Ψηφίστηκε ο νέος προϋπολογισμός του Δήμου Πεντέλης
Πολιτική

Ψηφίστηκε ο νέος προϋπολογισμός του Δήμου Πεντέλης

Ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης το θέμα της ημερήσιας διάταξης της 4ης Ειδικής Συνεδρίασης του Δ.Σ., την Τρίτη 27/2, και αφορούσε στην «Υποβολή Σχεδίου Προϋπολογισμού Δήμου Πεντέλης 2024», μετά την αξιολόγηση του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, όπως προβλέπεται.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συνεδρίαση ξεκίνησε με την εισήγηση της αρμόδιας Αντιδημάρχου Οικονομικών Άρτεμης Αργύρη, η οποία αναφέρθηκε στις παραδοχές και τη στόχευση του προϋπολογισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σχεδιάσαμε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό που αποτελεί το εργαλείο για διαρκή εξυγίανση, εξορθολογισμό και νοικοκύρεμα με προοπτική πενταετίας».

Κατόπιν, τον λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας Παναγιώτης Πανάγος, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό του 2023, για τον οποίο ναι μεν διαπιστώνεται ότι είναι ισοσκελισμένος, αλλά η εκτέλεσή του δυστυχώς ήταν μόλις στο 36% λόγω υπερεκτίμησης, όπως προκύπτει, εσόδων και δαπανών. Στη συνέχεια, παρουσίασε αναλυτικά τα οικονομικά στοιχεία εσόδων και εξόδων του προϋπολογισμού «ειδικών συνθηκών» του 2024, εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο θα βελτιωθούν οι ταμειακές ροές, η απορρόφηση των επιχορηγήσεων για επενδύσεις, η εισπρακτική δυνατότητα, ώστε να μειωθούν οι απαιτήσεις που συνεχώς διευρύνονται και θα εξορθολογιστούν ή και θα μειωθούν οι δαπάνες. Τέλος, παρουσίασε συνοπτικά δράσεις οι οποίες θα στηρίξουν τα ανωτέρω (π.χ. διαδημοτικές συνεργασίες για ΣΜΑ, οδοφωτισμό με LED, διεύρυνση της ποιοτικής ανακύκλωσης κ.ά.) και φυσικά τις προϋποθέσεις επιτυχίας του νέου προϋπολογισμού από την πιστή τήρησή του με μηνιαία αξιολόγηση της εφαρμογής του, με οργανωτική και τεχνολογική αναδιάρθρωση, με στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο 2024-2028, με πιστοποίηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών με ISO κ.ά.

Η δήμαρχος Νατάσσα Κοσμοπούλου, κατά την τοποθέτησή της, δήλωσε: «Για τη σύνταξη του προϋπολογισμού 2024 λάβαμε υπόψη τα οικονομικά δεδομένα που βρήκαμε όταν αναλάβαμε, τα οποία και καθόρισαν το εύρος των δυνατοτήτων ανάπτυξης για το τρέχον έτος. Καλούμαστε ως διοίκηση να συγκεράσουμε τον δύσκολο στόχο της οικονομικής εξυγίανσης με κυρίαρχο για μας το πρόταγμα της διασφάλισης επαρκών υπηρεσιών προς τον δημότη. Για να γίνει αυτό, ο Δήμος Πεντέλης οφείλει να μπει σε διαδικασία επανεκκίνησης και στη βάση αυτή στήνουμε τα πάντα από την αρχή. Με στρατηγική και πολλή δουλειά, δημιουργούμε νέες οικονομίες κλίμακας και χτίζουμε το μακροπρόθεσμο πλάνο εξέλιξης του τόπου μας. Φυσικά και δεν είμαστε μάγοι, ούτε κρατάμε το μαγικό ραβδί, για να μεταμορφώσουμε τον Δήμο μας σε δύο μήνες, όμως σύντομα θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα».

Ειδικότερα, αναφερόμενη σε θέματα ιδιαίτερης βαρύτητας για τον προϋπολογισμό, η Ν. Κοσμοπούλου ενημέρωσε για την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για την Πτέρυγα «Μπόμπολα» και διατύπωσε την ξεκάθαρη θέση για τη λειτουργία της ως νοσοκομείου.

Για τον χώρο προσωρινά οριοθετημένο ως ΣΜΑ, τόνισε ότι «Η προεκλογική μας δέσμευση έγινε πράξη. Ο συγκεκριμένος χώρος εξωραΐστηκε, δενδροφυτεύτηκε και θα συνεχίσει να δενδροφυτεύεται, καθώς δεν πρόκειται να γίνει Σταθμός Μεταφόρτωσης». Και, τέλος, για την Πλατεία Ν. Πεντέλης, δήλωσε ότι «θα διαβουλευτούμε με τους δημότες για να αποφασίσουν οι ίδιοι τι θέλουν να γίνει, ακόμα και με δημοψήφισμα».

Συμπερασματικά για την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού, η δήμαρχος έδωσε το στίγμα ότι «με τη συγκεκριμένη σχεδίαση αποτυπώνουμε με συνέπεια λόγου και πράξεων τη στόχευση και τους στρατηγικούς πυλώνες της διοίκησής μας για αυτό το έτος και δημιουργούμε το μέλλον για τον Δήμο και τους δημότες μας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet