Δ. Γαλάνης: Για μία εβδομάδα ακόμη online η ταινία-ντοκιμαντέρ «Φιλοθέη η Αγία των Αθηνών»
Πολιτισμός

Δ. Γαλάνης: Για μία εβδομάδα ακόμη online η ταινία-ντοκιμαντέρ «Φιλοθέη η Αγία των Αθηνών»

Μετά την εντυπωσιακή, όπως σημειώνει ο δήμαρχος της πόλης, Δημήτρης Γαλάνης, υποδοχή των κατοίκων Φιλοθέης-Ψυχικού και όχι μόνο στην ταινία «Φιλοθέη η Αγία των Αθηνών» της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού, αγγίζοντας τον εντυπωσιακό αριθμό των 68.000 views στο κανάλι του Δήμου η διοίκηση ανακοινώνει ότι το έργο θα προβάλλεται για μία εβδομάδα ακόμη.

Με αφορμή το προαναφερθέν ο κ. Γαλάνης αναφέρει:

«Ειλικρινά με συγκίνησε η πρωτοφανής ανταπόκριση θεατών από όλη την Ελλάδα και γι’ αυτόν τον λόγο, ζητήσαμε από τη δημιουργό να μας παραχωρήσει το δικαίωμα συνεχούς επαναπροβολής για μία εβδομάδα.

»Το έργο διαπνέεται από ισχυρά μηνύματα ανθρωπιάς, συμβολισμούς για τις ρίζες του τόπου μας, αποτελεί ύμνο στη δύναμη της μάθησης & σε πρωτοποριακές φεμινιστικές αξίες. Να το δείτε όλοι».

Παράλληλα, η δημοτική αρχή επισημαίνει:

Μας έγραψαν από τα Χανιά:

«Παρακαλώ δεχθείτε τα συγχαρητήρια μας, μας ενθουσίασε η ταινία.

«Παρακολουθήσαμε την ταινία όλη η οικογένεια μαζί και σας συγχαίρουμε, υπάρχει δίψα για κάτι τόσο ποιοτικό».

Λίγα λόγια για το έργο

Πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο της Αγίας Φιλοθέης, η οποία έζησε τον 16ο αιώνα και κατάφερε να ορθώσει το ανάστημά της ενάντια στην τουρκοκρατία και ανέπτυξε τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο.

Απελευθερώνει άνδρες και γυναίκες από τα σκλαβοπάζαρα οι οποίοι στη συνέχεια δουλεύουν στα κτήματα της Αγίας στην περιοχή.

Σε μία εποχή που το νερό ήταν ακριβό αγαθό, η Αγία Φιλοθέη φρόντισε να ανοίξουν πηγάδια για τον κόσμο, ένα από τα οποία έδωσε το όνομα του στο Ψυχικό.

Για το έργο της και την πίστη της βασανίστηκε και είχε μαρτυρικό θάνατο το 1589.

Μεταφέρθηκε και ξεψύχησε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η κρύπτη της, η οποία αποτελεί θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο του Δήμου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet