Εκδήλωση για την κλιματική κρίση από την παράταξη Αγαπάμε το Χαλάνδρι
Κοινωνία

Εκδήλωση για την κλιματική κρίση από την παράταξη Αγαπάμε το Χαλάνδρι

Ένας καταξιωμένος επιστήμονας, ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας βρέθηκε τη Δευτέρα 15/4/2024 στους φιλόξενους χώρους της οδού Σολωμού 10, προσκεκλημένος της δημοτικής παράταξης Αγαπάμε το Χαλάνδρι, προκειμένου να μιλήσει για τη διαχείριση κινδύνων σε περίοδο εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ και τα βιώνουμε καθημερινά. Πολυεπίπεδα και ακραία, έχουν πλέον καταστροφικές συνέπειες για όλους μας σε ανθρώπινο, κοινωνικό, περιβαλλοντολογικό και οικονομικό πεδίο. Δημιούργησαν έτσι μια νέα εποχή αιχμής της κλιματικής αλλαγής ζώντας πλέον την εποχή της κλιματικής κρίσης.

Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν περιουσίες ή σοδειές και ολόκληρα οικοσυστήματα καταστρέφονται. Το αναφαίρετο δικαίωμά μας να ζούμε σε έναν υγιή και βιώσιμο πλανήτη καταπατάται. Πολίτες διεκδικούν επείγοντα μέτρα για να αντιμετωπιστεί αυτή η καταστροφική λαίλαπα.

Ο κ. Λέκκας τόνισε στο σημείο αυτό ότι χρειαζόμαστε πλέον νέες στρατηγικές πέρα από τις παραδοσιακές. Με τη χάραξη νέων ιδεών, καινοτόμων πολιτικών όσο και καινούριων προσεγγίσεων τόσο σε επίπεδο κεντρικών κυβερνήσεων όσο και σε αυτοδιοικητικό.

Οι δήμοι σαν μεγάλοι οργανισμοί καλούνται πλέον να δουλέψουν σε επίπεδο πρόληψης, προετοιμασίας – ετοιμότητας και άμεσης απόκρισης με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ασφάλειας των τοπικών κοινωνιών. Ξέχωρα από την χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής χρειάζεται και ένα τοπικό σχέδιο δράσης άμεσα υλοποιήσιμο και βασισμένο σε επιστημονικά δεδομένα ανάλογα με τις τοπικές ιδιαιτερότητα.

Άλλωστε, λίγες μέρες μόνο μετά την ομιλία του καθηγητή Λέκκα ήρθε η περίπτωση του Ντουμπάι να επιβεβαιώσει ότι ακόμη και πλούσιες και οργανωμένες πολιτείες κινδυνεύουν άμεσα από ακραία φαινόμενα της κλιματικής κρίσης. Ο κ. Λέκκας επεσήμανε ότι χρειάζεται να δοθεί έμφαση σε μια ατομική, περιβαλλοντολογική κουλτούρα η οποία σε εθελοντική βάση θα συνδράμει την πολιτική προστασία των τοπικών φορέων των πληττόμενων περιοχών.

Την πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση του κ. Λέκκα, ακολούθησε πληθώρα ερωτήσεων από το κοινό που παρακολούθησε τη διάλεξη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρ. αντιπεριφερειάρχης και πρ. δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας και αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κ. Μαυρουδής, η πρόεδρος στο Παράρτημα «Εστία Χαλανδρίου» κα Ανδρέικου, η πρόεδρος του Συλλόγου «Ρεματιά Χαλανδρίου» κα Σμαραγδή, η πρόεδρος του Συλλόγου «Καλλιστώ» και πρ. αντιπεριφερειάρχης κα Κορωναίου, η πρόεδρος του Συλλόγου «Ανεξάρτητη Γυναικεία Παρέμβαση» κα Κουρή, ο γραμματέας του συλλόγου επιστημόνων Χαλανδρίου «Ευριπίδης» κ. Θεοδώρου, ο γραμματέας του Σκακιστικού Συλλόγου Χαλανδρίου κ. Γεωργιάδης, μέλη του «Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού» Παραρτήματος Χαλανδρίου, μέλη των παραπάνω συλλόγων του Χαλανδρίου, καθώς και πολλοί δημότες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet