμε αποφασίσει να πάμε τον Δήμο ΜΠΡΟΣΤΑ, έχουμε αποφασίσει να είμαστε χρήσιμοι και όχι αρεστοί ή βολικοί, και αυτό δεν θα αλλάξει. 

Σπύρος Κωνσταντάς: Είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής με την έννοια της ισοτιμίας της ψήφου. Επιμέρους συγκλίσεις μπορούν να υπάρξουν στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, με πλειοψηφίες σε συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές του Δήμου. Μιλάμε φυσικά για μέτρα που δίνουν ανάσα στο εισόδημα ή βελτιώνουν πλευρές της δύσκολης καθημερινότητας του κόσμου.

Σκοπός μας είναι, με περισσότερους τοπικούς και δημοτικούς συμβούλους, να δυναμώσουμε τον συλλογικό αγώνα πάνω σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος. Έναν αγώνα που λοιδορήθηκε από τους «αριστερούς» της «κωλοτούμπας», τίτλο που επάξια έχει κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τη σημερινή διοίκηση του Δήμου. 

Αντώνης Φειδοπιάστης: Η μοναδική δημοτική παράταξη στον Δήμο Πεντέλης που τάχτηκε υπέρ της απλής αναλογικής, άρα και των ευρύτερων συνεργασιών, ήταν η δική μας, η ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ-ΝΕΑ ΑΡΧΗ.

Άλλωστε, μέχρι σήμερα, εμείς είμαστε αυτοί που έλεγαν ότι η σημερινή διοίκηση του Δήμου είχε δημιουργήσει έλλειμμα δημοκρατίας, γιατί δεν μιλούσε με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις και το Δημοτικό Συμβούλιο. Για εμάς, είναι στην κουλτούρα και τη φιλοσοφία μας να συζητάμε.

Επομένως, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να έχουμε «ανοιχτές τις πόρτες» και να μπορούμε να συζητάμε με τους άλλους δημοτικούς συνδυασμούς. Θεωρούμε ότι στη λογική της συναίνεσης, αλλά και με δεδομένο ότι όλοι οι συνδυασμοί έχουν ειλικρίνεια, καλή προαίρεση και ενδιαφέρονται για τη λειτουργία του Δήμου και το μέλλον του τόπου, θα καταφέρουμε να βρούμε κοινές λύσεις.

Τι θα απαντούσατε σε έναν ψηφοφόρο του Δήμου σας που θα σας ρωτούσε γιατί να ψηφίσει τον δικό σας συνδυασμό στις προσεχείς εκλογές;

Γιώργος Κατσικογιάννης: Ζητούμε από τις δημότισσες και τους δημότες να μας ψηφίσουν:

 • Διότι ΔΕΝ έχουμε εξαρτήσεις από κομματικούς-δημοτικούς σωλήνες, δεσμεύσεις από το παρελθόν, «πελατειακές σχέσεις».
 • Έχουμε ξεκάθαρο όραμα για την Πεντέλη, θέληση για πολλή δουλειά και την απαιτούμενη γνώση/εμπειρία, από τα καταξιωμένα στελέχη μας, για να κάνουμε την αναγέννηση του Δήμου ΠΡΑΞΗ.

Μαζί με τους δημότες μας θα κάνουμε την Πεντέλη «Δήμο Αναφοράς» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα! Μαζί με τους δημότες μας θα κάνουμε «ένα μελίσσι έργων όλη την Πεντέλη».

Δήμητρα Κεχαγιά: Είμαστε ο μεγαλύτερος συνδυασμός στην πόλη, ο συνδυασμός με τα πιο έμπειρα στελέχη σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αυτό δεν αμφισβητείται.

Η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ έχει ανανεωθεί σημαντικά, με πολλούς νέους ικανότατους συμπολίτες μας, πετυχημένους επαγγελματικά και επιστημονικά, που ήρθαν κοντά μας με «φρέσκο αέρα» ανανέωσης και είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων της πόλης που και οι ίδιοι ζούνε.

Πιστεύω ότι η παρουσία μου ως επικεφαλής της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ συνθέτει τη γνώση, τη δύναμη και την ανανέωση που χρειάζεται σήμερα η πόλη. Διαθέτω μακρόχρονη εμπειρία στην Αυτοδιοίκηση και στη δημόσια διοίκηση, στο ελεύθερο επάγγελμα. Οι σπουδές μου στο ΕΜΠ, ως τοπογράφος μηχανικός, και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, με «οπλίζουν» να μπορώ να ανταπεξέλθω σε όλες τις δυσκολίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μην ξεχνάτε ότι έχω εργαστεί σε Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έχω νομοθετήσει στο υπουργείο Μεταφορών και επιβλέπω μελέτες στο Κτηματολόγιο. Αξιόλογες εμπειρίες, που μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν οι συμπολίτες μας, εκλέγοντάς με στη θέση της δημάρχου της πόλης.

Λευτέρης Κοντουλάκος: Είμαστε μια νέα ομάδα, με επιτυχημένους στον επαγγελματικό τους στίβο ανθρώπους. Αποφασίσαμε να πάμε όλοι ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΖΙ για να δώσουμε στον Δήμο Πεντέλης την αίγλη που του αξίζει.

Ζούμε σε έναν Δήμο με σπάνια φυσική ομορφιά, με ποιοτικούς ανθρώπους και όμως οι δημοτικές υπηρεσίες που λαμβάνουμε είναι κάτω του μετρίου. Η πραγματικότητα είναι ότι ο Δήμος Πεντέλης τα τελευταία χρόνια κάνει βήματα προς τα πίσω. Και κυρίως, αντί η διοίκηση να προσφέρει στους πολίτες, φαίνεται οι πολίτες να υπηρετούν τη διοίκηση.

Αυτή τη στρέβλωση θα την αλλάξουμε. Γνωρίζουμε τα προβλήματα, έχουμε τους ανθρώπους και θα δουλέψουμε με συνέπεια και διαφάνεια για να φέρουμε χειροπιαστά αποτελέσματα.

Σπύρος Κωνσταντάς: Εμείς δεν υιοθετούμε την άποψη που λέει ότι ο δήμαρχος είναι ένα πρόσωπο «απολιτίκ» και «ανεξάρτητο». Αυτή η «προβιά» ξόφλησε.

Ρωτάμε κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο της δουλειάς, «τι διοίκηση θέλουμε;». «Υπηρέτη των εργολάβων και των συμφερόντων ή μαχητή στο πλευρό του λαού κάθε μέρα;».

Εμείς είμαστε αδέσμευτοι από τα μεγάλα συμφέροντα, αλλά δεσμευμένοι στα δίκαια αιτήματα του λαού μας, είτε αφορούν το εισόδημα, την υγεία-πρόνοια, τον αθλητισμό είτε τα τροφεία και τα σχολεία, είτε το ΝΙΕΝ, το Θάλωσι, την προστασία του δάσους.

Πιστεύουμε ότι σε αυτόν τον δρόμο μπορούμε να συμπορευτούμε σε μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία με καθέναν που «δεν βολεύεται με λιγότερο ουρανό», με νέους ανθρώπους, ειδικά όσους ψηφίζουν για πρώτη φορά φέτος και θέλουν να κάνουν τη διαφορά. Η πίστη μας στη δύναμη αυτής της συμμαχίας και στο δίκιο του λαού είναι η ειδοποιός διαφορά!

Αντώνης Φειδοπιάστης: Η απάντηση είναι πολύ απλή και την «προδίδει» ακόμα και το όνομα του συνδυασμού μας. Είμαστε ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, όχι μόνο ηλικιακά αλλά και στις ιδέες, και επιδιώκουμε να κάνουμε μια ΝΕΑ ΑΡΧΗ για τον Δήμο μας, να τον βγάλουμε από το τέλμα και να προχωρήσουμε μπροστά.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 θα αλλάξουμε σελίδα στον Δήμο Πεντέλης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet