Στις 5 Ιουνίου ανοίγει τις πόρτες του το Οικολογικό Πάρκο Νέου Ψυχικού
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Στις 5 Ιουνίου ανοίγει τις πόρτες του το Οικολογικό Πάρκο Νέου Ψυχικού

Το Οικολογικό Πάρκο Νέου Ψυχικού (Στρ. Μακρυγιάννη), στο οποίο δίνεται έμφαση στην προβολή της οικολογίας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανακύκλωση, ανοίγει τις πόρτες του το Σάββατο 5 Ιουνίου, όπως ενημερώνει η δημοτική αρχή.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο χώρος του πάρκου (έκτασης 2.500 στρεμμάτων) διαθέτει παιδική χαρά, καταρράκτη, σιντριβάνι, κιόσκια, και φυσικά το επισκευασμένο και πιστοποιημένο τρενάκι.

«Γεμίστε λοιπόν μια τσάντα με εφημερίδες, μπουκάλια, κουτάκια αναψυκτικών και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά -όπως μπαταρίες- και επισκεφτείτε τους κάδους ανακύκλωσης που θα βρείτε στο πάρκο, αλλά και τη γωνία κατασκευών, όπου θα δημιουργήσουμε με ανακυκλωμένα υλικά», επισημαίνει η διοίκηση.

Την υποδοχή των επισκεπτών θα αναλάβει ο «Πέρι», η μασκότ της εκδήλωσης, ενώ τα παιδιά θα μπορούν να παίξουν και να μάθουν με τις εξής δραστηριότητες:

  1. Πρόγραμμα «Νερό» όπου θα ενημερωθούμε για τη σπουδαιότητα του νερού, και θα παίξουμε σε ολιγομελή γκρουπάκια.
  2. Πρόγραμμα «Δάσος και Ζώα» με κουκλοθέατρο για τα ζώα του δάσους.
  3. Πρόγραμμα «Ενέργεια», με πειράματα όπου θα μάθουμε τι είναι ενέργεια και πως πετυχαίνουμε την αειφόρο ανάπτυξη.
  4. Πρόγραμμα «Ανακύκλωση – Επαναχρησιμοποίηση – Κομποστοποίηση» όπου θα ενημερωθούμε σχετικά με την κομποστοποίηση και την ανακύκλωση υλικών.
  5. Διαδραστικό πρόγραμμα ζωγραφικής για το περιβάλλον από την εικαστικό Ελένη Παναγιωτοπούλου.
  6. Έκθεση έργων με θέμα το περιβάλλον των μαθητών που συμμετέχουν στα προγράμματα ζωγραφικής της ΔΗΚΕΦΙΨ με την εικαστικό Άντα Τσιροπούλου.

Σε κάθε επισκέπτη θα μοιραστούν αναμνηστικά δώρα, ενώ το ωράριο λειτουργίας θα είναι 10:00-15:00. Ακόμη, θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας, λόγω των περιορισμών της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι το Οικολογικό Πάρκο Νέου Ψυχικού ανοίγει τις πύλες του, ανανεωμένο, σύμφωνα με σύγχρονες προδιαγραφές, 29 χρόνια μετά τα εγκαίνιά του και την εντυπωσιακή για πολλά χρόνια πορεία του.

«Στη φθορά και την εγκατάλειψη του πολυβραβευμένου πάρκου τα τελευταία 10 χρόνια, απάντησαν η δημοτική αρχή και η προέδρος του ΔΗΚΕΦΙΨ, Παυλίνα Πανταζή, που ανέλαβαν να του δώσουν νέα πνοή», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου.

Ο δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού, Δημήτρης Γαλάνης, που έθεσε ως στόχο απο την πρώτη στιγμή της θητείας του την πλήρη επαναλειτουργία του Οικολογικού Πάρκου, τονίζει σχετικώς:

\Ξαναδώσαμε ζωή σε ένα σπουδαίο έργο που είχε παρακμάσει, ενεργοποιήσαμε όλους τους μηχανισμούς και δουλέψαμε εντατικά, με συνέργιες, ώστε να παραδώσουμε σήμερα το νέο κλειδί στο Οικολογικό Πάρκο του Δήμου μας.

Ήταν κρίμα να αφεθεί στη τύχη του ένας πρωτοποριακός χώρος που μυεί τα παιδιά στις αρχές της ανακύκλωσης, τα εξοικειώνει με την κυκλική οικονομία και, μέσα από το παιχνίδι, τα εκπαιδεύει στους όρους της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σήμερα τιμάμε και τον αείμνηστο Θάνο Βεζυργιάννη, η διορατικότητα του οποίου τον οδήγησε σε ένα ευρωπαϊκών προδιαγραφών πάρκο – αριστούργημα .

Όλα τα έργα όμως απαιτούν συντήρηση, εκσυγχρονισμό, αναστόχευση και αναβάθμιση. Ήταν θέμα τιμής για εμένα να ολοκληρώσω αυτή την όαση της φύσης μέσα στο αστικό περιβάλλον του προαστίου μας. Με το καλό να σας υποδεχτούμε όλους, μικρούς και μεγάλους.

Σας προσκαλούμε λοιπόν να συμμετάσχετε με τα παιδιά σας στη γιορτή του Οικολογικού Πάρκου μας, με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει κατασκευές κολάζ, χειροτεχνίες, κουκλοθέατρο θεατρικό παιχνίδι, εκπαιδευτικά προγράμματα και βιωματικά παιχνίδια.

Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας για ένα μέγιστο αριθμό 150 ατόμων και θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και προστασίας απο την COVID -19.

Λίγα λόγια την ιστορία του Οικολογικού Πάρκου

Το project είχε δημιουργηθεί επί δημαρχίας του αείμνηστου Θάνου Βεζυργιάννη, με στόχο την εκμάθηση της αξίας της ανακύκλωσης, μέσα από το παιχνίδι, αλλά και την ανάδειξη της χλωρίδας της περιοχής.

Το πρόγραμμα είχε μεταξύ άλλων βραβευθεί στο Παγκόσμιο Συνέδριο του ΟΗΕ «Habitat 2», τo 1996, και το Νέο Ψυχικό πήρε την 200ή θέση, ανάμεσα σε 12.000 πόλεις!

Το 1992 -που ξεκίνησε το Οικολογικό Πάρκο- η ιδέα της ανακύκλωσης βρισκόταν σε αρχικό στάδιο. Για να εξυπηρετήσει λοιπόν τον σκοπό αυτόν δημιουργεί έναν εξαιρετικό χώρο στην πίσω πλευρά του Πενταγώνου και στο στενόμακρο κομμάτι που γειτνιάζει με την οδό Μακρυγιάννη.

Άφθονα δένδρα, σιντριβάνια, καταρράκτης, κανάλια, μικρό θεατράκι, το τρενάκι -φυσικά, 4.000 είδη φυτών με τα ταμπελάκια τους, γραμμένα στην καθομιλουμένη και στα λατινικά- βαγόνι που χρησιμοποιείτο ως καντίνα, αλλά και ως εκθετήριο, παγκάκια, πέργκολες, κιόσκια και υπαίθρια σκακιέρα, όπου γίνονταν σκακιστικές διοργανώσεις σιμουλτανέ. Και φυσικά μια πλούσια πανίδα από πανέμορφα πουλιά, που φώλιαζαν στην ασφάλεια του Πάρκου.

Τότε, 150 με 200 παιδιά επισκέπτονταν καθημερινά το Πάρκο, κρατώντας το καθένα από ένα ανακυκλώσιμο υλικό -αλουμίνιο, χαρτί, γυαλί- που ήταν και το εισιτήριό τους για μια βόλτα με το μαγικό τρενάκι! Σχολεία από όλη την Αττική έκλειναν επισκέψεις, ενώ υπήρχε ακόμα και λίστα αναμονής.

Εκεί γιορτάζονταν, επίσης,, με πανηγυρικό τρόπο και πολύ μεγάλη συμμετοχή δημοτών, κατοίκων και πολιτών από όμορους Δήμους, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και η Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο.

*Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης οικονομικών δραστηριοτήτων, η βόλτα με το τρενάκι του πάρκου δεν επιτρέπεται μέχρι νεοτέρας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet