Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού τίμησε τη θρυλική «Πατ»
Κοινωνία

Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού τίμησε τη θρυλική «Πατ»

Σε μια σεμνή τελετή, έγινε στις 15/5 η ονοματοδοσία άλσους επί της οδού Δάφνης στο Ψυχικό, σε «Σύλβια Αποστολίδου – Ιωαννίδου». Στη μαρμάρινη επιγραφή που αποκαλύφθηκε δεσπόζει το πάντα επίκαιρο μήνυμά της «Πάντα στο νου σας να έχετε την Ελλάδα μας».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού τίμησε την ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης -τη θρυλική «Πατ» όπως ήταν η κωδική της ονομασία- παρόντων εκπροσώπων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας, της Εκκλησίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ήταν ο ελάχιστος φόρος τιμής σε έναν άνθρωπο, μια γυναίκα, που αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί, πρότυπο δυναμισμού για τους αγώνες της για την Ελευθερία, πάντα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τις θέσεις εξουσίας.

Όπως εξήγγειλε στην ομιλία του ο δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού Χαράλαμπος Μπονάτσος, «Θα προχωρήσουμε ένα βήμα παρά πέρα από την ονοματοθεσία, με μια πρωτοβουλία – παρακαταθήκη για τους νέους του Δήμου μας. Τον ερχόμενο Οκτώβριο, με αφορμή την Εθνική Επέτειο της 28ης, σε συνεννόηση πάντα με τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας, θα διανείμουμε ενημερωτικό υλικό για την αντιστασιακή δράση της Σύλβιας Ιωαννίδου – Αποστολίδου. Για να γνωρίσουν τα παιδιά μας τη ζωή και το περίσσιο θάρρος της ενάντια στις δυνάμεις του Ναζισμού. Το οφείλουμε στην “Πατ” και στις νέες γενιές».

Η Πρόεδρος της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή» (της οποίας η Σύλβια Αποστολίδου – Ιωαννίδου υπήρξε ιδρυτικό μέλος) ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή που υλοποίησε το αίτημα της οργάνωσης και εξήρε την πολυδιάστατη προσωπικότητα της ηρωίδας. Όπως είπε χαρακτηριστικά η Μαρία Γιαννίρη, «Η υπερηφάνεια της άξιζε περισσότερο από την τιμή και την αξία των μεταλλίων που εδόθησαν στην ίδια και τον σύζυγό της από τον βασιλέα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας Γεώργιο ΣΤ’ και δεν δίστασε να τα επιστρέψει στην Αγγλική Πρεσβεία εκφράζοντας την αποστροφή της για την εκτέλεση των Κυπρίων Καραολή και Δημητρίου στις 10 Μαΐου του 1956 από Άγγλους. Τολμηρή, περήφανη και ταυτόχρονα τόσο ταπεινή».

Ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος και η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως εστίασαν στη μεταλαμπάδευση των γνώσεων και της αξίας της φιλοπατρίας τονίζοντας ότι «έστω και ένα παιδί να μάθει για την ζωή της και τα ιδανικά της Σύλβιας Ιωαννίδου, εκπληρώνεται το νόημα της ονοματοδοσίας».

Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Αλεξάνδρα Κεφάλα και η εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ζωή Ράπτη, μίλησαν με συγκίνηση «για μια γυναίκα της Ελληνικής Αντίστασης που δεν διαλάλησε ή διεκδίκησε δάφνες για τη δράση της στη διάρκεια της Κατοχής στη χώρα μας».

Παρών στην εκδήλωση και ο γιος της Σύλβιας Αποστολίδου – Ιωαννίδου, Γιάνης Ιωαννίδης, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος μίλησε για τη ζωή και τον χαρακτήρα της μητέρας του, ενώ παρέθεσε ενδιαφέρουσες πτυχές και λεπτομέρειες για τη αντιστασιακή της δράση. «Άφησε το στίγμα της τα χρόνια του πολέμου στην Ιστορία του τόπου», είπε δακρυσμένος.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους, πλέον των ομιλητών, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, οι πρώην υπουργοί Νότης Μηταράκης, Σοφία Βούλτεψη και Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, βουλευτές, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Αλεξοπούλου, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, δήμαρχοι όμορων δήμων, η αντιπεριφερειάρχης Λουκία Κεφαλογιάννη, ο Ανδρέας Λοβέρδος, πρόεδρος του κόμματος Δημοκράτες, οι πρώην δήμαρχοι Παντελής Ξυριδάκης, Παντελής Χαροκόπος, Ειρήνη Κατσαρού και Δημήτρης Μαναός, ο π. αντιδήμαρχος και υπ. ευρωβουλευτής Νίκος Κανελλάκης, μέλη της Παναθηναϊκής, ο πρόεδρος του Συνδέσμου 1974 Θανάσης Τσόβολος, φορείς, σύλλογοι και πολίτες.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet