Ο Δήμος Χαλανδρίου λαμβάνει μέτρα για την προστασία των ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων
Κοινωνία

Ο Δήμος Χαλανδρίου λαμβάνει μέτρα για την προστασία των ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων

Μέτρα που θα συμπεριλαμβάνουν ανάπηρα και εμποδιζόμενα άτομα υπερψήφισε το Δημοτικό Συμβουλίου Χαλανδρίου στη συνεδρίαση της 21ης Οκτωβρίου 2021, κατά τη συζήτηση των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών από πλημμυρικά φαινόμενα, χιονοπτώσεις, σεισμούς κ.ά.

Όπως αναφέρει η δημοτική αρχή, «στο πλαίσιο της ισότιμης αντιμετώπισης και της συμπερίληψης όλων των πολιτών, ο Δήμος Χαλανδρίου λαμβάνει μέριμνα για την προστασία αναπήρων και εμποδιζόμενων ατόμων σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι δεν ελήφθη αντίστοιχη μέριμνα σε κεντρικό επίπεδο από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας».

Η παραπάνω επιλογή υπαγορεύεται αφ’ ενός από το γεγονός ότι τα ακραία φαινόμενα (καύσωνες, πλημμύρες, παρατεταμένες ξηρασίες, πυρκαγιές) επανέρχονται με μεγάλη συχνότητα και με καταστροφικές συνέπειες, λόγω της κλιματικής αλλαγής, και αφ’ ετέρου από την πραγματικότητα ότι η κοινωνική ομάδα των αναπήρων, μαζί με τον εμποδιζόμενο πληθυσμό (ηλικιωμένα άτομα/παιδιά σε καροτσάκια, προσωρινοί τραυματίες, εγκυμονούσες), αντιπροσωπεύουν ποσοστό μεγαλύτερο του 45% του πληθυσμού, που δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοείται».

Με αυτό το σκεπτικό το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου υπερψήφισε τη λήψη των εξής μέτρων:

  • Καθολική ενημέρωση, με δημιουργία προσβάσιμου από όλους επικοινωνιακού – ενημερωτικού υλικού, για τα μέτρα αυτοπροστασίας.
  • Οικειοθελή καταγραφή μέσω της λήψης εξατομικευμένου ιστορικού (π.χ. συνθήκες διαβίωσης, τηλέφωνα μελών οικογένειας, ιατρών, κοινωνικών επαφών) από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου. Στήριξή τους σε πρακτικά θέματα με τη συνδρομή εθελοντών.
  • Δημοτική γραμμή τηλεφωνικής επικοινωνίας και με μηνύματα.
  • Διάθεση του προσωπικού του Δήμου που γνωρίζει την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) για επικοινωνία με κωφούς/ές και βαρήκοους/ες, σε περιπτώσεις έκτακτων συνθηκών.
  • Μεταφορά των αναπήρων και των εμποδιζόμενων ατόμων με τα προσβάσιμα λεωφορεία της Δημοτικής Συγκοινωνίας του Δήμου.
  • Καταγραφή των προσβάσιμων από ανάπηρα και εμποδιζόμενα άτομα χώρων στα όρια του Δήμου Χαλανδρίου, για τις περιπτώσεις που θα απαιτηθεί η φιλοξενία τους.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet