Η παράταξη Χαλάνδρι Ενάντια συζητά με την Ένωση Γονέων Χαλανδρίου
Κοινωνία

Η παράταξη Χαλάνδρι Ενάντια συζητά με την Ένωση Γονέων Χαλανδρίου

Την Τρίτη, 9 Απριλίου 2019, με πρωτοβουλία της παράταξης Χαλάνδρι Ενάντια-Ενότητα-Αντίσταση-Αλληλεγγύη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων μαθητών Δήμου Χαλανδρίου.

Στη συνάντηση υπήρξε ενημέρωση για τις θέσεις και τις προτάσεις της Ένωσης και συζητήθηκαν διεξοδικά τα ακόλουθα ζητήματα, όπως τα παρουσιάζει η παράταξη στην ανακοίνωσή της:

1) Το κτηριακό πρόβλημα που αφορά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Διαπιστώθηκε και από τις δύο πλευρές ότι:

  • Είναι αναγκαία η ανέγερση κτηρίων για  τη στέγαση του 17ου Νηπιαγωγείου (Πάτημα), του 6ου ΓΕΛ (Πάτημα), καθώς και του 2ου και 3ου ΕΠΑΛ. Οι διαδικασίες έμειναν αδικαιολόγητα πίσω την τελευταία τριετία.
  • Ελάχιστες από τις σχολικές μονάδες της πόλης είναι προσβάσιμες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς με αναπηρία.
  • Είναι απολύτως απαραίτητος ο στατικός έλεγχος των σχολικών κτηρίων, για την κατοχύρωση της ασφάλειας μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων. Με δεδομένο πως τα σχολικά κτήρια της πόλης είναι πολύ παλιά, τα εξωτερικά βαψίματα παραπέμπουν απλώς σε ενέργειες προεκλογικού χαρακτήρα.
  • Λόγω της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης στο νηπιαγωγείο, χρειάζονται νέες αίθουσες για τη στέγαση των παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας. Είμαστε αντίθετοι στην επιλογή της δημοτικής αρχής να τοποθετούνται προκατασκευασμένες αίθουσες – έστω και αν είναι τσιμεντένιες βαρέως τύπου – γιατί περιορίζεται σημαντικά ο αύλειος χώρος των σχολείων.

2) Η κρατική επιχορήγηση για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων περιορίστηκε δραστικά τα τελευταία μνημονιακά χρόνια. Χρειάζεται τουλάχιστον διπλασιασμός της επιχορήγησης των Σχολικών Επιτροπών.

3) Με βάση την έρευνα που έχει πραγματοποιήσει και καταθέσει η Ένωση Γονέων Χαλανδρίου, το πρόβλημα της υπογεννητικότητας δεν υπάρχει στο Χαλάνδρι. Αντίθετα, υπάρχουν Δημοτικά Σχολεία, στα οποία όλοι οι βοηθητικοί χώροι έχουν μετατραπεί σε αίθουσες διδασκαλίας.

4) Η Ένωση Γονέων Χαλανδρίου προτείνει να δημιουργηθεί μητρώο αναγκών των σχολείων, έτσι ώστε τόσο για τα κτηριακά ζητήματα, όσο και για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού και για τα λειτουργικά έξοδα, να γίνονται μαζικές αγορές και οι Σχολικές Επιτροπές να έχουν προϋπολογισμό.

5) Παρ’ όλο που και η Ένωση Γονέων και οι δημοτικοί σύμβουλοι – μέλη της παράταξης Χαλάνδρι Ενάντια-Ενότητα-Αντίσταση-Αλληλεγγύη έχουμε ζητήσει πολλές φορές να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα ζητήματα της Παιδείας στο Χαλάνδρι, η διοίκηση δεν αποδέχθηκε ποτέ αυτό το αίτημα.

Από την πλευρά της παράταξης Χαλάνδρι Ενάντια-Ενότητα-Αντίσταση-Αλληλεγγύη έγινε λόγος:

  • Για την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου για τα κτηριακά προβλήματα των σχολείων της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, την ολιγωρία της που συνδέεται με την απώλεια του 1ου ΕΠΑΛ για το Χαλάνδρι, καθώς και την απροθυμία της να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για το υπόμνημα που έχει αποστείλει στις Κτηριακές Υποδομές για  τα προβλήματα της εκπαίδευσης στο Χαλάνδρι.
  • Για την επίσκεψή μας στις ΚΤ.ΥΠ.  (Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.), τον κατασκευαστικό φορέα του ελληνικού κράτους, για όλες τις δημόσιες κτηριακές υποδομές, μεταξύ των οποίων και τα δημόσια σχολεία.
  • Για την αναγκαιότητα κινητοποίησης γονέων και μαθητών/τριών, για να επιτευχθούν οι στόχοι τους. Αναφέραμε μάλιστα χαρακτηριστικά το παράδειγμα της μεγάλης και επιτυχημένης κινητοποίησης, για να οικοδομηθούν το 3ο Γυμνάσιο και 3ο Λύκειο Χαλανδρίου.

Τέλος, η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την πρόταση από την πλευρά της παράταξης να οργανωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα μεγάλη κινητοποίηση, μαζί με τους συλλόγους Γονέων και τα σχολεία, «ενάντια στη μετεγκατάσταση του καζίνο της Πάρνηθας στις γειτονιές μας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet