Κάλαντα και αναβίωση εθίμων από το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Μελισσίων
Πολιτισμός

Κάλαντα και αναβίωση εθίμων από το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Μελισσίων

Το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Μελισσίων θα αναβιώσει φέτος στα Άνω Μελίσσια το χριστουγεννιάτικο έθιμο του “Μπαμπούσιαρου”, έτσι όπως τελείται στο Ρήγιο του Έβρου.

Ο κύκλος των εθίμων του Δωδεκαημέρου ανοίγει την παραμονή των Χριστουγέννων και κλείνει τα Θεοφάνεια, με τον αγιασμό των υδάτων. Στη Θράκη προάγγελος των Χριστουγέννων είναι οι ομάδες των παιδιών που τραγουδούν τα κόλιαντα, μια μέρα νωρίτερα από την παραμονή των Χριστουγέννων, δηλαδή στις 23 Δεκεμβρίου.

Θρακιώτικο έθιμο Χριστουγέννων

Στη συνέχεια, την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων, τα παλληκάρια του κάθε χωριού γυρίζουν στα σπίτια της εκάστοτε κοινότητας, τραγουδώντας τη γέννηση του Χριστού. Στον δρόμο λένε τραγούδια του δρόμου και μέσα στο σπίτι συνεχίζουν με παινέματα για το σπίτι και τους σπιτικούς και τελειώνουν με αίτημα για κέρασμα. Τις ομάδες αυτές των παλληκαριών, τις “τσέτες” όπως τις ονομάζουν, της συνόδευε πάντα ένα παλληκάρι ζωομορφικά μεταμφιεσμένο και κουδουνοφόρο, το οποίο ήταν ο προστάτης της “τσέτας”, αλλα θεωρούνταν ότι διακήρυτε και το μύνυμα της γέννησησης του Θεανθρώπου.

Το χορευτικό δρώμενο του “Μπαμπούσιαρου” τελείται στο Ρήγιο του Εβρου τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, όπου οι νέοι του χωριού μεταμφιέζονται με πρωταγωνιστές τον Μπαμπούσιαρο και την γυναίκα του -άνδρας μεταμφιεσμένος σε γυναίκα. Ο Μπαμπούσιαρος έχει ζωόμορφη μεταμφίεση, φορά νεροκολοκύθα στο κεφάλι, με τρύπες στα μάτια και στο στόμα, προβιά και ζώνεται στη μέση με κουδούνια. Το ζευγάρι συνοδεύονται από ομάδα παλληκαριών και οργανοπαίχτες, ζουρνατζήδες, γκαιντατζήδες και νταουλτζήδες και γυρίζει από σπίτι σε σπίτι. Οι Μπαμπουσιαραίοι, όπως ονομάζουν τον θίασο των τελεστών, θορυβούν, χοροπηδούν και χτυπούν τα πόδια στη γη για το καλό και το ξύπνημα της βλάστησης, ενώ δέχονται κεράσματα στα σπίτια που επισκέπτονται.

“Σας καλούμε να έρθετε μαζί μας σε αυτή τη γιορτή, να τραγουδήσετε, να χορέψετε, να πιείτε και να γλεντήσετε” καλεί το Καλλιτεχνική Εργαστήρι Μελισσίων, προσθέτοντας ότι στο έθιμο “θα παρευρίσκονται φίλοι μας μουσικοί (ζουρνάς, γκάιντα, νταούλι) που θα καλαντίσουν μαζί μας, και θα υπάρχουν και άφθονο κρασί, τσίπουρο και μεζέδες για τους παρευρισκόμενους…”

Επίσης, την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015 μέλη από το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Μελισσίων “στολίζουν” τα Κάτω Μελίσσια με κάλαντα από τη νησιωτική Ελλάδα. Μαζί τους φίλος λυράρης, καθώς και μαθητές του τμήματος κρουστών, που θα τους συνοδέψουν στην προσπάθειά τους να προσδώσουν μια εορταστική νότα στα Μελίσσια.

“Αναζητήστε μας και ελάτε να τραγουδήσετε μαζί μας και φυσικά να γευτείτε τα χριστουγεννιάτικα κεράσματά μας” καταλήγει η πρόσκληση του Εργαστηρίου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet