Τι συζητήθηκε σε εκδήλωση για το ΣΒΑΚ Δήμου Χαλανδρίου
Print Friendly, PDF & Email
Ποιότητα Ζωής

Τι συζητήθηκε σε εκδήλωση για το ΣΒΑΚ Δήμου Χαλανδρίου

Δύο εργαλεία μεγάλης στρατηγικής σημασίας για την πόλη του Χαλανδρίου συζητήθηκαν την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019 σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου: το «Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας» και το «Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα». Πρόκειται για δύο σχέδια που, όπως επισημαίνει η διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου, περιγράφουν το μέλλον του Χαλανδρίου και διαμορφώνουν τις συνθήκες για μία πόλη φιλική προς τους πολίτες, μία πόλη με αναβαθμισμένο αστικό περιβάλλον που καταναλώνει λιγότερους φυσικούς πόρους.

Την εκδήλωση άνοιξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, ο οποίος ανέδειξε τη σημασία των δύο σχεδίων, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής του Δήμου για τα επόμενα χρόνια.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης συζητήθηκε αναλυτικά η πορεία εξέλιξης και το περιεχόμενο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Χαλανδρίου. Ουσιαστικά, με τις εισηγήσεις του πρώτου μέρους έγινε η έναρξη της διαβούλευσης για τα εναλλακτικά σενάρια που αναπτύχθηκαν από την Ομάδα Έργου, η οποία διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου 2019. Στη συνέχεια θα γίνουν, σύμφωνα με τον Δήμο, οι απαραίτητες προσαρμογές στη μελέτη του ΣΒΑΚ και έως το τέλος του Οκτώβρη του 2019 το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για το εναλλακτικό σενάριο που προκρίνεται.

Η πρώτη ομιλήτρια, η κ. Πέπη Παπαδάκη, εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσίασε το θεσμικό πλαίσιο για τα θέματα της κινητικότητας και της προσβασιμότητας στις πόλεις και τις βασικές προκλήσεις για την άσκηση πολιτικής για τις αστικές μεταφορές.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Θάνος Βλαστός, καθηγητής ΕΜΠ, που ανέδειξε την κοινωνική και περιβαλλοντική σημασία των προτάσεων του ΣΒΑΚ, επισημαίνοντας ότι οι τοπικές και παγκόσμιες συνθήκες επιβάλλουν άμεση δράση για τα θέματα της αστικής κινητικότητας.

Η κεντρική εισήγηση πραγματοποιήθηκε από τον κ. Θοδωρή Μαυρογεώργη, συγκοινωνιολόγο – πολιτικό μηχανικό και συντονιστή της μελετητικής ομάδας, ο οποίος παρουσίασε τις αρχές σχεδιασμού για το ΣΒΑΚ και ανέπτυξε τρία εναλλακτικά σενάρια εξέλιξης της αστικής κινητικότητας στο Χαλάνδρι.

Ο κ. Γιώργος Ανδρεδάκης, προϊστάμενος του Τμήματος Συγκοινωνιών και Κυκλοφορίας του Δήμου, αναφέρθηκε στα σοβαρά διοικητικά εμπόδια που εντοπίζονται στα θέματα αστικής κινητικότητας και που αφορούν και στην υλοποίηση των μέτρων του ΣΒΑΚ.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε από τον κ. Νίκο Δρακωνάκη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΜ Α.Ε., το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος. Συγκεκριμένα, ο ομιλητής αναφέρθηκε στην κατανάλωση ενέργειας από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και τις εκπομπές ρύπων στο Χαλάνδρι σήμερα, παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία, και περιέγραψε τους βασικούς άξονες δράσης για τη μείωση της κατανάλωσης, την εξοικονόμηση και την παραγωγή  ενέργειας σε τοπικό επίπεδο.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι φορέων μεταφορικού έργου, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη δημοτικών παρατάξεων, μέλη τοπικών συλλόγων και συλλογικοτήτων, δημοτικοί υπάλληλοι και πλήθος πολιτών.

Η διαβούλευση για τα εναλλακτικά σενάρια του ΣΒΑΚ Χαλανδρίου θα διαρκέσει έως την Τρίτη 15 Οκτωβρίου. Φορείς και πολίτες μπορούν να καταθέτουν τις απόψεις τους στο e-mail: [email protected]

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet